Suomen valtiontalouden alijäämää on 5% kansantuotteesta

”Valtiontalous kyntää syvällä” – alijäämä viisi prosenttia bruttokansantuotteesta


Tuo ylläoleva on siis otsikko ja linkki kokoomuspuoluetta ja sen politiikkaa kannattavasta verkkolehdestä, verkkouutisista.

On tietenkin hyvä asia etä talouden ongelmia nostetaan esiin, jotta kansalaiset tietäisivät miten maassa menee, mutta onko huolta, mikä on oikeasti aiheellinen ja oikea huoli, paisuteltu mediassa vähän liikaa?


Jos ajatellaan yksityistä kansalaista, jonka menot ovat kasvaneet niin että ne ovat viisi prosenttia suuremmat kuin tulot, tilanne on toki kestämätön pitemmällä tähtäimellä, mutta asia olisi aika helposti korjattavissa, joko nostamalla tuloja, tai pienentämällä menoja.

Jos ihmisen vuositulot olisivat vaikkapa 30 000 € nettona, viiden prosentin alijäämä merkitsisi siinä taloudessa 1500 euroa vuodessa.  Talouden tasapainottamiseksi pitäisi siis  joistain menoista raapia pois 1500€ vuodessa, vähän toista sataa kuussa ja noin 4 €  päivässä.

Ihmiselle jäisi edelleen rahaa käyttöön  28 500€ vuodessa,  2 375€ kuussa ja  79€ päivässä.  Kyllä silläkin rahalla pitäisi vielä ihan hyvin pärjätä.

Tietenkin talous voitaisiin tasapainottaa myös hankkimalla jostain lisätuloja sen 1500€ vuodessa, toista sataa kuussa ja 4€ päivässä.  

Ei tuo alijäämä minusta niin kovin dramaattiselta vaikuta.Tällä samalla tavalla nykyisen valtiontalouden vajeen tasapainottaminen vaikuttaisi myös  keskituloisen ihmisen talouteen.

Jos kyse on isompituloisesta henkilöstä, tämä 5%:n tasapainotus ei näyttäisi niinkään vaikealta kuin mitä se on keskituloisen kohdalla.

Jos kyse on pienempituloisesta ihmisestä, tilanne on vaikeampi, mutta myös uhraukset ovat nettosummiltaan paljon pienempiä ja pienempituloiset ovat ennestään tottuneita kärsimyksiin. Tämä meidän kokoomusvetoinen oikeisto-äärioikeisto-hallituksemme pyrkii kuitenkin ratkaisemaan ongelmaa oman ideologiansa mukaisesti.  Sen ideologian mukaan koko ongelma pyritään ratkaisemaan säästämällä pienituloisten toimeentulosta ja parantamalla parempituloisten toimeentuloa.  

Oikeiston ja äärioikeiston äänestäjät kokevat tämän oikeudenmukaiseksi tavaksi ratkaista ongelma, mutta eihän se onnistu jos samalla kun pienempituloisten toimeentulosta tingitään rahaa jaetaan enemmän paremmin toimeentuleville. 

Eihän se homma tietenkään näin voikaan onnistua.Asia olisi yksinlertaisesti ratkaistavissa jos sekä isompituloisten, että pienempituloisten toimeentulosta leikattaisiin saman verran, eli sen 5%. Sillä se valtiontalous saataisiin helposti tasapainotettua.  

Mutta  eihän  se valtiontalouden tasapainottaminen olekaan nyt, kovasta retoriikasta huolimatta, nykyisen oikeisto-äärioikeisto-hallituksen poliittinen tahtotila. 

Oikeistolaiset ja äärioikeistolaiset poliitikot, jotka muodostavat hallituksen ja joilla on myös eduskunnan tuki ja kannatus,  haluavat nyt palkita omia äänestäjiään ja rangaista niitä jotka eivät ole heitä äänestäneet. 

Näin ollen valtiontalouden epätasapaino, samoin kuin valtion velkaantuminen jatkunee entiseen malliin ainakin tämän vaalikauden.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu