Suomi on melkein tyhjä ihmisistä

Kun vähän ajelee maaseudulla pienempiä teitä pitkin,  huomaa miten vähän Suomessa on asukkaita.  Ainakaan ruuhkasuomen ulkopuolella ei sivuteiden varsilla ole paljon muuta kuin eri ikäistä  metsää ja hakkuu-aukioita,  välillä pilkoittaa joku sininen järven selkä jostain puiden välistä.   Vähemmän on viljavia maaseutumaisemia,  joissa on taloja, talousrakennuksia, karjaa laitumilla ja peltoja joilla kasvaa erilaisia viljakasveja tai perunaa.


Metsässä ajellessa sitä ajattelee että mitähän varten tämäkin tie on tänne suurella vaivalla joskus rakennettu.  Kilometrikaupalla on pelkkää metsää, sitten,  aina välillä,  on joku pieni sivutie, joka johtaa syvemmälle  metsään ja siinä voi olla postilaatikko, siinä risteyksessä, tai kaksi.


Suomi on susien ja karhujen, hirvien ja peuraeläinten maa.  Niiden sopii kyllä siellä erämaissa lönkötellä ja viettää omaa elämäänsä.  Hiljattain ajelin Laukaalla Juha Kankkusen tieksi nimetyn tienpätkän.  Se oli juuri kuvailemani kaltainen.  Ei taloja, ei autoja.  Tien päässä oli lossi,  joka kulki määräajoin.  Lossikuski tuli kyllä paikalle sovittuun aikaan.  Siinä sopi juoda eväskahvit termospullosta sitä lossikuskia odotellessa.  Olimme lossin ainoa asiakas menomatkalla.  Vastarannalla oli toki puolisen tusinaa autoja odottamassa yli pääsyä.


Meitä suomalaisia on tässä valtavassa maassa noin 5,5 miljoonaa,  Jos suomalaiset laitettaisiin kaikki samaan paikkaan ja järjestettäisiin neliön muotoon, kuten sotilasparaatissa ja jokaiselle suomalaiselle, imeväiselle ja vanhuksillekin, olisi järjestetty neliö tilaa,  siitä syntyisi neliö jonka sivun pituus olisi vajaat 2,5 kilometriä.  Sen neliön sisään mahtuisivat kaikki suomalaiset.  Niin vähän meitä Suomalaisia täällä isossa maassa loppujen lopuksi on.

Jos yhden neliömetrin tila tuntuu ahtaalta yhdelle ihmiselle, niin ehkä neljä neliömetriä riittäisi. Jokaiselle suomalaiselle tontti, jonka sivun pituus olisi kaksi metriä.  Silloinkin suomalaiset sopisivat neliön sisään jonka sivun pituus olisi  alle viisi kilometriä ja kaikilla olisi tilaa niin paljon ettei yltäisi toisiaan koskettamaan muuten kuin kurottelemalla.


 Kun nykyisin asutaan paitsi vaakatasossa, myös päällekkäin,  sopii miettiä millaiseen kuutioon kaikki ihmiset sopisivat, jos jokaiselle annettaisiin tilaa vaikkapa kaksi metriä sivusuunnissa ja korkeussuunnassa.

Jos laskin oikein, kuution sivun pituudeksi tulisi vajaat 400 metriä.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu