Uniper- sotku

Uniper- sotku tulee maksamaan jokaiselle suomalaiselle 500€,  mikäli tappiot ovat se 6 miljardia.

Ei se nyt niin kamalan kauhean pahalta tunnu.  Muut Fortumin omistajat joutuvat kärsimään paljon enemmän.  


Joillekin kansalaisille tuollainen 500€ ei merkitse yhtään mitään, toisille se merkitsee kuukauden käyttövaroja.   Toivottavasti ne kansalaiset jotka pystyvät kestämään tämän tappion paremmin, kantavat enemmän vastuuta kuin ne kaikkein köyhimmät.


Hävittäjien hankinta Suomen puolustukseen tulee maksamaan yli 20 miljrdia.  Se tekeekin  sitten jo vähän enemmän kustannuksia suomalaista kohti,  noin  3500 € nokkaa kohti ja siihen vielä rapiat päälle.


Miten tämä Uniper-tappio suhtautuu esimerkiksi hoitajien palkankorotusvaatimuksiin?  Olisi mukavaa vähän vertailla.  

Jossakin on lukenut että ammattiliittojen vaatimat palkankorotukset tekisivät tietyn siirtymävaiheen jälkeen  1,6 miljardia euroa vuosittain.  Se tekisi noin 300€  suomalaista kohti vuodessa,  kymmenessä vuodessa noin 3000€  ja eliniän aikana,  sanotaanko 50 vuodessa noin 15000€.


Jos se Unper- kämmi maksaa siis kertarysäyksellä sen 500€  eikä sitten muuta sen jälkeen, niin ei se näihin muihin menoihin verrattuna enää niin kauhealta tunnukaan.

Tietenkin on niin että Saksan valtiohan tässä nyt pärjäsi hyvin. Se saa halvalla hyvää tavaraa, kaikenlaista sähkömyllyä ja muuta, joilla se tekee tulevaisuudessa hyvää voittoa, tai todennäköisemmin ne myllyt myydään joidenkin vuosien kuluttua hyvällä voitolla, ehkä juuri Fortumille.


Mutta tätä se liike-elämä on, välillä voittaa ja välillä häviää.  On turhaa kuvitella että jos valtio olisi omistaja-ohjannut Forttumia enemmän, olisi saatu aikaan viisaampia päätöksiä.  

Jälkiviisastelu on se kaikkein makein viisastelun laji.

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu