Totuuden etsijät, totuuden välittäjät ja totuuden vastustajat

Tiedemiehet ja totuudenpuhujat, eli totuutta etsivät ihmiset ja tavalliset tiedonlevittäjät,  standardimediapersoonat, journalistit, joutuvat jatkuvasti olemaan maalitettuina vihapuheen kohteina.  Miksi?

Miksi tiedettä ei arvosteta? Miksi tiedemiehiä ja tiedonvälittäjiä vihataan niin kovasti?

Ei riitä että tiedemiehet asettavat toinen toisensa tiedot ja tieteen tulokset kyseenalaisiksi. Tavallinen kansa, joka ei ymmärrä tieteen menettelytapoja, eivätkä osaa arvioida tieteen tekemisen tuloksia, kuten tiedemiehet, kiistävät  tieteentekijöiden saavutukset ja pitävät niitä höpöjuttuina, esimerkiksi ilmastonmuutosasioissa, mutta myös monissa muissakin tärkeissä asioissa.  

Mitä ikävämmältä totuus kuulostaa, sitä vaikeampaa kansan on sitä hyväksyä ja tilalle otetaan mukavammalta kuulostava valhe.

Tämä on myös arvokonservatiivisen ajattelun perusta.  Jos uusi tieto rikkoo jotenkin vanhaa ja totuttua maailmankuvaa ja omia käsityksiä, sitä ei hyväksytä, se hylätään.  Tiedemiehet ja journalistit, jotka tuovat tätä “väärää” tietoa esiin, maalitetaan ja he joutuvat vihapuheiden kohteeksi

Tavallinen ihminen pitää itseään tiedemiestä ja tutkijaa pätevämpänä ja omia ajatuksiaan tieteen tutkimustuloksia luotettavampana?

Totuuteen, eli  rehellisesti hyvään journalismiin pyrkivien toimittajien sanaan ei uskota, jos heidän totuutensa ei miellytä.  Mielellään uskotaan  vaihtoehtoisten valemedioiden valejournalismiin ja toistuvasti todistetusti valheita syytäviin politikkoihin, kuten Donald Trumppiin, jotka valheilaan tukevat ihmisen omia vääriä uskomuksia ja arvokonservatiivista maailmankäsitystä.


Tilanne on samanlainen  silloin kun ihminen työkalua valitessaan valitsee tuotteen  sen korean ulkomuodon ja hinnan perusteella. Tänä päivänä huonot työkalut osataan muotoilla siten että ne näyttävät hyviltä ostettaessa, vaikka eivät kestäkään käytettäessä.  Huono työkalu on kuitenkin  tositilanteessa käyttökelvoton.  Kun vasaralla yrittää vääntää naulan seinästä, vasaran varsi taipuu, mutta naula pysyy seinässä.

Myös valhe on helppo pukea hienoon ja myyvään muotoon ja se käy silloin aina hyvin kaupaksi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu