Vähän minimipalkasta
Minimipalkka on siitä huono juttu että se estää työllistymisen matalapalkka-aloille. Kyse on kannustinloukusta joka vaivaa työnantajia. Työnantaja miettii millä palkalla kannattaa työllistää ihminen ja jos minimipalkka on liian iso, työnantaja ei työllistä, vaan teettää ehkä muilla työntekijöillään enemmän töitä, tai jättää ne työt vain kokonaan tekemättä.
On olemassa töitä joita ei kannata teettää sillä minimipalkalla ja toisaalta sellaisia työntekijöitä joita ei kannata ottaa töihin minimipalkalla.
Minimipalkan seurauksena on siis se että jotkut työt jäävät tekemättä ja toisaalta jotkut ihmiset eivät pääse töihin.
Toki on selvää että ihmisten pitää elää, niidenkin joiden tulot ansiotyöstä jäävät alle minimipalkan. Ihmisille pitää taata joku perustoimeentulo. Se vain on niin ettei tässä järjestelmässä tätä asiaa voida laittaa kokonaan työnantajien niskoille. Työnantajat pitävät yhteiskuntaa pystyssä muulla tavalla, ei sillä tavalla että työllistävät ihmisiä toimilla jotka tuottavat yrityksille tappiota, eikä voittoa.
Asia voitaisiin ratkaista tarjoamalla minimipalkan sijasta heikoimmin kannattaviin työtehtäviin ja heikoimmin kannattaviin työntekijöihin jotain valtioin tukimuotoa, kuten esimerkiksi negatiivista tuloveroa, jonka avulla saataisiin kaikki työttömät työllistettyä ja kaikki työt tehtyä. Sillä konstin voitaisiin jopa työllistää pienituloisia eläkeläisiä, joiden työteho on rajoittunut, helppoihin töihin, joilla he voisivat saada itselleen sekä virkistävää ja sopivan helppoa puuhaa, että myös vähän lisäansioita.
Kaikkia yhteiskuntamme jäseniä ei pitäisi yrittää pakottaa työnteossa huippusuorituksiin, joihin vain parhaat ja terveimmät pystyvät ja nekin tahtovat usein uupua työnsä ääreen. Tässä kohtaa meidän nyky-yhteiskunnassamme on selkeästi vääristynyttä ja virheellistä ajattelua, kun kaikilta edellytetään samanlaista työsuoritusta.
Yhteiskunnan kokonaistyöpanosta voitaisiin nostaa, tai huppusuorittajien työtaakkaa ainakin vähän helpottaa, jos kaikki kynnelle kykenevät osallistuisivat työelämään siinä määrin kuin pystyvät.
Sanotaan että negatiivisen tuloveron käyttöön ottamiselle on olemassa lainsäädännöllisiä esteitä. No, sen takiahan meillä on valtion virkamieskunta, hallitus ja eduskunta, että sellaiset esteet saadaan poistettua.
Käytännön ongelmia syntyy varmaan siitä kun työnantajat haluavat tietenkin käyttää omaksi hyväkseen kaikki valtion tukimuodot, myös tavoilla jotka eivät ole tarkoituksenmukaisia eikä hyväksyttäviä. Tätäkin varten meillä on valtiovallan lainsäädäntökoneisto, jonka tehtäviin kuuluu paneutua tämän kaltaisiin ongelmiin ja ratkaista ne ja estää väärinkäytökset lainsäädännön avulla.
No mikähän siinä on kun esimerkiksi vanhusten hoitolaitokissa on valtava työntekijäpula eikä sinne pääse edes ilmaiseksi auttamaan vanhuksia. Ei tuossa ole enään kysymyksessä minimipalkan rajoitukset vaan aivan muut tekijät. Olisikohan ammattiliitot esteenä vapaaehtoistyöntekijöiden päästämiselle laitoksiin. Tai muka vedotaan auttajien alan koulutuksen puutteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
”eikä sinne pääse edes ilmaiseksi auttamaan vanhuksia. ”
Vanhusten hoitamisessa tarvitaan varmasti ammattitaitoa, eikä sinne saa päästää ketä vain sorkkimaan. Mutta vanhustenhoitoalallakin on varmaan ammattilaisia jotka eivät enää pysty mihinkään täydelliseen työsuoritukseen, voi olla itsekin vanha, voi olla itsekin vähän sairas, tai voi olla jotenkin vammautunut. Nämäkin ammattihenkilöt voisivat olla jotenkin avuksi hoitotyössä, mutta ei täyden palkan edestä eikä niin että he korvaisivat yhden täysin ammattitaitoisen ja täysissä voimissaan olevan hoitajan. Mutta esimerkiksi kaksi vähemmän tehokasta hoitajaa voisivat yhdessä korvata yhden tehokkaan hoitajan. Palkkaa vain ei voi maksaa kuin puolet siitä mitä se se tehokas hoitaja saa.
Täysin amatöörejä voisi tietenkin ottaa vaikkapa harjoittelijoina töihin vanhusten hoitoalalle, ensin vaikkapa ilmaiseksi, sitten vähitellen, taitojen kehittyessä, yhä enemmän palkkaa maksaen.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin joskus olisi siviilipalvelusta laitettu porukka näihin laitoksiin suorittamaan, en tiedä miten nykyään.
Ilmoita asiaton viesti
Minimipalkassa on puolensa, niin kuin kaikessa, mukautumista se vaatisi yrityksiltä joilla on paljon henkilöstöä joiden palkka nousee tuon myötä, eiköhän kohonneet kustannukset siirry hintoihin aikalailla suoraan.
Toisaalta taas aloilla joissa esim. tuo nostettu palkka olisi sama kuin kokeneella vuosia työskenneellä henkilöllä jonka palkka todennäköisesti ei nousisi suhteessa olisi sitten ”uran alussa” olevien kanssa samalla palkalla.
Veikkaisin että närää aiheuttaisi aika nopeaan.
Ilmoita asiaton viesti
”eiköhän kohonneet kustannukset siirry hintoihin aikalailla suoraan.”
Niin, jos on varaa nostaa hintaa. Hintoja ei valitettavasti voida globaaleilla markkinoilla määritellä pelkästään työvoimakustannusten perusteella. Pitää ottaa huomioon globaali kilpailutilanne sekä kotimaassa, että varsinkin viennissä.
Siinä voi käydä helposti niin että jos hintaa nostetaan korkeammaksi kuin mikä on kilpailevan tuotteen hinta, tavara ei mene kaupaksi, ei ainakaan yhtä paljon kuin ennen, tuotantoa pitää supistaa ja henkilöitä irtisanoa.
Toki, jos kilpailukykyä on, silloin on varaa tinkiä vaikkapa yritysten voitoista ja sijoittajien tuotoista sijoittamalleen rahalle, mutta siinä tapauksessa voi käydä niin etteivät sijoittajat ole enää tyytyväisiä yritykseen sijoittamiensa pääomien tuotoon, vaan pyrkivät sijoittamaan rahansa tuottavammin, vaikkapa sellaisiin kilpaileviin yrityksiin, missä pääomille on parempi tuotto.
Ilmoita asiaton viesti
Musk on nesteessä Brandenburgissa.Kun tuotantoa ollaan lisäämässä, niin enää ei ole tarjolla riitävästi pystyviä käsipareja.
Nyt ollaan tarjoamassa sisääntulijoille parempaa palkkaa kuin jo sopimuksen tehneille.Tesla ei suostu nostamaan vanhojen työntekijöiden palkkoja.
Saksassa on tällaisista tekijöistä neljännesmiljoonan vajaus.Seurauksia ei liene vaikeaa päätellä.
Ilmoita asiaton viesti
”Seurauksia ei liene vaikeaa päätellä.”
Voi niitä päätellä, mutta päätelmät voivat olla mitä sattuu.
En lähtisi väittämään että minun päätelmäni olisivat oikeita, mutta voin kuitenkin päätellä ja ilmaista päätelmäni.
Ilmeisesti tesla menee hyvin kaupaksi, mutta kilpailutilanne on kova, eikä tuotantohintoja olisi varaa nostaa, jotta tuotetta voitaisiin myydä kilpailukykyiseen hintaan. Toisaaltatuotantoa pitäisi nostaa, jotta voitaisiin toimittaa kaikki tilaukset asiakkaille,
Paha tilanne yrittäjälle, mutta yrittäjien tulee nämä ongelmat ratkoa, jos aikovat jatkaa yrittäjinä.
Ilmoita asiaton viesti