Tuulisähköaiheinen blogi

Tuulimyllyistä puhutaan paljon pahaa ja paljon hyvää.  Se on saasteeton tapa tuottaa energiaa, vai onko?   Miten paljon ympäristösaasteita tulee siitä kun tuulimyllyjä rakennetaan? 

Käytössä tuulimyllyt eivät saastuta, eivätkä tuota hiilidioksidia ilmaan, mutta toisaalta niitä pidetään haittana ulkonäkönsä ja tuottamiensa äänien takia.  Massiiviset jättiläiset tuhoavat luonnonmaiseman, mutta ovat toki jollain tavalla myös kauniita. Tuulivoimalan äänet voivat olla rasite paikoissa joissa ei ole totuttu meluun, esimerkiksi liikenteen meluun, kaupunkien ja pikateiden meluun.

Sanotaan myös että tuulivoima on epäluotettavaa siksi että ne eivät tuota mitään silloin kun ei tuule, mutta ei se ole mikään ongelma niin kauan kuin on olemassa vesivoimaa jollla tuulivoimaa voidaan kompensoida silloin kun ei tuule.  Vesivoimaa ei riitä ympäri vuoden, kun aina ei sada, eikä  vettä  ole tarpeeksi niin että sitä voitaisiin täydellä teholla ajaa voimalan turbiinien läpi ympäri vuoden.

Silloin kun tuulee, vesivoimaa voidaan säästää, laittamalla patoluukut kiinni, Sitten kun ei tuule voidaan luukut aukaista ja tuottaa puuttuva sähkö tuulen aikana säästyneellä vesivoimalla.  Näin tuulen avulla saadaan rajallista vesivoimaa säästettyä ja vesi- ja tuulivoimalla voivat yhdessä toimia energialähteenä joka takaa jatkuvan sähkön saannin. Tuulivoimaa ei siis tarvitse säätää ydinvoimalla tai hiilivoimaloilla, eikä tuulivoiman kanssa päällekkäistä hiilivoima- tai ydinvoimalakapasiteettia tarvitse rakentaa. 

Aiemmin tuulivoimaa piti rakentaa yhteiskunnan tuella, niin että niiden kannattavuus taattiin siten että tuulella  tuotetulle sähkölle annettiin takuuhinta. Yhteiskunta maksoi osan takuuhinnasta siinä tapauksessa että sähkön markkinahinta alitti tuulisähkölle annetun takuuhinnan. Uusilla tuulivoimalatyypeillä voidaan kuitenkin  tuottaa sähköä alle markkinahinnan, joten ne jauhavat omistajilleen voittoa ilman valtion tukirahojakin ja niiden aiheuttama kilpailu näkyy sähkön hinnan alenemisena.  

Tuulivoimalla  kannattaa aina tuottaa sähköä täysillä, koska tuotantokustannuksia ei juuri ole, eikä tuulta voi padota, kuten vettä  ja se tuotettu tuulisähkö pitää dumpata sähkömarkkinoille, millä tahansa hinnalla, vaikka alle markkinahinnan jos tarve vaatii,

Nämä uudet tuulivoimalat aiheuttavat siis tuulella harmaita hiuksia muille sähköntuotantomuodoille, dumppaamalla sähkön pörssihintaa, jos ne eivät pääse tuulisähkön tuottajien kanssa asiasta sopimukseen.  

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu