Sivistynyt keskustelu, vaiko sivistymätön keskustelu.  Kumpi onkaan parempi?

Ensin pitää määritellä mitä minä tässä tapauksessa tarkoitan sivistyneellä keskustelulla ja sivistymättömällä keskustelulla.  Myönnän että nämä asiat voitaisiin määritellä monilla eri tavoilla, syyllistymättä virheeseen,  siksi on hyvä määritellä mitä minä seuraavassa esityksessäni niillä tarkoitan.


Sivistynyt keskustelu on sellaista missä puhutaan asioista, eikä esimerkiksi toisista keskustelijoista ja   pyritään ymmärtämään mitä muut keskustelijat ulostuloillaan tarkoittavat ja suhtautumaan myönteisellä ja rakentavalla tavalla muiden keskustelijoiden näkemyksiin.

Sivistymätön keskustelu on sitten päinvastaista, eli ei pyritä ymmärtämään mitä toinen tarkoittaa vaan pikemminkin etsitään siitä vääriä tulkintoja,  jopa keksitään ihaan uusia asioita joita vastapuoli ei ole esittänyt,  eli rakennetaan ns. olkiukkoja, joilla pyritään osoittamaan vastapuolen täydellinen väärässä oleminen. 

Jos omat argumentit eivät riitä vastapuolen näkemyksen osoittamiseksi vääräksi, siirretään keskustelu nopeasti vastapuolen persoonaan,  keksien sieltä sellaisia piirteitä, joiden perusteella voidaan osoittaa ettei sieltä taholta kannata edes odottaa mitään järkevää mielipidettä.


Tuota sivistymätöntä keskustelua on yritetty hillitä ja estää säännöillä,  mutta eihän siinä ole onnistuttu. Ihmiset nyt kertakaikkiaan ovat niin sivistymättömiä että jos sivistymätön keskustelu kokonaan kiellettäisiin ja estettäisiin,  kaikki keskustelu taitaisi loppua siihen paikkaan, tai ainakin se muuttuisi hyvin ikävystyttäväksi.

Sivistymättömän keskustelun etu on nimittäin siinä että se tuo paremmin esiin keskustelijan näkemykset asioihin kuin ns. sivistynyt keskustelu. 


Sivistynyt keskustelija, vaikka olisi eri mieltä, ei halua ilmaista sitä suoraan, ettei hän vaikuttaisi sivistymättömältä.  Sen takia sivistyneen keskustelijan oikeat mielipiteet voivat jäädä piiloon. Voi olla että luulee että tämä “sivistynyt” keskustelija kannattaa samoja mielipiteitä kuin mitä itse kannattaa, koska se erimielisyys ei tule keskustelussa ilmi  ja sitten tuleekin yllätyksenä esiin  että kun tämä “sivistynyt”  keskustelija keskustelee jonkin minun kanssani eri mieltä olevan kanssa, hänen mielipiteensä näyttävätkin olevan aivan erilaiset kuin mitä ne minun mielipiteeni ovat.


Olen muutaman kerran tutustunut tähän ilmiöön,  eikä ole mukavaa tuntea tulleensa huijatuksi.  Myönteistä tässä on vain se että ehkä tämä “sivistynyt”  keskustelija vain ihan oikeasti halusi olla minulle mieliksi, olemalla samaa mieltä kanssani,  kuten hän halusi olla nyös sille toisellekin mieliksi, sille jolla kuitenkin oli aivan eri mielipiteet kuin minulla. 

Sivistynyt keskustelija saa siis minulta täydellisen anteeksiannon.


Mieluimmin kuitenkin keskustelen jatkossa sellaisten kanssa jotka rehellisesti tuovat ilmi olevansa kanssani täysin eri mieltä,  vaikka sitä eri mieltä olemista ei pystyttäisikään argumenteilla perustelemaan ja vaikka se  erimielisyys tuotaisiinkin esiin argumentointivirheiden kautta. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu