Sitä ei tarvita mitä ei osteta, eikä sellaista pitäisi tehdä mitä ei tarvita.

Me elämme kapitalistisessa järjestelmässä, se on meidän tahtomme ja se on meidän elmäntapamme. Me haluamme elää kuten elämme.

Kapitalistiselle järjestelmälle ei kilpailevia systeemeitä  enää edes ole kun sosialistinen järjestelmä on osoittautunut toimimattomaksi ja huonoksi kapitalistiseen järjestelmään rinnastettuna.


Kapitalistinen systeemi eroaa sosialistisesta systeemistä monella tavalla,  mm. sillä tavalla että maan hallitus ei päätä mitä kansalaisten tulee ostaa ja kuluttaa. Toki kansalaisia  yritetään suojella huijareilta,  myrkyiltä ja muilta vaarallisilta asioilta ja sen takia myytäviä tavaroita ennakkotarkastetaan ja jos ne ovat vaarallisia niitä ei saa myydä. 

Muuten kansalaiset saavat vapaasti itse päättää mitä ostavat rahoillaan.  Sutta ja sekundaakin saa tehdä ja myydä, tuotteita jotka ovat tyhjänpäiväisiä, tarpeettomia tai käyttökelvottomia, kunhan ne vain eivät ole vaarallisia.

Periaate on sellainen että kaikki mitä kuluttajat itse haluavat ostaa on tarpeellista, mutta asiat joita kuluttaja ei halua ovat tarpeettomia.  Hallitus ei puutu kuluttajan valintoihin, kuten sosialistisessa järjestelmässä, missä valtio päätti mitä tehtiin ja myytiin kansalaisille, riippumatta siitä mitä kansalaiset itse olisivat halunneet ostaa.  Kansalaisilla ei ollut valinnanvaraa, piti ostaa niitä asioita joita valtiovalta määräsi heille tehtäväksi.


Nyt korona-epidemian aikana kansalaiset ovat suuresti muuttaneet kulutustottumuksiaan,  Enää ei osteta ja kuluteta sellaisia asioita joita ennen koronaa ostettiin ja kulutettiin.  

Kapitalismiin kuuluu se että ne tuotteet  joita ei osteta ovat tarpeettomia, eikä niitä pitäisi tehdä eikä valmistaa eikä tuottaa, mutta mitä tekee hallitus?   Hallitus lainaa rahaa ulkomailta, tai käyttää jotain keskuspankissa tehtyä elvytysrahaa eli heilikopterirahaa ja jakaa niitä rahoja yrityksille jotka tuottavat hyödykkeitä joille ei ole kysyntää.

Tämä ei ole kapitalismia.  Kapitalismin luonteeseen kuuluu se että kapitalisti tuottaa hyödykkeitä joille on kysyntää,  sellaisia hyödykkeitä joita kuluttaja haluaa ostaa.  Kapitalistin on parempi olla tekemättä mitään  jos se ei keksi tehdä mitään järkevää, sellaista mille on  kysyntää ja mitä kansa ostaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu