Vaatteet on mun aatteet.

Simmarit, sammarit, kummarit ja pipo.

Miksi ihmiset haluavat omistaa niin paljon vaatteita ja miksi asuja pitää muutella?


Tämä ihmettelyni koskee etupäässä naisia.  Miksi ihmeessä nainen ei voi esiintyä kahta kertaa samassa asussa ja miksi asun pitää olla erilainen kuin muilla naisilla.  Eikö ihmisen, naisen, oma persoona riitä erottautumiseen muista ihmisistä, naisista?

Ihmiset vaihtavat juhlin erilaiset asut kuin mitä he normaalisti käyttävät.  Miksi, jos työasukin on asiallinen, kuten useimmissa ammateissa on?


On myös erilaisia juhlia joissa käytetään erikoisia asuja.  Teineillä on erilaisia haalari-asuja tietyntyyppisissä juhlissa ja prinsessa-asut tai prinssi-asut toisen tyyppisissä juhlissa. Sukujuhlissa pitää miehilläkin olla se perinteinen unformu, jota ei normaalisti ole käytössä.

Sitten on vielä kaikenlaisia naamiaisia ja TV:ssä esitetään masked-singers- tyyppisiä ohjelmia.


Kaikki tämä liiallinen pukeutuminen on mitä suurinta varojen ja luonnonvarojen tuhlausta, saastuttamista,  luonnon monimuotoisuuden hävittämistä ja hiilijalanjäljen kasvattamista.Jospa tämä vaatteilla rehvastelu selittyisi  historialla ja perinteillä.

Ennenvanhaanhan vaatteet olivat käsityötä ja kalliita. Lampaat piti keriä, turkiseläimet piti pyydystää metsistä  ja puuvilla piti käsin poimia ja siitä alkoi työläs prosessi, aina valmiiksi päälle puettaviksi vaatteiksi asti.  Vaatteiden valmistus vaati paljon työtä, vaatteet olivat kalliita, eikä köyhillä ollut varaa muuta kuin yhteen vaatimattomaan vaatekertaan.

Rikkaat, ne joilla oli varaa hienoihin ja kalliisiin vaatteisiin ja useampiin vaatekertoihin halusivat erottua köyhistä esiintymällä hienoissa vaatteissa ja vaihtelemalla vaatekertoja. Se osoitti heidän varallisuutensa ja erotti heidät köyhästä väestä. 

Tietenkin kaikki jotka vain kynnelle kykenivät pyrkivät hankkimaan mahdollisimman hyviä vaatteita ja mahdollisimman paljon, näyttääkseen mahdollisimman äveriäiltä, vaikka tinkimällä muista asioista elämässään.Tänä päivänä vatteet tehdään teollisesti ja halpatyövoiman maissa, ne ovat halpoja.  Vaatteissa on hintaeroja, mutta se ei varmaankaan perustu laatuun, eikä tekotapaan, vaan johonkin abstraktiin asiaan, kuten tyyliin.  Tietyn tyylisistä vaatteista pitää maksaa, koska yleisesti tiedetään että ne ovat kalliita ja niillä siis voi niihin pukeutuja osoittaa varallisuutensa ja yhteiskunnallisen asemansa.

Toisaalta merkkituotteille syntyy pian halpajäljitelmiä, joita ei voi erottaa alkuperäisistä status-tuotteista ja joilla köyhemmätkin sitten pääsevät pröystäilemään.

Kaikki tämä johtaa siihen että vaatteita tuotetaan moninkertaisesti ihmisten oikeisiin tarpeisiin nähden.  Se on tietenkin hyvä asia niille jotka kauko-idän maissa ja muualla halpatuotantomaissa näitä tuotteita rustaavat,  he voivat ansaita sillä tavalla elantonsa.

Sen sijaan korkean elintason maissa kauppatase kärsii, rahat karkaavat sinne kauko-itään ja sitten pitää valtioiden ottaa lisää velkaa, joita velkapapereita keskuspankit sitten joutuvat painetulla rahalla lunastamaan, koska korkean  elintason valtiot ovat jo niin velkaantuneita etteivät koskaan pystyisi niitä velkojaan maksamaan takaisin.Minä voin tässä tunnustaa että minäkin olen tässä asiassa syntinen ja tunnustan syntini.  Minullakin on aivan liikaa vaatteita,  vuosien varrella niitä on pikkuhiljaa kertynyt ja komeroihin unohtunut. En edes tiedä enää mitään niiden olemassaolostakaan.

Itse pidän vuodenajoista riippuen aina samoja vaatteita, halpoja tuotteita, jostain supermarkettien alennusmyynneistä tai kirpputoreilta joskus ammoin hankittuja. Ne ovat paitsi halpoja ja kestäviä, myös erittäin mukavia pitää, enhän minä muuten niitä pitäisi.  

Minkäänlaiset juhlat eivät minulle sovi, ne ovat minun epämukavuusalueellani.  Paitsi hienoilla vaatteilla, juhlissa pitäisi koreilla myös muuten, pitäisi esittää hienoihin vaatteisiin sopivaa arvokasta käyttäytymistä, sellaista herraskaista.  Se olisi teeskentelemistä, kuten ne hienot vaatteetkin, jotka on epämukavia ja joissa en viihdy.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu