Uhka Euroopalle on aina tullut idästä

Eurooppaa on aina uhattu idästä.

Ensin idästä tuli uhka Rooman valtakuntaa kohtaan.  Idästä tulleet hunnit ajoivat gootit liikkeelle nämä gootit tuhosivat Länsi-Rooman valtakunnan, pilkkoivat sen ja jakoivat keskenään.  


Itäinen Rooma, eli Bysantti säilyi kuitenkin vielä  hengissä tältä goottien ryntäykseltä, myös Läntinen Rooma, miniatyrimuotoisena säilyi vielä jonkin aikaa.  Goottien jälkeen tulivat kuitenkin myös hunnit aina Eurooppaan asti ja ottivat haltuunsa koko Rooman pohjoispuolisen Euroopan, mitä Rooma ei ollut koskaan pystynyt valloittamaan ja hallitsemaan.  


Hunnit, keski-eurooppalaisine liittolaisineen uhkasivat sitten sekä Länsi-Rooman rippeitä että Länsi-Rooman alueelle asettuneita gootteja ja goottien myötä sinne asettuneita muita sinne asettuneita kansanryhmiä.  Läntinen Rooma ja sinne tunkeutuneet kansanryhmät,  erityisesti länsigotit,  kuitenkin  yhdistivät voimansa ja pystyivät nippa nappa torjumaan hunnien ja pohjoisen Euroopan liittokunnan. Osa gooteista, itägootit,  taistelivat kuitenkin hunnien liittoutumassa,  myös siis omaa sukukansaansa, länsigootteja, vastaan. 

Se hunnisota oli siten hyvin kansainvälinen sota, yhtä kansainvälinen kuin maailmansodat, mutta sen sodan avaintekijä olivat ne idästä saapuneet hunnit.   Toki Euroopassa sodittiin siihen aikaan ilman hunnejakin,  koko ajan.  Hunnit,  paitsi että liittoutuivat pohjoisemman Euroopan kansojen kanssa sekä Itä- että Länsi-Roomaa vastaan,  toimivat myös palkkasotureina mm,  Itä-Rooman lukuisissa sodissa.


Kun Hunnien liittovaltio hajosi sisäisiin ristiriitoihin, saivat eurooppalaiset taas taistella kaikessa rauhassa keskenään, kunnes idästä tuli taas uusia uhkia.  

Idästä tulleet arabit valloittivat ensin pohjoisen  Afrikan sitten Espanjan, Maltan, Sisilian ja eteläistä Italiaa.


Idästä tulivat myös Unkarilaiset, jotka ratsujoukkojensa avulle terrorisoivat koko  Eurooppaa samaan aikaan kuin viikingit.  Unkarilaisten rosvojoukkojen liikkumisvälineensä olivat hevoset, kun taas viikingit liikkuivat pääasiassa laivoilla rannikkoja ja jokia pitkin.  Nämä rosvot käännytettiin kuitenkin vähin erin kristinuskoon ja niistä tulikin sitten kunnon eurooppalaisia.


Idästä tulivat myös islamiin kääntyneet Turkkilaiset, jotka valloittivat vähitellen Bysantin alueet ja Balkkanin niemimaata Serbiaa ja Unkaria myöten ja piirittivät välillä Wieniä.  Turkkilaiset muodostivat Anatolia keskuksenaan vahvan imperiumin joka käsitti Balkanin, Lähi-Idän ja osan pohjoista Afrikkaa.  Samaan aikaan kun turkkilaiset tulivat vähään aasiaan ja tunkeutuivat Anatoliaan, myös Euroopan valtiot ottivat alueita takaisin arabeilta ja tekivät valloituksia Palestiinassa.  


Turkkilaisten perässä Eurooppaan tulivat myös Kauko-Idän mongolit, jotka valloittivat ja hallitsivat suuria alueita Lähi-idässä ja nykyisellä Venäjällä ja kävivät myös hävittämässä Puolaa ja Unkaria.


Vähitellen myös mongolien maailmanvalta kuitenkin sortui, kuten sortui aiemmin hunnivaltakunta.  Unkarilaistenkin invaasio Eurooppaan vähitellen tyrehtyi  ja  Turkinkin valtaimperiumi vähitellen romahti, nämä valloittajat on nyt rajattu omille reviireilleen Euroopassa.


Viiden  merkittävän valloittajakansan (hunnit, arabit, turkkilaiset, unkarilaiset, mongolit) lisäksi Aasiasta on tullut paljon muitakin kansoja,  Bulgaarit esimerkiksi.  Suurin osa näistä valloittajista ovat nyt sulautuneet muun eurooppalaisen väestön joukkoon.


Kun aasialaisista tunkeutujista oli selvitty, erooppalaiset saivat aina välillä sotia myös keskenään, kaikessa rauhassa ja välillä myös Eurooppaan jo asettuneiden Turkkilaisten, Bulgaarien  ja Unkarilaisten kanssa erilaisissa liittoutumissa.  Tästä historiallisesta katsauksesta puuttuu vielä yksi osa, se kaikkein ensimmäinen.  Ensimmäinen Euroopan valloitus tapahtui nimittäin niiden toimesta jotka nyt asuttavat Eurooppaa. Vain pieniä saarekkeita alkuperäisistä eurooppalaisista on enää jäljellä, esimerkkinä mainittakoon baskit ja suomalaiset.


Indoeurooppalaiset levittäytyivät Eurooppaan jostain sieltä missä venäläiset nyt hyökkäävät ukrainalaisten kimppuun, joskus silloin kun maanviljelys oli jo keksitty, tuoden mukanaan Eurooppaan maanviljelystaidot, kotieläimet, pyörillä kulkevat vetopelit, sekä taudit, jotka tappoivat ne alkuperäiset  eurooppalaiset joita nämä indoeurooppalaoiset eivät saaneet raivatuiksi pois tieltään sotilaallisin konstein.

Keskisen Euroopan alkuperäisiin kansoihin saattoi kuulua baskien lisäksi myös suomen kielen sukukieliä puhuvia kansoja, aivan kuten Venäjällä. Nämä kansallisuudet indoeurooppalaisten tullessa kuolivat, väistyivät pois, tai sulautuivat uusiin tulijoihin.  


Baltit, roomalaiset, kreikkalaiset, keltit, germaanit ja slaavit kuuluvat indoeurooppalaisiin valloittajakansoihin,  Vaikka Venäjä nyt hyökkää idästä, myös venäläiset ovat indoeurooppalaisia, ainakin kielensä puolesta, joskin valtaosa geeniperinnöstä taitaa tulla suomalais-ugrilaisen kielensä kadottaneelta Venäjän alkuperäiseltä väestöltä.  Sama tilanne voi tietenkin olla osittain myös Saksassa ja muuallakin keskisessä Euroopassa.


Suomeen suomalais-ugrilaista kieltä puhuvia heimoja tai kansoja tuli vasta  varsin myöhäisessä vaiheessa,  kenties indoeurooppalaisten Balttiaan asettuvien ja siellä vielä nytkin asuvien liettualaisten ja latvialaisten aiheuttaman paineen seurauksena.  Ennen suomalais-ugrilaisia kieliä puhuneita ihmisiä  Suomessa on asunut jotain  muuta kieltä puhuvaa kansaa,  tai kansoja,  josta kansasta, tai kansoista tai kielistä ei ole paljon mitään tietoa olemassa.


Myös indoeurooppalaiset saapuivat Eurooppaan monessa eri aalloissa, joista latvialaisten ja liettualaisten sanotaan olleen ensimmäisiä.  Latvialaiset ja liettualaiset ovat olleet aikoinaan laajemmalle levittäytyneitä, mutta joutuneet sittemmin germaanisten ja slaavilaisten indoeurooppalaisten painostamina vetäytymään sinne missä ne nyt on, Balttiaan, suomalais-ugrilaisten heimojen joutuessa puolestaan siirtymään heidän edellään yhä pohjoisemmaksi,  Viroon, Inkeriin ja aina Suomeen asti. 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu