Skotlannin kärsimykset Englannin ja Boris Johnsonin kansallismielisen hirmuhallinnon ikeen alla.

Skotlanti on pieni maa, Suomen kokoinen ja se haluaisi kovasti itsenäistyä ja liittyä EU:hun,  mutta onko se mahdollista, kun Englantia hallitsee hirmuisella otteella hirmuhallitsija Boris Johnson, joka kansallismieliseen tapaan haluaisi mieluimmin kasvattaa omia hallintoalueitaan kuin luopua osasta niistä.

Skotlantilaiset ovat aikojen kuluessa uhranneet paljon kansalaisiaan ja kansallista varallisuuttaan pitääkseen Englannin pois omilta alueiltaan.  Skotlannin itsenäisyys loppui kun Elisabeth ensimmäinen, Englannin kuningatar, valitsi perijäkseen Skotlannin kuninkaan Jaakko ensimmäisen. Siihen loppui Skotlannin itsenäisyys ja alkoi personaaliunionin aika, kun molemmille maille tuli yhteinen hallitsija.  

Tilanne Skotlannin osalta oli tavallaan sama kuin Suomen osalta silloin kun Suomi sai yhteisen hallitsijan Venäjän kanssa, mikä tapahtui 200 vuotta myöhemmin kuin Skotlanti sai yhteisen hallitsijan  Englannin kanssa.

Sata vuotta persoonaaliunionissa oltuaan Skotlanti sitten yhdistettiin Englantiin 1707.


Myös Suomi olisi sadan vuoden personaaliunionin jälkeen yhdistetty Venäjään, ellei Saksa olisi ensimmäisen maailmansodan vaikeuksissaan lähettänyt Leniniä Venäjälle kansaa kiihottamaan.  Leninin ansiosta Venäjälle tuli vallankumous ja  Tsaari syrjäytettiin ja tapettiin. 

Tsaari oli lain mukaan ainut Suomen ja Venäjän hallintoja yhdistävä tekijä.  Tsaarin syrjäyttäminen ja tappaminen oli ensimmäinen sellainen onnenkantamoinen joka mahdollisti Suomen itsenäistymisen.   Tsaarin Venäjä irtautui sodasta Saksaa vastaan ja Suomi irtautui Venäjästä Leninin ansiosta. Saksan kannalta tilanne oli juuri sellainen mitä Saksa halusi.  Sota Venäjää vastaan loppui ja Suomen irtoaminen Venäjästä olisi edelleen heikentänyt Venäjää. 

Suomen irtautumisen varmistamiseksi Saksa koulutti suomalaisia sotilaita ja aseisti suomalaisia kapinallisia ja vielä lähetti joukkojakin Suomeen varmistamaan Suomen irtautumisen Venäjästä, vaikka Saksa olisi tarvinnut kipeästi omia joukkojaan  länsirintamalla taistelussa liittoutuneita Englantia, Ranskaa ja USA:ta vastaan.

Toinen maailmansota ja Saksan politiikka olivat siis toinen onnenkantamoinen ja edellytys sille että Suomi voi tulla itsenäiseksi.

Kolmas onnenkantamoinen Suomelle oli se että Saksa sitten kuitenkin hävisi ensimmäisen maailmansodan, eikä saksalaista prinssiä tarvinnutkaan valita Suomen monarkiksi, vaikka niin oltiin sovittu ja Suomesta tulikin tasavalta.


Näin kävi siis Suomelle.  Onnenkantamoisten ansiosta Suomi pääsi irti Venäjästä, mutta Skotlanti on edelleen Englannin kansallismielisen hallinnon ja Boris Johnsonin ikeen alla, eikä voi enää kuulua EU:hun, vaikka skotlantilaiset niin itse  haluaisivat.

Todennäköisesti tarvittaisiin onnenkantamoisia, jotta Skotlanti pääsisi itsenäistymään Englannista ja liittymään EU:hun.  

Toivon skoteille onnea ja menestystä ja onnenkantamoisia. Toivottavasti Skotlanti pääsee pian eroon Englannin nykyisestä kansallismielisestä hirmuhallinnosta ja Boris Johnsonista.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu