Tuulivoima,  aurinkovoima, vesivoima ja bioenergia

Tuulivoima tuottaa sähköä tuulella, mutta ei silloin kun ei tuule.  Aurinkovoima tuottaa sähköä silloin kun aurinko paistaa, mutta myös pilvisellä kelillä, muttei yöllä,  paitsi ehkä pohjolassa yöttömän yön aikaan.

Näinden energiamuotojen arviointi ja arvostelu ja niiden huonoksi todistaminen perustuu siihen että aina ei tuule eikä aina paista aurinko.

Mutta yhtä huono on tässä suhteessa myös vesivoima, jota ei kuitenkaan arvostella.  Vesivoiman määrä perustuu siihen kuinka paljon sataa, samoin kuin tuulivoiman määrä perustuu siihen miten paljon tuulee ja aurinkovoiman määrä siihen miten paljon aurinko paistaa.

Jos tähän tarkasteluun otettaisiin vielä mukaan  biopolttoaineet, niin biopolttoaineilla voidaan tuottaa sähköä periaatteessa niin paljon kun riittää biologista poltettavaa,  lähinnä se tarkoittaa metsäteollisuudesta ja maataloudesta saatavaa jätettä, joka muutenkin lahoaisi ja olisi lahoamisen kautta ilmastonmuutoksen kannalta yhtä vaarallista kuin poltettunakin.

Biovoimaa ja vesivoimaa voidaan tuottaa tyynelläkin ilmalla ja pimeinä öinä, niin kauan kuin vettä riittää ja biopolttoainetta riittää.  Tuulella ja suringonpaisteessa patoluukkuja voidaan ruuvata kiinni ja säästää vettä ja biopolttoainetta pahempia aikoja varten.  Ongelma ei ole tuotantokapasiteetissa,  sitä saadaan.  Ongelma on energian riittävyydessä.


Tästä tulikin mieleeni aiheen ulkopuolelta vihreiden ajamat ikimetsät.  Nehän eivät ole mitään hiilinieluja, kuten vihreät antaa ymmärtää,  vaan niissä lahoaa puuta ja muuta yhtä paljon kuin mitä ne sitovat ilmasta hiilidioksidia.  Mutta se siitä.


Jos nyt ajatellaan tuulta, aurinkoa, biojätettä ja vesisateita energianlähteinä,  niin ne on siinä mielessä erinomaisia että ne eivät lopu kesken, aina välillä sataa,  metsä kasvaa koko ajan, tuuli puhaltaa aina välillä ja aurinkokin kyllä paistaa taas, vaikka välillä on sadepäiviä.  Niiden energialähteiden  kauppaa ei voi myöskään katkaista, vaikkapa poliittisena panostustoimena. 

Putin voi vääntää kiinni venttiilin putkessa joka tuo Suomeen maakaasua tai öljyä, tai Putin voi katkaista sähkön tuonnin Venäjältä,  mutta Putin ei voi estää tuulta puhaltamasta, tai aurinkoa paistamasta, eikä metsää kasvamasta.  Putin ei voi myöskään estää sadetta satamasta.

Toki Putin voi vallata koko Suomen ja estää energian tuottamisen tuulella, sähköllä, biojätteellä  ja vedellä,  mutta se on toinen juttu se. 

Hieno homma on se että välillä sataa,  tuulee, aurinko paistaa ja  metsä kasvaa, se on energiaomavaraisuutta se.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu