Santa Marinin hallituksen haasteet ja selviytymismahdollisuudet

Santa Marinin hallituksen mahdollisuudet selvitä niistä tehtävistä jotka se oli itselleen asettanut olivat alunpitäen heikot.  Tavallaan siinä ei kuitenkaan ole mitään pahaa että rima asetetaan korkealle, niin pitää ollakin, vaikka todennäköinen lopputulos onkin pettymys tavoitteen suhteen, mutta mahdollisimman kova ponnistus takaa kuitenkin sen että päästään mahdollisimman korkealle.  Se että rima viimeisellä yrityskerralla putoaa kuten Sipilän hallituksen tavoitteet romahtivat hallituskauden lopussa, ei ole niin merkittävää, merkittäviä olivat ne edeltävät riman ylitykset, joko rimaa hipoen, tai reilusti yli.

Sipilän hallituksen rimanylityksiksi jäivät vaikkapa KIKY- sopimukset, pienempiäkin saavutuksia oli, esimerkiksi rohkea toiminta Terrafamen tapauksessa.  Paha rimanalitus tapahtui SOTE- sopimuksen valmistelussa,  ne vaikeudet kulminoituivat oikeastaan hallituskauden alun lehmänkauppoihin keskustan maakunnista ja kokoomuksen terveydenhoidon  yksityistämisprojektista.  Keskusta yritti saada töitä oman puolueensa väelle maakuntabyrokratioissa ja kokoomus omille kavereilleen ja kokoomuksen rahoittajille pörriäisissä.


Epäsuosittu KIKY-  sopimus ja kaikki muut Sipilän hallituksen vihatut  työllisyyttä edistävät toimet loivat pohjaa demareiden suosion kasvulle oppositiossa.  Tässä kohtaa homma menee käsikirjoituksen mukaan.  Sipilä tiesi ettei työllisyyden parantaminen tuo keskustalle lisää ääniä, vaan vähentää niitä, mutta hän päätti silti yrittää pelastaa Suomen ja sai puolueensa mukaan lupaamalla itse väistyä jos homma menee pieleen ja keskusta menettää kannatustaan.  

Niin kävi kuin oli käsikirjoitettu ja Sipilä väistyi eduskunnan takapenkkiläiseksi, luopuen kaikista puolueen keskeisistä tärkeistä tehtävistä ja kieltäytyen myös hyvitysviroista, kuten puhemiehen tehtävistä.


Korona- kriisi teki Santa Marinin tehtävän hallituksen asettamien tavoitteiden saavuttamiseksi lopullisesti mahdottomaksi, mutta se antoi samalla myös tekosyyn, joka on ihan oikea syy, vaalilupausten rikkomiseksi.  Eläkeläiset jäävät ilman satastansa.

Santa Marinin kannattaa kuitenkin edelleen yrittää ylittää mahdollisimman korkealla oleva rima, vaikka on ilmeistä ja varmaa että alkuperäisiä tavoitteita ei saavutetakkaan.

Santa Marinin hallituksen tärkein haaste ja tärkein tehtävä edelleen on yrittää parantaa työllisyyttä Suomessa. Sitä kautta ratkeaa muitakin ongelmia.

Realiteetit ja haasteet ovat kuitenkin Santa Marinilla samat kuin Sipilän hallituksella.  Työllisyys ei oikeasti parane oikealla tavalla ilman että yritysten toiminnan kustannuksia Suomessa ei kasvateta, vaan mieluummin pienennetään.  Siitä politiikasta taas seurauksena on sama asia kuin miten Sipilän hallitukselle kävi.  Kansalaiset eivät tykkää siitä kun heidän toimeentuloaan rajoitetaan tai heidän yltäkylläistä elämäntapaansa vähän leikataan.

Jos Santa Marinin hallitus ryhtyy todellisiin toimiin työllisyyden parantamiseksi, se merkitsee SDP:n suosion laskemista ja paluuta oppositioon seuraavien vaalien jälkeen.  Nämä ovat niitä tosielämän realiteetteja,

Santa Marinin hallitus voi siis valita kahden linjan välillä, se joko yrittää pelastaa Suomen, kuten Sipilän hallitus yritti,  joka merkitsee hillotolpista luopumista ja oman poliittisen tulevaisuuden mahdollisuuksien rajoittumista.

Toinen linja olisi yrittää populistista metodia, eli  toimia kuten Visegrad- maiden diktaattorit,  eli yrittää hämätä kansaa isänmaallisella paatoksella, viholliskuvien luomisella  ja kaikenlaisella populistisella suun pieksennällä.  


Hallituksen strategia  työllisyyden parantamiseksi on alusta asti ollut työmarkkinaosapuolten neuvottelut ja niille on oikeasti annettu vastuu Suomen kuntoon laittamisesta, vaikka muodollisesti vastuu tietenkin on edelleen hallituksella.  Tämä linja on sillä tavalla oikea että niinhän se menee että vaikka hallitus mitä yrittäisi tehdä työllisyyden parantamiseksi, ammattiliitot ovat sellainen este jonka yli ei kävellä. 

On ovela temppu antaa tehtävä suomalaisten työllistämisestä ammattiliitoille,  Näin tehtiin mm. eläkeuudistuksen yhteydessä ja tulosta tuli, ei tosin järin hyviä tuloksia, mutta jonkinlaisia tuloksia.  Laiha sopu on parempi kuin lihava riita.

Toivon Santa Marinin hallitukselle onnea ja menestystä ja Suomelle työllisyyden kasvua ja Suomen asukkaille malttia ja itsehillintää palkkavaatimusten ja hallitukselle osoitettujen palvelu- vaatimusten suhteen.  Pitäisi olla malttia jotta voisi vaurastua, kuten Mauno Koivisto taisi  joskus todeta.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu