Työllisyys paranee, mutta työttömyys kasvaa

Työllisyys paranee, mutta työttömyys kasvaa.  Näin on ainakin mikäli uskomme Tekniikka&Talous lehteä.  Miksi emme uskoisi?

Lehden mukaan työllisten määrä on kasvanut vuodessa 30 000:lla ja työttömien määrä on kasvanut samaan aikaan 8 000:lla.


Jos laskemme erotuksen, vaikka tällä tiedolla ei olisi mitään käyttöä, niin uusia työllisiä on tullut 22 000 enemmän kuin uusia työttömiä.  

Yhteenlaskulla voisi kuitenkin päätellä sen että työmarkkinoille on jostain ilmestynyt lisää väkeä, eli uusia työntekijöitä, kaikkiaan 38 000 enemmän kuin mitä väkeä on poistunut eläkkeelle tai muualle.  Näistä uusista 30 000 on työllistynyt ja 8 000 on jäänyt ilman työtä.  Se tarkoittaa että uusien työntekijöiden  työttömyysaste on kuitenkin joltisenkin suuri,  suurempi kuin vanhojen työntekijöiden.

No, eihän se noin yksinkertaista toki ole. Tuo päättely on varsin hataralla perustalla. Tilastonikkarit voisivat laatia realistisempia analyysejä.  Minä en ole mikään tilastonikkari.Mutta onko tulos positiivinen, vaiko negatiivinen?  Siitä voidaan olla eri perusteilla eri mieltä.


Jos tulos tulkitaan negatiiviseksi, oppositio hyötyy siitä seuraavissa vaaleissa. Jos se tulkitaan positiiviseksi, hallituspuolueet ottavat siitä itselleen hyödyn.

Niinpä hallituspuolueet tulkinnevat tuloksen positiiviseksi ja oppositiopuolueet negatiiviseksi,  mutta mikä lienee totuus?


Toki on hyvä että työllisiä on enemmän, mutta toki myös huono juttu että työttömiäkin on enemmän.  

Vaikka tietäähän työttömien kasvanut määrä toisaalta sitä että työnantajilla olisi työvoimapulaan tarjolla jotain mistä valita.  Valitettavasti ne joita on tarjolla, eivät vain jostain syystä kelpaa.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu