Suhtautumisemme vieraslajeihin

Minä olen aina vähän ihmetellyt sitä miksi yäällä Suomessa suhtaudutaan vieraslajeihin niin nihkeästi, ellei suorastaan nuivasti.

Suomessa kaikki lajit ovat vieraslajeja, nimittäin 10 000 vuotta sitten Suomessa ei kasvanut edes jäkälää.  Sen jälkeen Suomeen on tullut erinäisiä vieraslajeja, joista jotkut ovat myöhemmin  tulleet uusien vieraslajien syrjäyttämiksi.

On ihan hyvä että Suomessa on nämä kaikki vieraslajit, ilman niitä lajeja ihmistenkään elämä Suomessa ei olisi mahdollista


Hyvä sekin että aikojen kuluessa heikommin Suomeen sopeutuneet vieraslajit ovat korvautuneet paremmin Suomeen sopivilla vieraslajikkeilla.  Näin meille on muodostunut vahva, Suomen olosuhteisiin parhaiten sopiva eliöstö, floora ja fauna.

Ilmastonmuutoksen johdosta, kun Suomessa elinolosuhteet muuttuvat, alkuperäisemmät vieraslajit eivät ehkä tunne oloaan täällä Suomessa yhtä kodikkaaksi kuin ennen, silloin kun oli kylmempää, mutta onneksi tarjolla on uusia vieraslajeja, sellaisia jotka viihtyvät paremmin uusissa entistä lämpimämmissä olosuhteissa.

Taistelu vieraslajeja vastaan on turhaa, ei niitä saa täältä pois ja ne lajit joita niiden pelätään syrjäyttävän syrjäytyvät muutenkin, koska olosuhteiden muutos tekee niiden vanhojen vieraslajien olosuhteet täällä tukaliksi.

Jos emme hyväksy uusia vieraslajeja Suomeen ja hävitämme ne, voimme loppujenlopuksi jäädä täällä Suomessa kokonaan ilman flooraa ja faunaa, kun vanhat vieraslajit jokatapauksessa häviävät, kun ne eivät enää sopeudu tähän meidän uuteen ilmastoomme.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu