Sijoitusneuvojien epäkiitollinen tehtävä
Sijoitusneuvojien tehtävänä on neuvoa ihmisiä siinä minne elämän varrella hankitut kaiken varalta kootut säästöt kannattaisi sijoittaa. Ei ole helppoa ei.
Oma sijoitusneuvojani soitti ja esitti aikaa jolloin voisimme keskustella. Suostuin, mutta ilmoitin että kenties se on kuitenkin turha tapaaminen. Kun edellisen kerran keskustelimme, hän esitti kaikenlaisia sijoituksia koska säästötileillä rahalle ei tipu korkoa, eikä tuottoa ja inflaatio syö pikkuhiljaa tilille sijoitetun rahan ostovoiman.
Muistutin että en ottanut neuvoja edellisellä kerralla vastaan ja että sijoittaminen johonkin rahastoihin olisi syönyt pääomaa vielä enemmän kuin mitä inflaatio sitä pystyy kuluttamaan.
Hän ei väittänyt vastaan, myönsi että päätös olla sijoittamatta mihinkään oli se paras päätös.
Muutenkaan en ole kokenut että näistä neuvojista olisi ollut mitään hyötyä, mutta hehän tekevät vain työtään ja työssään heidän tehtävänsä on ennen kaikkea katsoa työnantajansa, eli pankin etua. Mutta ymmärrän toki että pitäähän sitäkin työtä jonkun tehdä ja jos kieltäydyn neuvonnasta, haittaan hänen työtään, sitä mistä hän palkkansa saa.
Niinpä edessä on sitten pohdintaa siitä että mihin oikein kannattaisi rahansa panna, missä olisi se paras turva. Vastaus on ettei sitä turvaa missään ole. Turha edes kuvitella että rahalle olisi olemassa joku turvasatama, mutta olisihan se mukavampaa jos voisi edes kuvitella että olisi.
Tai sitten pitäisi vain yrittää olla ajattelematta koko asiaa ja vaikka käyttää rahansa johonkin missä siitä on iloa tai hyötyä tässä ja nyt.
Siinäkin on vain niin kova miettiminen että ostaisiko sähköllä, vaiko fossiilisella kulkevan menopelin. Vaikka eihän sekään pohtiminen mitään hyödytä, se kun on jokatapauksessa varma keino päästä eroon rahoistaan, varmempi keino kuin säästötilit, rahastot, tai osakeomistukset.
On sille rahalle yksi keino saada jonkinlaista turvaa: Hajauttaminen.
Ei sitten kaikki mene esimerkiksi inflaatiossa, sodassa, yrityksen konkurssissa ja jne.
Ilmoita asiaton viesti
”Eikös ne hyvien neuvojen antajat ole kaikki miljonäärejä?”
Jos ne tietäisivät ne hyvät neuvot, eivät he olisi mitään sijoitusneuvojia.
🙂
Kurja ammatti.
Ilmoita asiaton viesti
Sitaatteja, joiden perusteella voi yrittää hallita varallisuuttaan:
”Meklari on henkilö, joka sijoittaa rahojasi, kunnes niitä ei enää ole.” (Tuntamaton)
”Aika on rahaa, ja pitkä aika on paljon rahaa.” (Op-ryhmän mainos)
”Jossain on aina nousukausi.” (Danske Bankin mainos)
Varsinaiset sijoitusneuvot ovat ympäripyöreitä kuin ensi kuun sääennuste. Näyttää siltä, tällaisessa tilanteessa usein, ellei mitään yllättävää tapahdu, ei ole näköpiirissä, trendi on ollut sama todella kauan, jokainen nousu/lasku päättyy joskus, monien ekonomistien mielestä…
Ilmoita asiaton viesti
Tulevaisuuden miljardöörit ostavat nyt…
Ei mulla muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei voi voittaa jos ei veikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin (”Tulevaisuuden miljardöörit…”).
Osakesäästämistä ei pidä myöskään samastaa veikkaamisen.
Vaikka kaikki – myös ns. sijoitusneuvojat – toimivat epätäydellisen informaation vallitessa, kannattaa nimenomaan itse hankkia eri lähteistä tietoja. Sitä kyllä löytyy kun on viitseliäisyyttä.
Itse olen kerran elämässäni sijoittanut sijoitusneuvojan ohjeen mukaan, hävisin n. 80 prosenttia sijoitetusta pääomasta ilman voittoja.
Virheet kannattaa tehdä itse, niin ei tarvitse syyllistä etsiä kaukaa.
Ilmoita asiaton viesti
En ole tarvinnut sijoitusneuvojia koska olen opetellut itse asiat vuosikymmenien varrella riittävän hyvin. Luen pankkien ym. analyyseja tarkkaan mutta hankkiakseni vain tietoa ja näkemyksiä. Sijoituspäätöksen olen tehnyt aina itse.
Sijoitusneuvonnassakin on eroja kyllä pankeistakin löytyy asiantuntemusta kun salkussa on kokoa.
Mutta hyviä sijoittajia kannattaa aina kuunnella. Heillä on muutamilla viisautta kumuloitunut vuosikymmenien aikana. Kim Lindström on yksi heistä ja hänen kolumninsa ym. luen aina tarkkaan.
Sijoittamisessa on mielenkiintoisinta edelleen se yhtiöiden ja markkinoiden analysointi eikä niinkään itse raha. Käärinliinoissa ei ole taskuja pätee edelleenkin. 🙂
Mutta niin kauan kuin maailman pääomia allokoidaan osakeyhtiöihin niin kannattaa ostaa yhtiöiden osakkeita jos haluaa päästä tuotoista osalliseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkin indikaattori tulevasta laskukaudesta on, kun sijoitusneuvojat alkavat soittelemaan rupusakille. Silloin rahamiehet kaikoavat markkinoilta ja rahastoista. Eilen soitti Nordea kolme kertaa, kahteen viimeiseen jätin vastaamatta.
Ikinä en enää laita mihinkään himmeään rahastoon rahojani. Palkkiot syövät kasvun. Ei rahastoja muusta syystä perusteta. Itse sijoitan vain passiivisiin indeksirahastoihin. Ostolaidalle lähden, kun sota on ohi ja korot lähtevät laskuun.
Ilmoita asiaton viesti
”Ostolaidalle lähden, kun sota on ohi ja korot lähtevät laskuun. ”
Voi olla jo liian myöhäistä silloin. Ammatisijoittajat aavistaa nämä asiat ennalta ja hinnat on jo pilvissä.
Minä voin sanoa etten ole oppinut sijoittamisesta yhtään mitään, enkä tule analyysejä lukemalla hullua hurskaammaksi.
Vaan olenhan minä sen oppinut ettei saa innostua ja jos innostuu, on paras jättää kaupat silloin tekemättä. Kyyninen asenne on paras, joskaan sekään ei ole mikään onnistumisen tae, mutta luulen että se tuottaa kuitenkin vähemmän epäonnistumisia.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja unohdin sanoa ettei pidä myöskään masentua, kuten ei myöskään innostua. Sijoittajalla pitää olla sekä voittojen että tappioiden hetkillä sama viileä ja jäätävä kyyninen ja tunteeton asenne.
Ilmoita asiaton viesti
Itse kuulun siihen sijoittajien valiojoukkoon, joka aina ostaa hintojen ollessa pörssissä alhaisimmillaan ja myy niiden ollessa huipussaan ……………………….eli valehtelijoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Olen pohtinut samaa asiaa Toisaalta täytyy olla tyytyväinen siitä, että tilille on kertynyt kohtuullinen summa, mutta inflaation takia tekee pahaa ajatella, kuinka nopeasti sen reaaliarvo katoaa. Osakemarkkinoillekin moni asiantuntija povaa isoa romahdusta ihan lähitulevaisuudessa….. .
Ilmoita asiaton viesti
Paljonko maksat sijoitusneuvojallesi?
Jos joku tarjoaa maksuttomia sijoitusneuvoja, ei hän ole neuvoja, vaan myyjä. Siinä ei ole mitään pahaa, mutta asetelma kannattaa ymmärtää. Eli oletettavasti juttelit kauppiaalle, joka yritti myydä sinulle instrumentteja, jotka ovat työnantajallensa tai hänelle itsellensä kannattavia. Itse en ostaisi, ellen vähintään tietäisi, mikä on neuvojan ansaintamalli.
Turvasatamia varallisuudelle ei varsinaisesti ole. Jotkut uskovat kultaan, toiset maahan. Yleisesti ottaen aika hyvänä pidetty idea on jakaa potti 12 tai 24 osaan ja sijoittaa kuukausittan muutamaan pienikuluiseen indeksirahastoon.
Sijoittamisessa ei juurikaan ole varmoja isoja tuottoja, jos olisi, kaikki sijoittaisivat ko. instrumenttiin ja sen hinta nousisi. Eli riski ja tuotto käyvät käsikädessä. Sijoittamalla yksittäisiin osakkeisiin ottaa näkemystä firmasta ja kurssi heilahtelee yhden yrityksen menestymisen myötä. Sijoittamalla indeksiin ottaa näkemystä indeksin edustamasta toimialasta tai maantieteellisestä alueesta, jolloin erot tasaantuvat ja riskejä on vähemmän, mutta myös tuottoa vähemmän. Ei se sen kummempaa ole. Ja lyhyellä aikavälillä sijoituksen arvo voi pomppia kuin jojo, mutta pidemmän päälle tuplaantuu kymmenessä vuodessa (ellei ajoituksessa käy tosi huono tuuri).
kiravuo
Ilmoita asiaton viesti
”Jos joku tarjoaa maksuttomia sijoitusneuvoja, ei hän ole neuvoja, vaan myyjä.”
Hyvin kiteytetty. Myyminen on ihan laillista toimintaa, ei siinä mitään, mutta asiakkaan pitäisi kyllä mielestäni tiedostaa tämä ero myynnin ja neuvonnan välillä. Toki jos myyjä yrittää esittää että kyse on neuvonnasta, siinä on jonkinlaisesta pienestä petoksestä kyllä jo kysymys.
Ilmoita asiaton viesti
”Nordea voitti Åke Blomqvistin hovioikeudessa”
Viite:
https://yle.fi/uutiset/3-5269859
Ilmoita asiaton viesti
Spread money around take loans if you can as inflation will eat it up buy up real estate
Gold
Start ups that expect exit five years later
Switzerland
Ilmoita asiaton viesti