Simaa ja tippaleipiä. Juhlapyhien perinteiset ruuat.
Juhlapäivien herkut on niin outoja. En ole koskaan tykännyt tippaleivistä. Simaa toki voi juoda, on se parempaa kuin kalja. Tosin kotikalja on kyllä sekin aika hyvää, ainakin ABC- ravintoloissa. Kahvi sen sijaan on ABC- ravintoloissa juomakelvotonta.
Mutta niistä juhlapyhien juomista piti puhua.
Sima on kaupassa nyt äärettömän kallista, vaikka sen ainesosat on äärettömän halpoja. Mikä siinä niin kovasti maksaa? Rusinoita, sokeria, fariinisokeria, appelsiinia tai sitruunaa, hiivaa, vettä. Tekisin itse, mutta niin pientä annosta ei viitsi alkaa tekemään, eikä sitä isompaa tulisi kumminkaan kaikkea juotua.
Pääsiäisherkuista mämmi on hintansa väärti, sitä tulee syötyä aina kun sitä saa. Lammas on turhan kallista syötävää. Kananmunat on herkkua, mutta niitäkin on nykyään aina saatavilla, eivätkä ole hinnalla pilattuja, ellei sitten halua jotain erityisluomumunia syödä.
Joulun herkuista laatikot eivät niin kovin herkullisia ole, eivätkä myöskään joulutortut. Kinkkukin on kovin arkipäiväistä. Lipeäkala sentään on jotain erilaista, mutta joskus ne pakasteesta ostetut palat on kovin sitkeitä, eivätkä oikein maistukaan hyvältä.
Kaikkein typerintä joulussa ovat ne joululounailla erilaisissa ravintoloissa tarjotut “jouluherkut”, silloin on seisovissa pöydissä vuoden huonoin riokavalikoima. Onneksi se sesonki ei kestä kauaa.
Mutta onhan se näin vappuna kaupasta ostettu kallis sima edes jonkinlaista, juomakelposta ainakin, joten mitäs tässä sen enempää valittamaan.
Nirsolta vaikuttaa blogisti. Kaikki on pahaa paitsi sima.
Ilmoita asiaton viesti
Mämmikin on hyvää ja kanannunat.
Lisäksi siskonmakkarakeitto ja kaalikääryleet on hyviä. Miksei ne kuulu juhloäivien kattauksiin?
Ilmoita asiaton viesti
Tippaleipä ilman hyvää simaa ei oikein maistukaan. Ne kuuluvat yhteen. Lisäksi laatu ratkaisee: valitettavasti ainoa oikea tippaleipä eli Fazerin tippaleipä on jostain syystä tänä vuonna huononnettu.
Hyvä tippaleivän kriteerit: ohutta sykeröä, ei missään nimessä pehmeää taikinaa, runsas koko ja paljon tomusokeria päällä.
Hyvää simaa ei kaupasta saakaan, se on liian makeaa ja muutenkin pliisua, ja rusinat puuttuvat. Rusina on myös tärkeä oikean käymisasteen indikaattori. Äidin simaa ei voita mikään – harmi että sitä en enää saa.
Tippaleipä ja sima nautitaan railakkaassa vappuseurassa, mieluiten vappulounaan jälkiruokana, mukavassa nousuhumalassa.
Nimim. oikeiden vappuherkkujen ystävä.
Ilmoita asiaton viesti
”Tippaleipä ilman hyvää simaa ei oikein maistukaan. ”
Paremmin siman kanssa maistuisi kyllä tavallinen hillomunkki, tai sitten joku suklaamuffinssi.
Miksi pitäisi tyytyä huonompaan, kun parempaakin on saatavissa?
Toinen juhlapäivän inhokki tippaleivän lisäksi on muuten ruunebergin torttu. Tuli nyt vain mieleeni ….. sattumoisin.
Ilmoita asiaton viesti
En tippaleipiä ruoaksi kutsuisi. Meillä on nyt kypsymässä karitsanviulu grillissä. Huomenna aloitetaan ateria etanapannuilla.
Oli muuten ne pannut kiven alla, kaikkialla olivat loppu. Piti ihan isolta kirkolta lähteä hakemaan Stockalta.
Ilmoita asiaton viesti