Talouden sopeutus

Jos kaikki maailman maat maksaisivat velkansa pois, miten iso kasa rahaa se olisi?  Kuka sen maksaisi ja kenelle se raha menisi?

En lähde nyt laskemaan summaa, mutta tässä on niitä lukuja.  Jos jotain kiinnostaa summa, niin voi siitä laskea.

No,  ainakin sen voisi sanoa että se raha menisi niiltä jotka sitä tarvitsevat, mutta joilla sitä rahaa ei oikeastaan ole, nimittäin veronmaksajilta, niille jotka eivät sitä rahaa tarvitse ja joilla sitä rahaa on jo ennestään …… paljon.


Mitä ne velkojat tekisivät sillä rahalla?

Niin ja mitä ne joilta se raha otetaan pois, eli veronmaksajat, jättävätkään tekemättä, kun heillä ei sitä rahaa enää ole?


Vai onko se nyt  niin että ne rahat onkin vain keskuspankkien painamia rahoja, joilla on tuettu valtioiden taloutta, maksettu valtioiden menoja ja jotka on kirjattu keskuspankkien kirjanpitoon velkasaatavaksi, mutta joilla ei ole keskuspankeille sen kummempaa merkitystä.  Jos ne velat maksettaisiin pois, ne rahat vain poistuisivat markkinoilta.


Jos taas ne velat ovat jonkin oikean ihmisen. tai oikeiden yritysten saatavia, niin ne toki lähtevät uudelleen kiertoon, eli ne lainataan uudestaan, jos valtiot haluaa vielä ottaa lainaa ne lainataan valtioille, tai sitten ne sijoitetaan jotenkin  muuten, johonkin tuottavaan,  esimerkiksi vihreään siirtymään …… tai sitten ruskeaan siirtymään, kuten persut haluaisivat.


Jos rahojen lainaajana on ollut joku liikepankki, niin se raha on oikeastaan vain keskuspankkirahaa, jonka liikepankki on lainannut keskuspankilta ja lainannut sitten eteenpäin valtiolle.  Kun valtio maksaa lainansa liikepankeille, liikepankki maksaa oman lainansa keskuspankille, joka pyyhkäisee lainan pois kirjanpidostaan.  

Ei tapahdu muuta kuin se että se velkasumma on otettu veronmaksajilta ja sitten hävitetty.  Rahaa on poistunut markkinoilta.  Ihmisillä ei ole ostovoimaa, tavarat eivät mene kaupaksi,  yritykset lopettavat toimintansa ja ihmiset pannaan kilometritehtaalle.  

Ei kuulosta järin kivalta tämä tulossa oleva talouden sopeutus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu