Vahvistusharha

“Vahvistusharha on vahvistusvinouma tai vahvistamistaipumus (engl. Confirmation bias), kognitiivinen vinouma, jossa yksilö on taipuvainen puoltamaan omia ennakkokäsityksiään tai hypoteesejaan tukevaa informaatiota.”

Niin sanoo ainakin Google.

Oletuksena on että meistä jokainen, tai ainakin muut kuin minä, elävät omissa harhoissaan, eivätkä näe oikeassa valossa sitä todellisuutta missä elämme.  

Ihmiset, muut kuin minä, vahvistavat omia harhakuviaan, valitsemalla vastaanottamansa informaation sillä tavalla että se informaatio tukee hänen omia harhakäsityksiään  ja on todiste muiden ihmisten harhoja vastaan, siis niiden ihmisten harhoja vastaan jotka ovat kanssamme eri mieltä.

Minä otan mielelläni vastaan tämän informaation vahvistusharhasta, koska se todistaa että muut ovat väärässä.   Ne jotka ovat eri mieltä minun kanssani elävät vahvistusharhan vallassa, koska eivät huomioi sitä informaatiota joka todistaa heidän harhakäsityksiään vastaan.

Valitettavasti muut ovat sitä mieltä että minä elän vahvistusharhassa,  koska en hyväksy sitä informaatiota joka ruokkii heidän harhakäsityksiään. Mutta he ovat väärässä.

Voisiko joku joskus selvittää tämän sotkun ja kertoa meille mikä on se oikea totuus, että voisimme joskus olla samaa mieltä asioista ja yhdistää voimamme ja tietäisimme kaikki mikä on se oikea totuus?

Valitettavasti me emme kuitenkaan halua uskoa sitä joka yrittää kertoa meille totuuden, koska totuus ei vaikuta meihin tunnetasolla kuten valhe. Me ihmiset haluamme kokea ennen kaikkea tunteita, emme me totuuksista niin piittaa, paitsi minä.. 

Me tykkäämme siitä jos joku karismaattinen ihminen kertoo meille millainen maailma on, sellainen kuin Boris tai Donald. Näiden karismaattisten ihmisten varmuus, kehon kieli ja ehdottomuus vakuuttavat meidät siitä että juuri he ovat oikeassa ja juuri heihin kannattaa uskoa.  Heihin uskominen tuottaa myös hyvänolon tunteen, toisin kun ne jotka yrittävät tuputtaa meille sitä oikeaa totuutta. 

Viimeiset epäilijätkin tulevat vakuuttuneiksi kun melkein kaikki ihmiset joiden kanssa olemme tekemisissä uskovat Borikseen tai Donaldiin kuten profeettaan tai pyhimykseen ja olisi todennäköistä että eri mieltä oleminen näiden meidän omaan elämäämme vaikuttavien henkilöiden kanssa johtaisi meidät vaikeuksiin omassa elämässämme. 

Kannattaako pilata oma elämä yrittämällä vaikuttaa siihen mihin muut uskovat, jos ei pysty esittämään omaa totuuttaan sillä tavalla karsimaattisesti ja vakuuttavasti kuten Boris tai Donald?

Ei kannata.

Siksi elämme kai pian kaikki yhteisissä tai  ainakin samankaltaisssa harhoissa, joita meille tarjoilevat Boriksen tai Donaldin kaltaiset hahmot.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu