Suomen natoon liittyminen

Liittyminen natoon,  mitä nyt kovin vakavasti puuhataan, auttaa Suomen turvallisuustilannetta siinä tapauksessa että Nato- pelote estäisi Putinia hyökkäämästä Baltian maihin, Suomeen, tai muualle Nato- alueelle.  Näin tapahtuisikin varmaankin, mikäli Putin ja hänen esikuntansa toimisi rationaalisesti.  mutta kuten kuvasta näkyy, Venäjä ei Putinin johdolla toimi rationaalisesti ja venäläisistä ihmisistä on tehty tahdottomia Putinin kannattajia. 


Suurin osa venäläisistä uskoo sille syötettyjä valheita ja propagandaa vaarasta joka muka uhkaa Venäjää Naton taholta. Loput venäläiset, ne joilla on oikeata tietoa ja jotka eivät usko propagandaan, on vaiennettuja ja peloissaan, eivät he uskalla mielipiteitään ilmaista, he pelkäävät Putinia ja Putinin aivopesemiä kanssakansalaisiaan.  Sitäpaitsi “väärien” mielipiteiden esittäminen Venäjän mediassa on käytännössäkin estetty.


Näin ollen Natoon kuuluminen ei ole Suomelle tae turvasta ja rauhasta, vaan päinvastoin, se lisää Suomen riskiä joutua konfliktiin Venäjän kanssa, Suomessa, Baltiassa, tai jossain muualla. 

Valitettavasti parempia vaihtoehtoja ei taida olla tarjolla, eikä kuulumattomuus Natoon takaa sekään rauhaa rajoillemme.


Natoon kuuluminen merkitsee myös sitä että niitä mahdollisia sotilaallisia toimia, joihin Suomi päättää Nato-sitoumustensa perusteella osallistua, eivät ohjaa suomalaiset politikot ja kenraalit, vaan ylin johto kuuluu Naton isojen ja voimakkaiden maiden politikoille ja upseereille.  Toki sekin on mahdollista että Suomi saa omia edustajiaan päättämään siitä mitä natossa tehdään.  

Ylintä päätösvaltaa siellä Natossa kuitenkin käyttävät käytännössä ne joilla on suurin osa Naton sotilaallisesta voimasta, eli käytännössä USA päättää mitä tehdään.


Suomen itsenäisyyttähän tässä taas kavennetaan.  Toki itsenäisyyden menettäminen voi tässä tapauksessa olla turvallisuuden kannalta parempi asia kuin sen säilyttäminen.  Se miten vallan antaminen ulkopuolisille tahoille vaikuttaa, siis onko se hyvä vaiko huono asia, riippuu pitkälti siitä miten hyvin ja viisaasti ne ulkopuoliset tahot valtaansa käyttää.

Kun on vallasta ja turvallisuudesta kyse, pienet valtiot vodaan myös uhrata suurten valtioiden turvallisuusetujen vuoksi.  Se on täysin mahdollista, niin on tapahtunut ja tulee tapahtumaan jatkossa.  Ydinaseet ovat mahtava pelote myös isoille ja vahvoille valtioille.


Entäs jos USA;n seuraava presidentti olisikin Donald Trump, tai joku muu vastaavan sortin pöhkö?

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu