Suomi velkaantuu lisää
Tämän Ilta-Sanomien artikkelin mukaan
“Viime vuonna Suomen julkisyhteisöjen velka oli 73 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tämä on edelleen alle EU:n keskiarvon, joka oli viime vuoden lopussa 84 prosenttia.
EU:n komission ennusteen mukaan Suomen julkinen velka jatkaa lähivuosina kasvuaan. IMF ennakoi julkisyhteisöjen velkasuhteen nousevan vuonna 2028 jo 82,1 prosenttiin.”
Ahkerasta köyhien ja mamujen kyykytyksestä ja kehitysavun leikkaamisesta huolimatta tämä nykyinen hallitus onnistuu siis todennäköisesti kasvattamaan Suomen julkista velkaa lähes EU:n nykyisen keskiarvon tasolle.
Kun EU:n velkakeskiarvon arvellaan kuitenkin laskevan, Suomen julkinen velka, mikä nyt on alle EU:n keskiarvon, tullee nousemaan sen yli.
Haluamme kuitenkin mieluummin verrata itseämme rikkaisiin pohjoismaihin ja Saksaan, kuin köyhään Eurooppaan ja siinä vertailussa häviämme enemmän.
“Ruotsissa vastaava luku olisi tuolloin 30 prosenttia ja Tanskassa 31,5 prosenttia. Saksassa velkasuhde on ennusteen mukaan 59,6 prosenttia.”
Näihin maihin nähden tulemme siis häviämään velkaantumattomuuskilpailussa selvästi.
Mitäpäs siitä. Ei meidän aina tarvitse verrata itseämme muihin. Pitää vain miettiä mikä on itselle parasta.
“Valtionvelan korkokulut ovat tänä vuonna arviolta 2,6 miljardia euroa. Tämä on yli tuplasti viime vuoteen verrattuna, jolloin korkomenoihin meni alle miljardi euroa.”
Korkomenot ovat siis huomattavat mutta.
“Tilannetta helpottaa se, että Suomen valtion suurin yksittäinen velkoja on Suomen Pankki ja osa kasvavista korkokuluista menee sille. Näistä osa palaa keskuspankin taseen kautta aikanaan takaisin valtiolle.”
Saksan osalta tilanne on sama kuin Suomenkin osalta. En tiedä mikä on tilanne Ruotsissa ja Tanskassa. En tiedä onko niiden velat pelkästään markkinolta, vaiko valtion pankista.
Tämä valtion velka Suomen pankille on lisäksi luonteeltaan sellaista että jos se nollataan, sillä ei olisi talouteen mitään vaikutusta, eikä ylipäätänsäkään sillä olisi yhtään mitään vaikutusta mihinkään, mutta jos se peritään, vaikutukset talouteen ovat huomattavan negatiiviset.
Velkojen nollaamiselle Suomen Pankin osalta ei ole mitään muita kuin juridisia esteitä.
Velanoton lopettaminen ei ole niin yksinkertainen asia kuin mitä voisi kuvitella. Valtion menojen leikkaamisella on valtion talouteen huomaattavia negatiivisia vaikutuksia, samoin on valtion tulojen kasvattamisella verotusta lisäämällä valtion talouteen negatiivisia vaikutuksia. Sen takia leikkauksia kartetaan, jos suinkin mahdollista.
Ilmeisestikin tämä hallitus arvelee että köyhien kyykyttämisen haitalliset seuraukset talouteen ovat pienemmät kuin rikkaiden verotuksen korottamisesta aiheutuvat haitat, tai sitten hallitus vain ajattelee omien äänestäjiensä etua, eikä tietenkään välitä mitään esimerkiksi vasemmistoliittoa äänestävien eduista. Voi olla että hallitus on tässä asiassa oikeassa.
Leikkauksia köyhimmiltä perustellaan nyt kuitenkin sillä että saataisiin työnteko tuntumaan kannattavammalta ratkaisulta kuin sosiaaliavustuksilla eläminen. Toki tällä tavalla voidaan saada jonkin verran lisää väkeä töihin, työvoimapulaa helpottamaan. Nyt vain on niin että kun lama uhkaa, voi olla ettei mitään töitä ole kohta edes tarjollakaan.
Tai, toki niitä töitä aina olisi, nimittäin julkisella puolella, mutta kun yhteiskunnalla ei olisi oikein varaa maksaa niistä julkisista palveluista. Jos velanottoa karsitaan, pitäisi julkisen palvelun virkoja ja paikkoja päinvastoin supistaa, jotta rahat riittäisivät.
Karsitaanko hyvinvointipalveluista, koulutuspalveluista, tienhoitopalveluista, tai turvallisuuspalveluista? Se olisi poliittinen päätös. Tällä hetkellä kaikki nämä julkisen sektorin palvelut tarvitsisivat oikeasti lisärahoitusta.
Suomen oikea ongelma on kuitenkin huoltosuhde. Vanhusväestö kasvaa, mutta vastaavasti aktiivisessa työiässä oleva väestö vähenee. Ei löydy työntekijöitä sen kummemmin vientiteollisuuteen kuin julkiselle sektorillekaan, ei vaikka olisikin rahaa palkata väkeä.
Tämä hallitus toivoo siis saavansa köyhiä kyykyttämä lisää väkeä töihin. Toivon mukaan hanke onnistuu, mutta voi epäillä miten laadukasta työvoimaa tällä tavalla saadaan vientiteollisuuteen ja julkiselle sektorille.
Muissa pohjoismaissa ja Saksassa huoltosuhde on parempi sen takia että siellä on paljon työperäistä maahanmuuttoa, joka parantaa niiden maiden huoltosuhdetta. Se olisi hyvä ratkaisu myös Suomelle, mutta poliittinen vastarinta tälle ratkaisulle on Suomessa kova. Hallitukseen osallistuvista ministereistä melkein puolet vastustaa työperäisen maahanmuuton helpottamista, kansanedustajista kuitenkin vain viidennes.
Olet kyllä ihan oikeilla jäljillä tässä blogissa. Suomen velkaantuminen tulee jatkumaan pitkälle tulevaisuuteen. Se ei ole velkaantumisen takia ongelma, korkojen kautta tulee se ongelma, siihen hukatut rahat on aina jostain muualta pois, oman ammatin kautta nyt tulee heti mieleen tiestön, paikoitellen jopa vaarallisen huono kunto. Työperäinen maahanmuutto on ihan ok, kunhan se ei ole nykyisen kaltaista mallia, yksi töihin ja sen 17 päinen suku mukana sossun luukulle. Siis muuttoa on edistettävä lähes kaikkialta muualta, mutta ei noista suunnista mistä tuo malli kertoo.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, piti vielä jatkaa. Sulla kun eläkkeellä luultavasti aikaa riittää, vaikka monet valittaa että kiire alkoi eläkkeellä, niin yritäpäs selvittää kuntien ja valtion eri osakeyhtiöihin piilotetut velat. Tuo prosentti julkista veloista ei riitä alkuunkaan, kunhan nämä lasketaan mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
”yritäpäs selvittää kuntien ja valtion eri osakeyhtiöihin piilotetut velat. Tuo prosentti julkista veloista ei riitä alkuunkaan, kunhan nämä lasketaan mukaan.”
Niin, mutta niissä eri osakeyhtiöissä on myös varallisuutta piilotettuna. Tietenkin, jos osakkeiden arvot romahtavat, kuten lamassa usein tapahtuu, se osakevarallisuus on epävarmalla pohjalla, mutta niin on rahallinen varallisuuskin.
Kaikki on katoavaista, paitsi kiinteä omaisuus, kiinteistöt, maat ja metsät, koneet ja laitteet, infrastruktuuri, kulkuneuvot jne. Ne on niitä asioita jotka eivät katoa mihinkään vaikka rahan ja osakkeiden arvo katoaisi.
Jossain vaiheessa netissä oli velkakellon lisäksi joku ”varallisuuskello”, siinä oli ilmoituksen mukaan esitetty kaikki julkistalouden varallisuudet ja velat ja ainakin se kello oli silloin vahvasti plussan puolella.
Tietenkin pitää ottaa huomioon että omaisuuksien arvot eri omaisuuslajien osalta voivat vaihdella huomattavasti suhdanteiden mukaan, mutta ainakin teoriasa velkaa ei ole ainakaan enempää kuin on omaisuutta.
Sitten pitää ottaa huomioon vielä sekin että kenelle ollaan velkaa. Oletius on että velkaa on tässä globaalissa maailmantaloudessa otettu ristiin rastiin. Velkoja ei voi olla enempää kuin mitä on saatavia, ellei joku ole onnistunut lainaamaan jonkun toisen planeetan väeltä jotain.
Oma juttunsa on sitten se velka omalle keskuspankille. Sehän on vain painettua rahaa jolla valtio on rahoittanut menojaan. Se ei ole valtion velkaa kenellekään. Se on vain painettua rahaa joka aiheuttaa markkinoilla inflaatiota.
Siitä periaatteesta että velkaa otetaan vain markkinoilta markkinahintaan ja se maksetaan takaisin, mikä olisi tervettä, luovuttiin siinä vaiheessa kun EKP aloitti velkakirjojen osto-ohjelmansa jälkimarkkinoilta. Ne ostokset tehtiin keskuspankin painamalla rahalla ja se oli sama asia kuin rahan painamista ja sen jakamista, sellaista helikopterirahaa siis.
Siitä ”hekikopterirahasta” me maksamme nyt tämän inflaation kautta, mikä ei nyt kuitenkaan mitenkään kummoinen ole. Kun olin nuori, silloin oltiin totuttu kaksinumeroisiin inflaatiolukuihin ja korkokin oli kaksinumeroinen.
Ihmiset eivät olisi pystyneet ottamaan asuntolainaa, ellei sitä kaksinumeroista asuntolainan korkoa olisi silloin saanut vähentää verotuksessa. Asuntojen hinnat lisäksi nousivat nopeammin kuin inflaatio söi rahan arvoa ja enemmän kuin mitä olivat korkokulut verovähennysten jälkeen, niin että asunnon ostaminen oli siihen aikaan bisnes, ei kulu.
Ilmoita asiaton viesti
Tussa vähän oikeata tieta valtion velasta ja lainanantajista.
Huomata pitää lisäksi että sitä minne ja kenelle lainat jälkimarkkinoilla päätyvät. Sitä ei kukaan vi tietää.
Tuo puhe siitä että velka olisi kotimaista ei siis pidä alkuunkaan paikkaansa.
Japani on yksi jolla suurin osa velasta on kotimaista.
https://www.valtionvelka.fi/blogi/suomen-valtionvelka-on-pitkalti-kansainvalisten-sijoittajien-salkuissa/
Ilmoita asiaton viesti
”Jos oletetaan SP:n ostaneen vain Suomen valtion velkakirjoja, ja jos lasketaan yhteen SP:n PSPP-ostojen 43 miljardia euroa ja PEPP-ostojen 26 miljardia euroa, saadaan SP:n hallussa olevien velkakirjojen arvoksi lähes 70 miljardia euroa.
Se on noin puolet Suomen valtion vajaan 140 miljardin euron velasta. Joka tapauksessa SP:n hallussa on ratkaisevan suuri osa Suomen valtion velkakirjoista.”
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009143281.html
=============================
Valtio tosiaan lainaa rahaa vain tavallisilta lainamarkkinoilta, eikä siis suoraan Suomen Pankilta, mutta sitä mukaa kun valtio maksaa velkojaan Suomen Pankille, Suomen Pankki ostaa sillä samalla rahalla vastaavan määrän Suomen Valtion velkoja jälkimarkkinoilta.
Ilmoita asiaton viesti
”Japani on yksi jolla suurin osa velasta on kotimaista.”
Enpä tunne Japanin velkaongelmaa sen kummemmin, mutta se tarkoittaa kai sitä ettei Japani verota kansalaisiaan, vaan rahoittaa menonsa keskuspankin painamilla seteleillä. Se tarkoittaa sitä ettei niitä rahoja koskaan makseta takaisin, eikä niitä siis tulla perimään Japanin veronmaksajilta.
https://yle.fi/a/3-11425597
”Analyysi: Maailman velkaantunein maa ottaa lisää ja lisää velkaa – eikä ehkä maksa sitä ikinä pois”
”Teppo Turkki arvelee, että Japani saattaa tulevaisuudessa olla esimerkkimaa, jossa lainoja ei makseta koskaan takaisin. Keskuspankki alaskirjaa velat taseestaan kikkailemalla, ja valtion ei tarvitse koskaan maksaa niitä.”
Ilmoita asiaton viesti
Muut pohjoismaat ja Saksa maksavat paremmasta huoltosuhteestaan kovaa hintaa. Erityisesti Ruotsi.
Ilmoita asiaton viesti
”Muut pohjoismaat ja Saksa maksavat paremmasta huoltosuhteestaan kovaa hintaa. Erityisesti Ruotsi.”
Nyt myös maahanmuuttokriittinen Italian hallitus haluaa maksaa sen hinnan. Meloni haluaa Italiaan ainakin puoli miljoonaa työperäistä maahanmuuttajaa EU:n ulkopuolelta.
Myös maahanmuuttokriittisessä brexit- englannissa on maahanmuuttajia tullut maahan työn perässä kasvavia määriä. Englantilaiset eivät pärjänneet ilman, kinkut piti kasvattaa ja kuljetusten piti toimia. Hommat eivät vain sujuneet omalla englantilaisella työvoimalla.
Aivan sama tilanne Suomessa. Työvoimaa tarvitaan, aivan sama mitä se maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hommahan on kesken, seuraavaksi pitää poistaa yleissitovat sopimukset niin lama-aikaankin on töitä saatavana
Ilmoita asiaton viesti
”Hommahan on kesken, seuraavaksi pitää poistaa yleissitovat sopimukset niin lama-aikaankin on töitä saatavana.”
Niin, tämä toimenpidehän hyödyntää lähinnä työnantajaa ja se samalla heikentää työntekijöiden asemaa.
Eli, jos tämä parantaa työllisyyttä ja sitä kautta parantaa valtiontaloutta, hinnan siitä maksaa työntekijä.
Kannattaako se hinta maksaa? Siitä päättävät työmarkkinajärjestöt. Saa nähdä miten käy.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta millä palkalla, muista ehdoista puhumattakaan. Suomessa ei ole lakisääteistä minimipalkkaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta millä palkalla, muista ehdoista puhumattakaan. Suomessa ei ole lakisääteistä minimipalkkaa.”
Minusta on parempi ettei olekaan mitään minimipalkkaa. Myös työehtosopimusten ”minimipalkoista” pitäisi luopua.
Ihmisten työkyvyt vaihtelevat, eivätkä kaikkien työkyky riitä työnantajalle minimipalkan maksamiseen. Silti nämä ihmiset voisivat työllistyä vähän pienemmällä palkalla kuin mitä se minimipalkka on.
Kuten ihmisten työkyky vaihtelee, vaihtelee myös ihmisten kulutustarve, se on riippuvainen huollettavien määrästä, omista sairauksien aiheuttamista kuluista ja monista muista seikoista.
Alemmin palkattujen työllisyys pitäisi järjestää niin että työn tekeminen olisi aina kannattavaa, kannustinloukut siis pois, mutta valtio vastaisi siitä että minimitoimeentulo jokaiselle turvataan, elämäntilanteen mukaan.
Jos työnantajalle annetaan mahdollisuus ottaa työvoimaa alle ”minimipalkan”, pitää työnantaja myös velvoittaa järjestää sellaisia työtehtäviä jotka ovat helpompia, siis vähemmän vaativia, kuin sellaiset työt joista maksetaan enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Osatyökykyiset ovat eri asia, tarkoitin ihan kokoaikatöihin kykenevien ihmisten palkkoja ja työehtoja.
Ilmoita asiaton viesti
”Osatyökykyiset ovat eri asia, tarkoitin ihan kokoaikatöihin kykenevien ihmisten palkkoja ja työehtoja.”
Kokoaikatyökykyiset ja työhaluiset lienee työllistetty siinä määrin kuin mikä on normaalia. Kaikkina aikoina aina on olemassa myös jonkin verran täystyökykyistä väkeä reservissä, monista eri syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Se vaan ei tälläkään hetkellä tarkoita tarkoita sitä että kaikki työtä tekevät saisivat sellaista palkkaa jolla tulee toimeen. Kaikilla aloilla palkat eivät nouse inflaation tahdissa, ja osa-aikatyötä tekevien määrä lisääntyy koko ajan.
Ilmoita asiaton viesti
”Kaikilla aloilla palkat eivät nouse inflaation tahdissa, ja osa-aikatyötä tekevien määrä lisääntyy koko ajan.”
Sen ei pitäisi tarkoittaa sitä että kannattaisi ennemmin jäädä kotiin täysille turvaverkkotuille. Pitäisi kannustaa työn tekemistä enemmän kuin tyhjäntoimittamista.
Tämä on siis nyky-yhteiskunnassa sellainen ongelma joka ärsyttää eniten niitä jotka ovat töissä, eivätlkä saa paljon sen enempää kuin ne jotka elää täysipäiväisesti tukien varassa.
Tämä on ongelma mikä piutäisi ratkaista, mutta en usko että se ongelma olisi syypää valtiontalouden ongelmiin, eikä valtiontalouden ongelmat poistu tämän ongelman ratkaisemisella. Lisää väkeä pitäisi saada töihin jostain muualtakin, eikä vain Suomen työvoimareservistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Sen ei pitäisi tarkoittaa sitä että kannattaisi ennemmin jäädä kotiin täysille turvaverkkotuille. Pitäisi kannustaa työn tekemistä enemmän kuin tyhjäntoimittamista.”
Eli suomeksi sanottuna palkkojen pitäisi nousta ja/tai verotusta keventää.
Ilmoita asiaton viesti
”Eli suomeksi sanottuna palkkojen pitäisi nousta ja/tai verotusta keventää.”
Palkat eivät voi nousta jos ne eivät vastaa toteutunutta työtulosta, eivät työnantajat suostu sellaiseen. Jos palkka ei riitä toimeentuloon, mikä on riippuvainen työntekijän perhetilanteesta ja muusta tilanteesta, yhteiskunnan tulee tulla apuun, jotta työntekijä selviäisi arjestansa, muutenhan hän ei pysty työntekoa jatkamaankaan ellei selviä arjestansa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuollainen järjestelmä on jo olemassa, sitä kutsutaan sosiaaliturvaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Tuollainen järjestelmä on jo olemassa, sitä kutsutaan sosiaaliturvaksi. ”
Eikös tämä hallitus nyt ole sitä järjestelmää purkamassa, jotta saisi ne verohelpotukset rahoitettua.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä.
Ilmoita asiaton viesti
Yrittääköhän tämä hallitus korjata tuota tilannetta? Mun mielestä yhdenkään firman palkan jatkeeksi ei pidä sosiaaliturvan kustantaa mitään. Tämä siis täyttä päivää tekevien kohdalla. Vääristää kilpailua huomattavasti, jos toinen saa tukiaisia ja toinen ei saa.
Ilmoita asiaton viesti
”Vääristää kilpailua huomattavasti, jos toinen saa tukiaisia ja toinen ei saa.”
Eihän niitä tukiaisia yrityksille anmeta. Tuki annettaisiin työntekijälle toimeentulon varmistamiseen, jos palkka ei riitä elämiseen.
Yritykset voivat kaikki käyttää hyödykseen halvempaa työvoimaa kevyempiin ja vähemmän vaativiin töihin. Siinä mielessä kilpailutilanne yritysten kesken ei muutu.
Jotta yritykset eivät voi käyttää hyväkseen halpatyövoimaa, tekemään samoja töitä mitä täyspalkkaiset tekevät, nämä pienemmän palkan työtehtävät pitäisi olla erikseen räätälöityjä, helpommiksi ja kevyemmiksi. Tämä ratkaisu poistaisi sellaista työttömyyttä mikä ei ole muulla tavalla poistettavissa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri niin kuin kirjoitit. Firma A voi maksaa pienempää palkkaa tekijälle joka saa sosiaaliturvaa, kuin firma B jonka tekijä ei saa tukiaisia sieltä. Ja tämä on se kilpailua vääristävä tekijä. Kaikki yrityksen pitäjät, varsinkin startupit, eivät osaa tuota byrokratiaviidakkoa kahlata läpi.
Ilmoita asiaton viesti
No ne on paikallisen sopimisen varassa, joku minimipalkka olisi toki hyvä säätää.
Yleissitovat sopimukset kangistavat taloutta liiaksi ja heikoin aines jää pois työelämästä.
Jos verrataan jenkkeihin missä pääsääntöisesti markkinat hoitavat niin pudotus alussa on tosi jyrkkä mutta talous lähtee toipumaan yleensä jo puolen vuoddn jälkeen. Suomessa ollaan vielä 2008 luvuissa eli suht nihkeetä on.
Ilmoita asiaton viesti
EU:ssa on 5 maata joissa ei ole laissa mahdollisuutta yleissitoviin tesseihin, ml. Ruotsi missä niistä luopuminen on nostanut keskimääräistä palkkatasoa ja samalla kasvattanut työpaikka- ja työntekijäkohtaisia palkkaeroja. Työllisyyteen yleissitovista tesseistä luopumisella ei ole tutkimusten mukaan ollut juurikaan vaikutusta.
USA:ssa markkinat hoitavat ja siellä on pienistä työttömyysluvuista huolimatta jo pitkälti yli 40 miljoonaa ihmistä jotka ovat köyhyysrajan alapuolella. Kaikilla työssäkäyvilläkään ei ole varaa edes asuntoon, vaan he joutuvat elämään kadulla.
Ilmoita asiaton viesti
Komsii komsaa, kaikessa on hyvät ja huonot puolet
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä otin, ehkä en. Ainakin Ruotsissa on tehty muitakin muutoksia kuin työehtosopimukset, esim. ns. myötämääräämislaki.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mulla mitään sitäkään vastaan ole sopijaosapuolet sen hyväksyy, pääasia kumminkin olisa saada Suomen talous nousuun vaikka sitten kopioimalla meitä fiksumpia
Ilmoita asiaton viesti
Suomen talous ei nouse sillä että yleissitovat työehtosopimukset heitetään romukoppaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen talous ei nouse sillä että yleissitovat työehtosopimukset heitetään romukoppaan.”
Ei pelkästään sillä, pitää tehdä muitakin toimia, kuten työvoiman hankkimista ulkomailta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuliko Pasille taas sellainen ”tunne”.
Ilmoita asiaton viesti
Ei vaan tieto. Asiaa on tutkittu, ja mm. OECD on tullut siihen tulokseen että toimialakohtaisista työehtosopimuksista luopuminen ei paranna työllisyyttä eikä kilpailukykyä, ja taloudellisten kriisien aikoina kilpailukyky voi jopa heiketä.
Ilmoita asiaton viesti
Työehtosopimus ei tarkoita samaa kuin yleissitovuus.
Työehtosopimuksethan on ihan osapuolten kesken vapapaasti sovittaessa, eivätkä ne koske sopimusten ulkopuolisia ellei käytössä ole yleissitovuutta
Ilmoita asiaton viesti
Toimialakohtainen työehtosopimus = koskee koko toimialaa = yleissitova työehtosopimus.
Työehtosopimuksesta tulee yleissitova jos se on sovittu työnantaja- ja työntekijäliittojen välillä, se on valtakunnallinen ja sitä pidetään asianomaisella alalla ”edustavana”. Mikä suomeksi sanottuna tarkoittaa että sen piirissä on vähintään puolet toimialan työntekijöistä. Yleissitovuuden vahvistaa työehtosopimusten yleissitovuuden vahvistamislautakunta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä on toi myötämäärämislaki?
Ilmoita asiaton viesti
Oikeampi nimitys taitaa olla myötämääräämisoikeus, ja se tarkoittaa mm. sitä että yli 25 hengen yrityksissä työntekijöiden edustajat pääsevät osallistumaan päätöksentekoon, ja riitatilanteissa asiaa tulkitaan työntekijän edun mukaan siihen saakka, kunnes riidan käsittely on saatu tuomioistuimessa päätökseen.
Ilmoita asiaton viesti
”””Hallitukseen osallistuvista ministereistä melkein puolet vastustaa työperäisen maahanmuuton helpottamista, kansanedustajista kuitenkin vain viidennes”””
____________________________________________________________
Lakaisukoneen kuskien töitä ette ulkkareille anna! Prkl.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin jää edes tuohon. Hallituksen itseaiheutettu taantuma syö tuloja nopeammin kuin kuluja.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ystäväni ja lähes sukulaismies on luottamusmiehenä suurehkossa tehtaassa. Ei siis tämän hallituksen kannattaja. Enemmänkin Lin. Tapasimme muutama päivä sitten ja keskustellessamme töistä yleensä, hän toi esiin varsin mielenkiintoisen ilmiön: työntekijöiden jatkuva väsymystila ja haluttomuus tehdä töitä ja varsinkin vuorotöitä. Palkkasivat työttömän keväällä ja kahden kk:n kuluttua mies ei ilmestynyt enää työpaikalle. Nekin ajat kun oli tehtaalla, ei saanut mitään aikaiseksi. Nukkui. Ystävä sanoi, että ei halua yleistää tällaista, mutta selvästi on nähtävissä, että monelta työntekijältä puuttuu motivaatio työntekoon. Mikä avuksi?
Vasemmistolaiset poliitikot ja heidän asiantuntijansa haluavat tuoda maahamme ahkeria ja vastuuntuntoisia työntekijöitä Aasiasta ja Afrikasta. Saattavat olla oikeassa: suomalaiset eivät pärjää osaamisessa saati ahkeruudessa näille. Onko niin, että maahanmuuttajat ovat ehto säilyttää maamme korkea elintaso, emme me? Ystäväni lausunto tukee vahvasti tätä. Kaikkia vaihtoehtoja pitää harkita ja tunnustaa tosiasiat.
Meillä ruotsinkielinen väestö on todennut maahanmuuttajaväestön yhteiskuntaa rikastuttavan vaikutuksen jo pitkään. Esimerkkinä tästä korkean elintason Närpiö. Vaikka Yle, HS ja ip-lehdet korkeasti koulutettuine asiantuntijoineen paljonkin kirjoittavat ja raateja tv:ssä maahanmuuton tärkeydestä näyttävät, niin asiaa pitäisi tuoda esille enemmän ja tehdä suomenkieliselle väestölle selväksi, että tulevaisuutermme riippuu maahanmuuttajista ja yksinomaan maahanmuuttajista..
Ilmoita asiaton viesti
”Saattavat olla oikeassa: suomalaiset eivät pärjää osaamisessa saati ahkeruudessa näille.”
Ei tämä nyt näin mene. Se vain on niin että Suomen osaavat ja ahkerat on jo työllistettyjä ja kyllä niitä on aikamoinen määrä, paljon enemmän kuin osaamattomia ja ahkeria.
Ongelma on siinä että kun osaavia ja ahkeria pitäisi saada lisää, niitä ei Suomesta helposti löydy, kun ne on jo töissä ja raatavat siellä ihan niinkuin pitää. Kun niitä tarvitaan lisää, pitää kääntyä ulkomaalaisten puoleen.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä hallitus ohjelmineen velkaannuttaa Suomen todella pahasti, ei edellinen hallitus tee enää yhtään velkaa. Sillä selvittiin pahimman yli.
Nyt tämä halitusohjelma ei kilpailuta, jäädytä tai saneraa rankalla kädellä 50 mrd:n julkisia hankintoja.
Ei korota reippaasti ansioveroja yläpää eturintamassa, vaan laskee veroja.
Sosiaalimenot räjähtävät työllisyysohjelman kelvottomuuteen. Ja kansa sairastaa entistä enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Huom ! IMF on lukenut hallitusohjelman ja todennut se huonoksi taittaa velkaantuminen, vaan päinvastoin hallitusohjelma lisää velkasuhdetta.
Ilmoita asiaton viesti
Ja RKP haluaa hajoittaa hallituksen,
ettei vaan velkakierrettä saada poikki.
Ilmoita asiaton viesti
”ettei vaan velkakierrettä saada poikki”
Mistähän ihmeestä sellainen harhaluulo on nyt levinnyt että tässä oltaisiin velkakierrettä katkaisemassa. Tulonsiirtoja tässä nyt leikataan.
Köyhille jää vähemmän, rikkaat saa enemmän.
Tämä se on tämän hallituksen todellinen motto ja tavoite.
Velkakierrekö katkaistaisiin ……… ja kattia kanssa.
https://www.iltalehti.fi/talous/a/a2f82b07-b777-4831-8f68-baa534df6c75
Ilmoita asiaton viesti
Hallitusohjemaa toteuttavaan virkakoneistoon ei usko joulupukkikaan.
Ilmoita asiaton viesti
RKP ei näe nenäänsä pitemmälle. Jos hallitus katuu, kaatuu myös sunnitelmat yli varojen elämisestä.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos hallitus katuu, kaatuu myös sunnitelmat yli varojen elämisestä.”
Yli varojen tässä tullaan jatkossakin elämään, toki vain ne joilla varoja on. Köyhät eivät enää jatkossa juhli, mutta rikkaat sitäkin enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
ja kattia kanssa!
Ilmoita asiaton viesti
Niin ja Aki Kangasharju sanoi aikaisemmin:
https://www.iltalehti.fi/talous/a/0a74cd38-3f05-43ea-ad7b-a086d6f5e6d2
”Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju sanoi Ylen radion Ykkösaamussa tiistaina, että palkalla ei tarvitse tulla toimeen.
– Jos me tehdään niin, että kaikki tulisivat palkallaan toimeen, niin meillä jäisi työpaikkoja syntymättä hirveästi, Kangasharju sanoi Ykkösaamussa. Keskiviikko 30.11.2022”
Ilmoita asiaton viesti
Tuossahan Kangasharju sanoo nyt selkeästi sen miten minä asian näen ja olen sitä ajatustani yrittänyt selittää.
Toiset vain on parempia ilmaisemaan asioita kuin mitä minä olen, kuten nyt vaikkapa tuo Kangasharju.
En minä kaikista asioista ole sen kanssa samaa mieltä, mutta tästä nyt olen.
Ilmoita asiaton viesti
Entäs se kilpailu yritysten kesken, toinen saa tukea nauttivan tekijän, toinen taas ei saa? Mun nousee heti hiukset (ne molemmat) pystyyn kun puhutaan veronmaksajien tuesta yrityksille. Toki sitä menee jotain 8 miljardia, vaan taitaa olla edellytys saada pysymään nämä maassa.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä ihmettelen, että palkalla ei saisi tulla toimeen, niin miksi Kangasharju tämän haluaisi estää, että palkalla oikeasti tulisi toimeen?
Hänellä taitaa olla ihan toisenlaiset motiivit ja sen nyt näkee, että halutaan kyykyttää duunareita ja köyhiä.
Osatyökykyisille lääkärilausunnon kanssa voisi suoda palkkatukea rajoituksetta, kun se nykyään on 5-10 kuukautta palkkatukea ja sen jälkeen pitää olla työttömänä 28 kuukautta ennen kuin voi palata saman työnantajan alle tekemään töitä, jos ei muuten yksityiseltä sektorilta niinä vuosina saa töitä. Ansiosidonnaista nämä osatyökykyiset eivät ikinä saa koskaan, jos hallituksen suunnittelemat kiristykset toteutetaan.
Siksi hallituksen ohjelmassa on lukuisia perustuslain vastaisia kohtia, joita ei mitenkään pystytä toteuttamaan.
Annetaan osatyökykyisten olla rauhassa ilman häirintää tekemässä työtä kuin siihen pystyykin.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ehdottomasti. Tarkoitin kommentilla täysin työkykyistä porukkaa. Mun järkeen ei millään mahdu sellainen kuin ylen uutisissa oli taannoin. Suomeen tulee Filippiineiltä hitsari, samalla kun Suomessa on 1300 hitsaria vailla työtä. Palkka oli uutisen mukaan tessin sanelema.
Ilmoita asiaton viesti