Suomen valtion budjetti, budjettialijämä ja velanotto v. 2023 ja ensi vaalikaudella.

Jos et tiedä miten Suomen valtion menot ja tulot muodostuvat,  voit käydä tutkimassa sitä täältä, jos sinulla on oikeudet lukea hesaria.


Kun valtion menot tälle vuodelle ovat 81,3 miljardia euroa mutta  tulot vastaavasti ovat paljon pienemmät,  pitää valtion ottaa budjetin rahoittamiseksi lisää velkaa 8,292 miljardia euroa.

Jos tulot ja menot pitäisi sopeuttaa, pitäisi siis joko menoja supistaa tai veroja kerätä lisää runsaat 8 miljardia euroa.

Vaalikampanjoissa puolueet eivät kuitenkaan esitä äänestäjille tällaisia leikkauksia menoihin, eikä veronkorotuksia juuri ollenkaan. 


Ylivoimaisesti eniten haluaa valtion menoja budjetin tasapainottamiseksi leikata kokoomuspuolue. 

Jos kokoomuspuolue saisi yksin päättää asioista ensi vaalikaudella, niin se leikkaisi menoista noin 1,5 miljardia vuodessa, mutta toisaalta kokoomus jakaisi myös veronalennuksia rikkaille äänestäjilleen, ehkä noin miljardin euron edestä,  niin että kokoomuksen budjettusopeutus jäisi kuitenkin  noin puoleen miljardiin euroon vuodessa.  

Kokoomuksen sopeutustoimien  jälkeen jäisi budjetin velaksi rahoitettava osuus vuosittain vielä varsin suureksi, vajaaksi kahdeksaksi miljardiksi.  Kokoomuksen leikkausten vaikutus valtion velanottoon olisi siis loppujen lopuksi varsin mitätön.


Koska kokoomus ei varmaankaan voi muodostaa hallitusta yksin ja muut puolueet ovat valtiontalouden sopeuttamisen suhteen vieläkin nuivempia, mitään todellista tuntuvaa parannusta budjettialijäämän suhteen  seuraavalla vaalikaudella tuskin tapahtuu.


Onneksi inflaatio pienentää valtion kokonaisvelkaa nyt hurjaa vauhtia.  Kahdeksan prosentin inflaatiovauhti pienentää valtion velkaa vuosittain yli 11 miljardilla eurolla ja sehän on enemmän kuin mitä valtio ottaa velkaa, joten ei mitään hätää.  

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu