Trilogian neljäs osa,  Kuolleet Lehdet.


Aki Kaurismäen suomalaisuuden trilogian neljäs osa.  Kuolleet Lehdet, jahtaa Cannesissa Kultainen Palmu palkintoa.

Miksi kirjoitan nyt tästä, enkä Suomen hallitusneuvotteluista, Ukrainan sodasta, tai persuista?


Aki Kaurismäen elokuvissa on jotain kummallista.  Niissä on kumma ote.  Ne kertovat tavallisesta elämästä ilman sellaista koukutusta millä tyypillisesti saadaan ihminen kiinnostumaan.  Niitä koukutuksia käytetään elokuvissa ja sarjoissa samalla tavalla kuin miten esimerkiksi koirien kanssa toimitaan, eli koiran omistajan taskussa on makupaloja ja koira tietää sen ja haluaa niitä ja on niiden takia yhteistyöhaluinen ja tietysti yhteistyökykyinen.


Näitä makupaloja tarjoillaan katsojille tavallisesti kaikissa menestyvissä jutuissa,  kuten toimintaelokuvissa, sotaelokuvissa, romanttisissa elokuvissa, Heikissä ja Kaijassa,  Salatuissa elämissä ja Kauniissa ja rohkeissa.


En sano että olen mitenkään näiden makupalattomien Aki- Kaurismäki- elokuvien fani.  Yleensä katselen niitä vain satunnaisesti,  silloin tällöin, kun niitä sattuu TV:stä tulemaan.  Joskus katson pidemmän pätkän, joskus lyhyemmän pätkän.  Ne on kyllä ihan erikoisia ja hyviä juttuja, mutta ei millään tavalla koukuttavia.


Ei ne siis kiehdo eikä koukuta mitenkään,  mutta kyllä ne kertoo asioista juuri sillä tavalla kuin miten niistä kuuluu kertoa, silloin kun halutaan pysyä totuudessa, eikä koukuttaa katsojaa katsomaan miten tässä tarinassa lopulta käy.


Näitä Kaurismäen tuotoksia on helppo katsoa ja ne on hyviä,  mutta eihän niitä tarvitse katsoa, kun ne vain kuvaavat elämää sellaisena kuin se on.  Ei sen takia tarvitse Kaurismäen tuotoksia katsella että tietäisi mitä elämä on, riittää kun katselee ympärilleen.


Aiemmin ajattelin että nämä Kaurismäki elokuvat taitavat kuvata suomalaisuutta sellaisella paljaalla tavalla mistä puuttuu romantisointi ja kaikenlainen sellainen todellisuudesta poikkeama joka koukuttaa katsojan tavallisesti, eli ne makupalat,  mutta Kaurismäen kansainvälinen menestys näyttää todistavan ettei tämä tällainen “suomalaisuus”  mitään niin erikoista olekaan ja että “suomalaisuutta”  esiintyy maailmalla hyvin paljon,  eli ettei se sittenkään mitään suomalaisuutta olekaan, vaan ihan vain yleis-ihmismäisyyttä.


On se mukavaa että meillä on näitä Kaurismäkiä, jotka välillä tuovat meille kuvaa todellisuudesta ja voimme havaita millaisessa epätodellisuudessa me jotka pidämme siitä makupala-viihteestä haluaisimme elää. 


Toki,  emmehän me tästä omasta todellisuudestamme,  siitä Kaurismäkeläisestä todellisuudesta,  muutenkan mihinkään koskaan päästä,  paitsi mielikuvituksessamme.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu