USA:n valtion velka
Yhdysvaltojen valtionvelka ylittämässä ällistyttävän 20 000 miljardin dollarin rajapyykin
“Kun kaikki luvut pannaan riviin, saadaan lukema 20 000 000 000 000 dollaria.
Yhdysvalloissa asuu hieman yli 321 miljoonaa asukasta, joten jokaista amerikkalaista kohden velkaa on yli 62 000 dollaria.”
Tuo USA:n valtionvelka, 62 000 dollaria asukasta kohti, on suurinpiirtein 56773 euroa asukasta kohti. Verrattuna suomalaisten valtionvelkaan, 25400 euroa asukasta kohti, amerikkalaisten valtionvelka on yli kaksinkertainen.
“Miten Yhdysvaltojen velkataakka on sitten noussut noin massiiviseksi?
Syitä on kolme: massiiviset verohelpotukset, sodat ja finanssipolitiikan julkiset elvytyspaketit.”
Suomen politiikasta puuttuvat vielä toistaiseksi nuo verohelpotukset, jotka Orpo on toki luvannut toteuttaa, mikäli saa hallituksen kasaan. Sen jälkeen mikään ei enää estä Suomalaisten velkataakan kasvattamista amerikkalaisiin lukemiin.
Marinin hallitus aloitti julkiset elvytyspaketit, Putin aloitti sodan ja nyt Orpo lupaa verohelpotuksia. Kaikki edellytykset valtionvelan kaksinkertaistamiseen ovat siis olemassa.
Mutta ei hätää, ei niiden velkojen maksamisesta mitään riesaa tule, inflaatio hoitaa tähänastiset velat ja lisää velkaa saa kyllä, siihen ei ole mitään esteitä.
Jos valtion velkojen korko on kolme prosenttia ja inflaatio on kahdeksan prosenttia, velasta tulee joka vuosi valtiolle voittoa viisi prosenttia.
Onko sana ” reservivaluutta ” tuttu ?
Kyse lienee myös liittovaltion velasta.
Mikä on EU: n liittovaltion velkamäärä ja EKP:n tase Yhdysvaltojen FED:n verraten ?
Pelkästään EU: n Ranska on ottanut sosialistimaana jo liki 3 biljoonaa euroa lisavelkaa vain lyhyellä aikaa kyvyttömänä edes eläkeuudistukseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Onko sana ” reservivaluutta ” tuttu ?”
Ei ole niin tuttu, sana, olen kuullut sen, mutta ei nyt tule mieleen mitään määritelmää.
Mutta arvaan että sellainen valuutta voisi olla joko taala, tai euro, mutta tuskin se entinen vanha kunnon mummun markka sitä olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Euro se ei ainakaan ikinä ole.
Ilmoita asiaton viesti
Viime vuonna Euron osuus laskennallisesta varantovaluutasta oli 20,47%. USD oli suurin 58.36% osuudella ja Japani Jeni oli kolmantena. https://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_currency
Ilmoita asiaton viesti
Dollari on aina arvossaan. Sillä voi aina ostaa kohtuuhintaan hyödykkeitä USA:n sisällä ja sitä voidaan aina painaa lisää steleiksi, joka kelpaa hyvään kurssiin maksuvälineenä suurimmassa osassa maailmaa, vaikkapa Venäjällä, suurimmassa osassa Afrikkaa ja tuntuvat nuo maksuvälineeksi jatkuvasti kelpaavan EU alueellakin päätellen kurssista.
Ilmoita asiaton viesti
Dollarin seteleitä on painettu hurjia määriä ja niillä on kustannettu valtion menot, sodat ja tukipaketit.
Dollarin arvostus ja arvon pysyvyys mitataan inflaatiolla. Inflaatio on nousussa ja niin dollarin kuin euronkin arvo on nopeasti putoamassa. Valuuttoja koetetaan nyt pelastaa korkojen nostolla.
Korkojen nosto ei ole ongelma jos velka on otettu valtion omalta pankilta, Suomessa se on Suomen Pankki. Valtion velastaan maksamat korot ovat voittoa Suomen Pankille ja voittonsa pankki tulouttaa omistajalleen, eli Suomen Valtiole.
Ilmoita asiaton viesti
Käteisellä rahalla ei ole erityistä merkitystä suurten valuuttojen arvoon. Afrikassa tätä rahanpainantaa on myös kokeiltu, mutta se on voinut johtaa tilanteeseen jossa setelirahat lasketaan punitsemalla.
Usan dollarin historia tuntee myös ns. ”super-dollarin” joka ei ollut Usan liikkeellelaskema, mutta ero aitoon pystyttiin selvittämään ainoastaan sarjanumeron perusteella. Eli oli täysin käypää valuuttaa. Epäilykset tästä vähemmän puhutusta häveliäästä tapauksesta ovat kohdistuneet mm. Pohjois-Koreaan ja joihinkin lähi-idän maihin.
Ilmoita asiaton viesti
Siinä on vaan se ero että Suomi joutuu maksamaan velkojensa korot euroina ja lyhentämään velkaansa euroina. USA voi tehdä dollarille mitä se haluaa, Suomi ei voi vaikuttaa euroon.
Ilmoita asiaton viesti
”USA voi tehdä dollarille mitä se haluaa, Suomi ei voi vaikuttaa euroon.”
Ja se on pirun hyvä ettei Suomi voi vaikuttaa euroon. On pakko tehdä jotenkin säädyllistä rahapolitiikkaa.
Pienellä valuutallakin voi yrittää temppuilla, mutta siinä voi käydä huonosti, kuten Turkille. Inflaatio lähestyy sataa prosenttia ja kauppaa käydään euroilla, kun omaan valuuttaan ei voi luottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Avaus perustuu artikkeliin vuodelta 2017. Tämänvuotinen luku on noin 31 500 miljardia dollaria.
https://fred.stlouisfed.org/series/GFDEBTN
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisten velka taitaa silti olla tältä päivältä.
Amerikkalaisilla on siis kolme kertaa enemmän valtiovelkaa kuin suomalaisilla.
Trump taisi merkittävällä tavalla nostaa jenkkien velan määrää nimenomaan alentamalla veroja.
Bidenin aikana tuli nämä koronatukipaketit.
Bidenin aikana loppui sota Afganistanissa, mutta alkoi sitten tämä uusi sota.
Suomessa velkaa oli v. 2017 105 773 miljardia, nyt 141 miljardia. Suomen velkaantumisvauhti ei siis ole ollut aivan yhtä hurjaa kuin jenkeissä.
Ilmoita asiaton viesti
Brexit-Britannian talouskasvu on ylittänyt kaikki odotukset, josta muunkin Euroopan tulisi ottaa mallia velkatalouksiinsa.🤣
Ilmoita asiaton viesti
https://www.sijoittaja.fi/357158/punta-ja-iso-britannian-valtionlainat-syoksykierteessa/
Valitettavasti USA ei voi tehdä brexitiä. jos voisi, niin silläkin menisi varmaan paremmin sen brexitin jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko lähdettä?
Ainakin vielä maaliskuussa OECD oli eri mieltä.
https://www.oecd.org/economic-outlook/march-2023/
Ilmoita asiaton viesti