Se kuuden miljardin sopeutus

Se kuuden miljardin sopeutus, jonka VM antoi seuraavalle hallitukselle tehtäväksi, riippumatta siitä millainen se hallitus olisi ja mihin sopeutukseen melkein kaikki puolueet ainakin suurimmaksi osaksi sitoutuivat, on siis nyt osoittautunut, VM:n uusien laskelmien perusteella, riittämättömäksi.

Kukaan  ei ole kysellyt sen perään onko VM:n laskelmat luotettavia. miksi alkuperäinen laskelma meni pieleen  ja ovatko ne VM:n laskelmat vieläkään oikeita.


Kun tämä nyt on sellainen palsta jossa blogistit saavat esittää omia mielipiteitään, niin kerron nyt oman mielipiteeni tuohon yllä mainittuun kysymykseen, vaikka hyvin ymmärrän ettei minulla ole sellaisia faktoja eikä laskukaavoja käytössä kuin VM:llä, on vain näitä omia mielipiteitä.


Ensinnäkin,  minusta tuntui jo alunperin siltä että VM:n arvio oli alunpitäenkin liian optimistinen.  En pitänyt oikein mahdollisena että tuollainen 6 miljardin sopeutus olisi ollut läheskään riittävä.

Suoraan sanottuna, tuollainen kuuden miljardin luku oli mielestäni osoitus siitä ettei VM:ssä oltu ollenkaan niin paljon huolissaan velasta ja velkaantumisesta kuin mitä esimerkiksi edellisessä oppositiossa, siis tässä nykyisessä hallituksessa oltiin.

Ei se minusta siltä näyttänyt että kuudella  miljardilla olisi voitu velkaantuminen pysäyttää. Luottamukseni VM:ään oli kuitenkin niin suurta, että uskoin ettei se velkaantuminen sitten itseasiassa niin kovin vakava asia olisi, ei ainakaan niin vakava kuin mitä yleisesti kuvitellaan ja uskoin että on hyvä että hallitus toteuttaa juuri sitä politiikkaa mitä VM haluaa.


Nyt, kun VM on muuttanut mieltään ja on sitä mieltä että kokonaissopeutuksen tarve onkin suurempi, jopa yhdeksän miljardia, en oikein tiedä miten tähän pitäisi suhtautua. 

  • Onko taloudessa, niissä faktoissa ja realiteeteissa joihin VM:n laskelmat perustuvat, jotain muuttunut?
  • Olivatko VM:n alkuperäiset laskelmat vääriä?
  • Tekeekö VM laskelmiaan ja suosituksiaan tehdessään jotain omaa politiikkaansa? Eli, ovatko esitetyt laskelmat oikeita, vaiko taktisista syystä jotenkin, johonkin suuntaan manipuloituja?
  • Olivatko tämän sinimustan hallituksen toimet oikeasti toimivia VM:n mielestä, vai olivatko ne vain toiveajattelua ja sekö sitten pakotti tähän kolmen miljardin korjausliikkeeseen, ettei olisi tarvinnut munata ministereitä, jotka sentään ovat VM:n virkamiesten esimiehiä.

Jotenkin tämä viimeksi mainittu vaihtoehto tuntuu minusta varsin uskottavalta, joskin epäilen myös että VM saattoi ehkä vähän taktikoida, eikä julkaista heti alkuun niin kammottavia lukuja kuin mitä tarpeen olisi ollut, eli sitä yhdeksää miljardia.

Jotenkin minusta myös tuntuu siltä ettei tämä velka ja velkaantuminen ole VM:n mielestä niin kovin vakavaa ja minusta tuntuu myös siltä että toki tästä velkaantumisesta olisi mahdollista päästä eroon, oikeilla toimenpiteillä, ilman IMF:n apuakin, mutta ne toimet olisivat tietenkin Suomen hallituksen toimesta yhtä raakoja kuin mitä ne IMF:nkin toimesta olisivat. 


IMF:ää ei siis mielestäni ole tarpeen pelätä yhtään sen enempää kuin Suomen hallitustakaan, riippumatta hallituksen väristä.  Sinimusta vain rankaisee enemmän köyhiä ja vähemmän rikkaita kuin mitä muut hallitusvaihtoehdot (sinipuna. punamulta, tai sinimulta) tekisivät.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu