Suomen ammattiliittojen Trumppilainen maailmankuva.

Palkankorotukset Suomessa vievät Suomen hallitukselta mahdollisuudet toteuttaa tavoitteensa nostaa työllisyysastetta Suomessa.

Oikeastaan hallituksella ei sellaisia mahdollisuuksia ole koskaan ollutkaan.

Tällä hallituksella, tai millään muullakaan mahdollisella tai mahdottomalla hallituskoaliitiolla, ei olisi ollut mahdollisuuksia toteuttaa unelmaa  75%:n tai sitä korkeammasta työllisyysasteesta.

Avaimet työllisyyden kasvuun ovat olleet ja ovat edelleen ammattiliittojen käsissä.  Jos palkkavaatimukset olisivat kohtuullisia, hallituksen tavoite olisi ollut mahdollinen, nyt se näyttää mahdottomalta.   Vain joku ulkoinen ihme, eivät siis hallituksen omat toimet, voisi tämän tavoitteen vielä pelastaa.


Edellisen hallituksen keinot työllisyyden parantamiseksi olivat tehottomia, lisäksi ne olivat silloisen opposition, nykyisten hallituspuolueiden mielestä liian kovia, ne olivat työttömiä rankaisevia, ne eivät olleet työtöntä tukevia ja työnhakua tukevia.  Tämä näkemys tuotti näille puolueille paljon ääniä viime vaaleissa.


Tämä hallitus ei voi työllisyyttä enää korjata, se mahdollisuus on jo menetetty toteutuvien palkankorotusten kohtuuttomuuden johdosta.

Jotain hallituksen pitää kuitenkin näön vuoksi vielä yrittää.

Vaalilupaustensa vuoksi hallituksella on vielä käytössään pehmeitä keinoja, kun edellisen hallituksen kovat keinot, kikyt ja työttömien aktivoinnit on jo purettu.

Pehmeät keinot, tukityöllistämisohjelmat ja muut, ovat nekin  tarpeellisia, mutta niillä ei voi luoda tarpeeksi uusia työpaikkoja.  Sen lisäksi ne edellyttävät valtion varojen käyttämistä työttömien ohjaamiseen ja työllistämiseen, joten sillä tavalla saatujen uusien työpaikkojen merkitys kansantalouteen on vähäinen,  huomattavasti vähäisempi kuin siinä tapauksessa että kilpailukyvyn parantaminen synnyttäisi uusien työpaikkojen tarvetta, sellaisten työpaikkojen joiden syntymistä  valtiovallan ei tarvtse tukea rahallisesti.

Tämä minun ennusteeni on toki ennuste, eli  se on satua, se ei ole mikään kaunis satu.

Varmasti on helppo keksiä kauniimpia ennusteita, kauniimpia satuja, joihin olisi helpompi ja mukavampi uskoa.   Sellaiset kauniit sadut eivät kuitenkaan voi toteutua meidän yhteiskunnassamme, joka perustuu itsekkyyteen. Itsekkyys tarkoittaa sitä että kukin huolehtii vain omista asioistaan. America first, kuten Trump sanoisi.  Jokaisessa ammattiliitossa ollaan kovasti Trumppilaisia ja niissä ajatellaan aivan samoin kuin Trump ajattelee, eli muista viis, valtiontaloudesta viis, meidän pitää saada lisää palkkaa, emme me viihdy täällä palkkamontussa.

Vähän laajempi katsantokanta kuin tämä Trumppilainen, toisi kuitenkin koko Suomen kannalta paremman tuloksen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu