Suhtautuvatko suomalaiset valtionvelkaan turhan vakavasti?

Presidenttimme näyttää olevan huolissaan suomalaisten liian huolettomasta suhtautumisesta valtion velkaantumiseen.

Ehkäpä Sauli on oikeassa.   Tottakai hän on oikeassa.  Kyse on kuitenkin siitä että kuinka huolissaan siitä pitäisi olla ettei Suomessa olla riittävän huolissaan.


Tässä näkyy tilastoa siitä miten muissa maissa ollaan velkaannuttu,  mutta ei siitä miten huolissaan muissa maissa ollaan siitä että heidän valtionsa on velkaantunut.

Kun selaa sivua alaspäin, löytyy tilasto siitä miten paljon valtiolla on velkaa kansalaista kohti laskettuna ja taulukko on järjestetty sen mukaan miten paljon sitä on.


Japanissa valtion velka on  v.2021 ollut   262,5 prosenttia BKT:sta,  kun Suomessa se on vastaavaan aikaan ollut vaivaiset 66,2 prosenttia BKT:sta.

Osaavatko japanilaiset olla huolissaan valtionsa velkaantumisesta?

On selitetty että Japanin velka olisi luonteeltaan erilaista kuin Suomen velka, että se Japanin valtion velka olisi otettu japanilaisilta, eikä ulkomailta, kuten Suomessa. 

Miksi se olisi jotenkin mukavampi asia japanilaisten kannalta? 

Jos Japanin valtio joutuu maksukyvyttömäksi, japanilaiset jäävät ilman valtiolleen lainaamiaan rahoja.  Jos Suomen valtio tulee maksukyvyttömäksi, siitä kärsivät kansainväliset sijoittajat.


Käytännössä taitaa asia olla niin, en kylläkään tiedä, mutta oletan,  että käytännössä Japanin lainat on Japanin keskuspankin painamaa rahaa, joten jos pankki päättää olla perimättä näitä velkoja, tilanne jatkuu ennallaan, kun taas, jos pankki perii velkansa Japanin valtiolta, siitä seurauksena on taloudellinen kriisi, mitä pankki ei halua, eikä Japanin keskuspankki siis koskaan peri velkojaan Japanin valtiolta.


Suomessa tilanne ei ole ihan yhtä hyvä kuin mitä edellä oletin,  kun en tiedä, sen olevan Japanissa.  Suomessa vain puolet valtion velasta on ns. keskuspankkirahaa.

  • Japanilaisilla valtion velkarahaa on yli kolme kertaa enemmän kuin suomalaisilla
  • Belgialaisilla,  jenkeillä,  italialaisilla ja irlantilaisilla valtion velkarahaa on yli kolme kertaa enemmän kuin suomalaisilla
  • Kanadalaisilla, belgialaisilla, ranskalaisilla,  englantilaisilla, jenkeillä ja itävaltalaisilla valtion velkarahaa on puolta enemmän kuin suomalaisilla
  • Saksalaisilla, hollantilaisilla ja espanjalaisillakin  valtion velkarahaa on enemmän kuin suomalaisilla
  • Norjalaisilla ja sveitsiläisillä valtion velkaa on saman verran kuin suomalaisilla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtionvelka


Osataanko kaikissa näissä maissa, joiden asukkaat ovat enemmän tai yhtä paljon valtionvelkaantuneita kuin suomalaiset, olla huolissaan tästä velasta?

Nämä maat ovat niitä rikkaimpia maita maailmassa,  ehkä siellä ajatellaan että se valtionvelka on pikkujuttu.


Jos pikkuvaltioita ei oteta huomioon, köyhemmät maat ovat yleensä vähemmän velkaantuneita kuin rikkaat,  vaikka poikkeuksiakin löytyy.

  • Rikkain maa, joka ei ole mikään pikkuvaltio, näyttäisi tämän tilaston mukaan olevan yllättäen Irlanti.  Siellä kansantulo henkeä kohti on on näköjään puolta enemmän kuin Suomessa.
  • Myös Norjassa, Sveitsissä ja Jenkeissä ollaan näköjään noin 1,5 kertaa rikkaampia kuin Suomessa
  • Ruotsissa, Tanskasa, Hollannissa, Belgiassa ja Itävallassa ollaan näköjään vain vähän rikkaampia kuin Suomessa.
  • Muualla, Kuten Kanadassa, Englannissa, Ranskassa ja Israelissa ollaan vähän köyhempiä kuin Suomessa
  • EU:ssa  ollaan  keskimäärin vähän köyhempiä kuin Suomessa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu