Vähän työllisyydestä

Työllisyysasteen helmikuinen trendiluku 74 prosenttia vastaa suunnilleen edellistä, vuoden 1989 huippua. 

Noin siis  tämän uutisen mukaan


Mikä olikaan  tilanne vuonna  1989?

Oli menossa Holkerin hallituksen kolmas vuosi.  Holkerin hallitus oli se hallitus jonka uusi presidenttimme, Mauno koivisto, runnoi kokoon kun demarit olivat hävinneet vaalit ja Paavo Väyrysen ja Ilkka Suomisen laatima kassakaappisopimus uudesta Paavo Väyrysen johtamasta hallituksesta oli paljastunut.  Koivisto tykkäsi Holkerista, mutta ei Väyrysestä ja runnoi kasaan omasta mielestään sopivan hallituksen.

Ennen Holkeria pääministeriys oli ollut pitkään demareiden hallussa.  Oli ollut monta Sorsan tai Koiviston hallitusta peräkanaa.   Kauppaa käytiin lähinnä silloisen Neuvostoliiton kanssa,  rakennettiin kaupunkeja Venäjän puolelle ja yksi kuvaputkitehdas,  nimeltään  Valco, Imatralle.

Mutta työllisyys näköjään oli silloin kuitenkin paremmalla tasolla kuin nyt.


Holkerin hallitukseen kuuluivat kokoomuksen, demareiden ja ruotsalaisten lisäksi myös nykyisten persujen edeltäjä, SMP.    SMP kuitenkin heitettiin ulos hallituksesta ja SMP:n ministerin, Raimo Vistbackan, tilalle liikenneministeriksi tuli kokoomuksen Ilkka Kanerva, rauha hänen muistolleen.

Holkerin hallituksessa, ulkoministereinä ja varapääministereinä toimivat ensin Kalevi Sorsa ja sitten Pertti Paasio,  valtiovarainministerinä oli eräs Erkki Liikanen.  Puolustusministerinä,  Suomen nykyistä puolustushävittäjäkalustoa hankkimassa, oli silloin muuan Elisabeth Rehn(RKP).


Tällaisella kokoonpanolla, vuonna 1989,  saavutettiin Suomen tähänasti paras työllisyys.  joka vastaa nykyistä lukemaa, joka on siis 74%

Mainittakoon vielä että tuo Suomen työllisyyden huippuvuosi, 1989, oli sama vuosi kun Venäjällä alkoivat puhaltamaan uudet tuulet ja muuan Boris Jeltsin alkoi kahmimaan valtaa itselleen.  Siitä alkoi Neuvostoliiton tuho, joka sitten tuhosi talouden siellä ja suomalaisten Venäjän kauppa pysähtyi.


Se että Venäjän kauppa pysähtyi ei ollut Holkerin, eikä Sorsan, eikä Rehnin, eikä Paasion vika,  mutta Venäjän kaupan pysähdys tuhosi myös Suomen talouden ja työllisyyden Suomessa.

Onko enteellistä että myös nyt, Marinin hallituksen aikana, kauppa Venäjälle on pysähtynyt.  Todennäköisesti siitä myös on haittaa Suomen taloudelle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu