Tuoko talibanien yllättävä menestys rauhan afgaaneille?

Talibanien nopea sotamenestys oli yllätys USA:lle,  sen liittolaisille ja näköjään talibaneille itselleen.  Talibnitkaan eivät olleen varautuneet näin nopeaan menestykseen.  Sen takia kaikki on nyt sekaisin Afganistanissa.

Kysymys kuuluu mikä on talibanien nopean menestyksen syy?  Mitkä ovat sen taustatekijät?

Minun rohkea arvaukseni on että yksin jätetyn afgaaniarmeijan johtajat totesivat tilanteensa pitkällä tähtäimellä toivottomaksi.  Amerikkalaiset olisivat tovoneet heidän jatkavan taistelua vielä kuukausia,  kenties vuosia, mutta he päättivät toisin.  Afganistanin armeijassa olisi siis tapahtunut eräänlainen kapina ja sota olisi päätetty hävitä nopeasti, eikä hitaasti.

Päätös oli ehkä järkevä siltä kannalta katsottuna että jatkuessaan sota olisi johtanut turhiin kärsimyksiin, kuolemiin, hävityksiin ja taloudellisiin menetyksiin, sodan lopputuloksen ollessa sama, talebanien voitto ja valtaan tuleminen.

Eri asia sitten on se ollaanko tähän lopputulokseen kansan parissa tyytyväisiä ja jatkuuko sota sittenkin, mutta erilaisella taktiikalla.  Kenties talebanien vastustajat omaksuvat nyt talebanien oman  sodankäyntitaktiikan, eli sissisodankäynnin.   

Koska Afganistanissa tiettävästi on oopiumin lisäksi muita rikkauksia saatavilla, mm. öljyä ja erilaisia akkumineraaleja,  ulkomaalaisia sponsoreita  sodankäynnille varmasti riittää tulevaisuudessakin, sodan kaikille osapuolille.

Rauhaa afganistanilaisille ei siis olisi edelleenkään näköpiirissä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu