Työvoimapulasta ja rekrytointiongelmista

Miksi suomalaisen Suomessa saama ammattikoulutus ei aina riitä työllistämiskynnyksen ylittämiseksi, vaan ammattiin valmistunut ammattimies voi jäädä työttömäksi pitkäksi aikaa, tai kokonaan työllistymättä, siitä huolimatta että työvoimaa tarvittaisiin yrityksissä lisää.


Satuin näkemään töllöstä Suomessa työskentelevän meksikolaisen koneistajan(tai joku vastaava homma) haastattelun. Se synnytti minussa ajatuksen, jonka nyt tässä esitän.


Häneltä kysyttiin miksi hän on tullut Suomeen töihin, vaikka aivan ilmeisesti ammattimiehelle olisi Meksikossakin töitä.

Perusteiksi mies mainitsi turvallisuuden, joka tietenkin on Suomessa parempi kuin Meksikossa ja lisäksi työkulttuurin, joka hänen mielestään on Suomessa parempi.

Mies kertoo että Meksikossa esimiehet ovat epäpäteviä ja pikkutarkkoja pilkunviilaajia, jotka valvovat liiankin tarkkaan kaikkea tekemistä.  Suomessa luotetaan ammattimeheen ja annetaan hänen tehdä ratkaisunsa itse.


Mieleeni tuli että kenties tässä on syy siihen miksi Suomessa ammattiin valmistunut ammattimies ei aina työllisty heti, tai ei ollenkaan.  Kun työntekijällä on sellaiset vapaudet ja kun häneen luotetaan, se merkitsee sitä että työntekijälle pitää antaa myös korkeat vaatimukset, ei ainoastaan ammattiosaamisen osalta, vaan myös muuten.

Tässä valinnassa työnantaja ei aina voi perustaa valintaansa pelkkiin papereihin, vaan omaan vaistoonsa siitä mitä työnantaja näkee palkattavassa henkilössä,  


Erehdyksiin rekrytoinnissa ei oikeastaan olisi varaa, mutta niitä erehdyksiä tietenkin tulee.  Tulee palkattua tehtäviinsä sopimattomia henkilöitä ja tehtäviin sopivia henkilöitä jää palkkaamatta.  Se yritys joka onnistuu rekrytoinnissa paremmin, myös menestyy paremmin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu