Valta vaihtuu vaaleissa. Seuraava hallitus ajaa oikeistolaista politiikkaa. Miten käy valtion velan?
Valta näyttää seuraavissa vaaleissa kääntyvän köyhien puolueilta rikkaiden ja ökyrikkaiden puolueille. Toki kansa saa päättää tästä asiasta ja se on sitten niin kuin miten kansa päättää. Sääliksi kumminkin käy niitä köyhiä. Hätää ja kurjuutta on jo nyt ja se tulee vaalien jälkeen lisääntymään.
Toki valtiontalous pitäisi sekin tietenkin saada kuntoon. Nykyisen vasemmistohallituksen olisi pitänyt korjata tilanne verottamalla lisää, ennenkaikkea hyvätuloisia ja keskituloisia. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.
Seuraava hallitus tulee toteuttamaan lupauksensa verojen huojennuksesta. Tullaan siis antamaan lisää niille joilla on jo ennestään tarpeeksi ja ottamaan pois niiltä joilla ei ole mitään otettavaa. Toki niin pitääkin tapahtua, jos se on kansan tahto.
Kysymys on nyt siitä että saadaanko sillä tavalla kansantalous tasapainoon ja velanotto kuriin.
Ehkä saadaan, ehkä ei.
Veikkaan ettei tulevalla oikeistohallituksella tule kuitenkaan olemaan “sisua” toteuttaa vaalilupauksiaan. Rikkaiden verohelpotukset toteutetaan kyllä, mutta ei niiltä köyhiltä kuitenkaan raaskita leikata tarpeeksi ja valtion velkaantuminen senkuin jatkuu ja velka senkun kasvaa …… ja kasvaa.
No, eihän se mitään. Velka on vain velkaa ja inflaatio syö velat pois, samalla kuin talletusten arvot katoavat.
Rikkaita ei siis hyödytä ne hallituksen myöntämät verohelpotukset, jotka on heille ylimääräistä rahaa ja ne pannaan sitten sinne tilille jemmaan. Inflaatiohan ne ylimääräiset rahat sieltä tililtä sitten syö ja valtion niitä verohelpotuksia varten ottama velka ei enää tunnu niin kovin isolta, kun inflaation takia hinnat ovat nousseet, palkat on nousseet ja kaikki on isompaa, paitsi se velka.
Höpön aja. Keulilla on Petteri Orpon sosialidemokratia -light, joka vaalien jälkeen löytää itsestään arvopohjan, jolla kasataan Kok-SDP- RKP-Vihr -hallitus.
Velkaa otetaan about sama määrä ja rahan holvaaminen jatkuu kuten ennenkin, sillä erotuksella että Kokoomus saa mukaan marginaaliset velalla rahoitettavat veronkevennykset, jotka ovat sitten todisteena ihan erilaisesta talouspolitiikasta.
Ilmoita asiaton viesti
”sillä erotuksella että Kokoomus saa mukaan marginaaliset velalla rahoitettavat veronkevennykset, jotka ovat sitten todisteena ihan erilaisesta talouspolitiikasta.”
Veikkaan ettei tämä nyt riitä. Kokoomus haluaa näyttää että se täyttää vaalilupauksensa. Verohelpotukset tulevat olemaan mittavat ja niitä vastaan pitää ottaa mittavasti lisää velkaa …… jos vain saadaan …… ja saadaanhan sitä.
Sen sijaan ….. kun pitäisi leikata niiltä köyhiltä …. omatunto herää kyllä siinä vaiheessa …… eikä siitä kumminkaan mitään tule.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kuinkahan mahtaa Suomen käydä, kun ne lainan korot pompsahtavat inflaation myötä 3-4 % iin ?
Taitaa ne korkokulut pyöriä kohta miljardeissa, lisälainallako ne korot sitten hoidetaan, vai olisko aika hiukan käyttää tervettä järkeä.
Tanskan sossut ovat kutistaneet valtion velkaansa, kuten myös ovat Ruotsissa towerit tehneet.
Marin vastaavasti ?
Julkinen velka/BKT, % – 21
🇩🇰 28 %
🇸🇪 29 %
🇫🇮 71 %
Ilmoita asiaton viesti
”Taitaa ne korkokulut pyöriä kohta miljardeissa, lisälainallako ne korot sitten hoidetaan, vai olisko aika hiukan käyttää tervettä järkeä.”
Suomen pankki saa huomattavan osan niistä kasvaneista korkomenoista ja koska Suomen valtio omistaa Suomen Pankin, Suomen pankki kasvattaa voittojaan, kun korot nousee ja tulouttaa ne omistajalleen, eli Suomen valtiolle.
Toki, jos tilanne pahenee, EKP joutuu taas puuttumaan peliin ja luopumaan inflaation suitsimispolitiikastaan, painamaan rahaa ja ostamaan lisää valtioiden velkakirjoja.
Toki inflaatio siitä vain yltyy, hinnat nousee, palkat nousee, velan korot nousee. Samoin nousevat valtion verotulot, palkkojen nousun tahdissa ja oikeastaan vähän nopeammin. Samoin nousevat Suomen Panlkin valtiolle tulouttamat voitot, samaa tahtia korkojen nousun kanssa.
Mutta rahan arvo senkun pienenee ja se Suomen Pankissa oleva velkasumma pysyy samana.
Ilmoita asiaton viesti
Velalla elvytetään, mutta Suomen elvyttämispolitiikka ei ole toiminut. Velan oton jatkamiselle ei ole perusteita. Suomen talous vrt. muut pohjoismaat on alavireinen. Nykyhallitus on siirtänyt Suomen EU n ns ongelmamaiden joukkoon.
Muut pohjoismaat maksavat velkaansa pois ja välttyvät korkokuluilta. Suomessa seuraava kriisi voi olla Valtion velkakriisi.
Btw. Pietikäinen kirjoittaa samasta aiheesta asiantuntevasti
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sjphki/suomen-valtio-on-velkakierteessa-muut-pohjoismaat-eivat/
https://www.hs.fi/talous/art-2000009127290.html
Suomi on vaarassa joutua vierihoitoon holtittoman lainanoton johdosta
https://www.iltalehti.fi/talous/a/ceb3c59c-1466-4792-9bd2-db4a15200750
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi on vaarassa joutua vierihoitoon holtittoman lainanoton johdosta.”
En kannata holtitonta velanottoa, mutta en usko että se loppuu sillä tavalla että verotusta helpotetaan.
Vierihoito voisi olla pelastus, jos muuta pelastusta ei ole. 🙂
Englannissa brexitistit turvautuvat nyt verojen korottamiseen, kun leikkaukset eivät näytä sielläkään onnistuvan eivätkä ole saaneet kuriin edes laitonta siirtolaisuutta, vaikka se oli brexitistien tärkein tavoite.
Ihmiset on siellä brexitin ihmemaassa nyt vielä tyytymättömämpiä kuin täällä Suomessa. Suomessa ei ole vielä tarvinnut lähteä lakko-oikeutta rajoittamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Suomi on aivan eri asia, kuin GB. Enkä nyt ota GB n tapahtumiin kantaa. Vapaassa maassa toimivat demokratian ehdoilla.
Suomen tulisikin menestyä naapuriensa tavoin hyvin kv kilpailussa.
Velkaiselle maalle menestymisen edellytykset ovat heikommat k. velattomalle maalle. Suomen talouskasvu on EU n heikoimpien sakissa Hallitusta se ei haittaa.
https://www.etla.fi/ajankohtaista/uutiset-ja-tiedotteet/talouskasvu-nollaan-suomen-talouspolitiikan-nakyma-hukassa/
Heikommin EU maista ovat pärjänneet Kreikka ja Italia.
Suomen talous sakkaa sossujen johdolla ?
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen talous sakkaa sossujen johdolla ?”
Itseasiassa Suomen taloudella menee yllättävänkin hyvin. Todennäköisesti tämä johtuu juuri siitä ettei olla pihistelty velanotossa.
Jos ei oltaisi velaksi elvytetty, tilanne taloudessa olisi huonompi.
Nyt vienti vetää ja työllisyys on tapissa ja kasvua rajoittaa työvoiman saatavuusongelmat, ei siis kilpailukykyongelma, joka oli se pullonkaula Sipilän hallituskaudella.
Tilanne muuttuu kun elvytystoimien vaikutus loppuu Suomen vientimarkkinoilla. Silloin pitäisi kilpailukyvyn taas olla kunnossa, muuten vienti sakkaa. Malttia pitäisi siis olla nytkin työmarkkinaneuvotteluissa.
Erilaisulla hallitusten toimilla on näihin asioihin rajallinen vaikutus, tärkein päätös tehdään työmarkkinaneuvotteluissa.
Ai niin, se velka. Se hoituu inflaatiolla. Mutta jos on halua parantaa tilannetta muuten, niin pitäisi säätää erillinen valtionvelkavero. 5€ per nuppi, päivää kohti sitä velkaveroa. Silläkin nämä nykyvelat hoituisi.
Mutta seuraava hallitus vissiin on päättänyt laskea verotusta, velaksi, joten saa nähdä mitä siitäkin tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkähän kokoomus vaalilupauksiaan täyttää. Siihen pitäisi saada mukaan muitakin puolueita. Lähtevätkö kokoomuksen lupausten takaajiksi, onkin jo toinen juttu.
Kokoomus halajaa yhteistyötä demarien kanssa. Niiden ajatukset käyvät pitkälle yksiin. Aina voi veroja vähän alentaa ja leikatakin sopivista kohdin kunhan demarit saavat osuutensa toisaalta.
Perussuomalaiset tuskin kokoomuksen kanssa saavat mitään sovituksi. Jompikumpi joutuisi luopumaan liian paljosta. Tuskin perussuomalaiset ovat valmiita toistamaan Soinin vedätyksiä.
Ja vaikka perussuomalaiset olisi vaalien jälkeen suurin, hallitus syntyy todennäköisimmin kokoomuksen ja demarien voimin. Keskustakin pääsee taas hallitukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Maaliskuun jälkeen SAK näyttää kenellä valta on pysyvästi.
Arvo Pohja kerää lauman kommunistigimmoja ympärilleen ja sama meno jatkuu, kunnes säkki on tyhjä.
Ilmoita asiaton viesti
”Maaliskuun jälkeen SAK näyttää kenellä valta on pysyvästi.”
Siinäpä se, valta on töissä käyvillä kansalaisilla, mutta ei politikkojen kautta, vaan AY- liikkeen kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi olemme EU:ssa ja eurossa, niin hallitus ei pysty ihan hirveän isosti mokaamaan raha-asioita.
Ilmoita asiaton viesti
”hallitus ei pysty ihan hirveän isosti mokaamaan raha-asioita.”
Ei niinkuin brexit-Englannissa.
Siellä nyt korotetaan veroja ja lakkoillaan ja maahan tulee ennätysmäärin tulijoita, vaikka vallassa on konservatiiviset brexitistit. Ehkä maahanmuutto-asiaan vaikuttaa se että pääministeri on siellä nyt ”värillinen” mies.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009301045.html
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/8552588e-44a1-413a-916f-583d0fff3fcb
Ilmoita asiaton viesti
On mokattu jo aivan liikaa.
Velathan muuttuvat aikaa myöten saataviksi, niin että kyllä se siitä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin yksioikoisella käsitykselläni valtiontaloudesta kuvittelen, että valtio voi saada käyttövaroja 1) verotuksella ja erilaisista veron luonteisista maksuista ja luvista, 2) valtionyhtiöiden (mm. Fortum) toiminnasta sekä 3) lainaamalla.
Jos kohtien 2. ja 3. tulomäärää ei pysty lisäämään, jää jäljelle 1.kohta tai menojen suhteuttaminen tuloihin, mikä tarkoittaa leikkauksia. Suhteuttaminen merkitsee ”saavutettujen etujen” purkamista eli hyvinvointiyhteiskunnan alasajoa.
Seuraavalle valtiovarainministerille jää kovin epäkiitollinen tehtävä ja siitä voi seurata mainekolhu puolueelle. Toki syyllisyyden voi aina siirtää pääministerille. ”Tämän hallituksen aikana Suomen hyvinvointi ajettiin alas”.
Porvarihallitus tulee varmuudella olemaan ikävyyksien aihuttaja.
Ilmoita asiaton viesti
”Porvarihallitus tulee varmuudella olemaan ikävyyksien aihuttaja.”
Ei niitä ikävyyksiä kaikille tule, niille vain joiden elämään leikkaukset vaikuttavat.
Eivät porvarihallituksen leikkaukset vaikuta porvarihallitusta äänestäneiden elämään, mutta veronalennukset toki vaikuttavat heihin positiivisesti.
Ongelmallista on ainoastaan se että pitää seurata niiden itkua ja valitusta joihin leikkaukset kohdistuvat ja se on tietenkin ikävää se.
Mutta kuten totesin, en usko että niitä tarpeellisia leikkauksia koskaan toteutetaan ja niin Suomen velaksi elämistä ei suinkaan saada loppumaan.
Valtio ottaa tänä vuonna velkaa puolitoista tonnia asukasta kohti. Se tekee noin satakaksikymppiä kuussa ja neljä euroa päivässä.
Sen verran vähemmällä, neljällä eurolla vähemmällä päivää kohti, meidän kaikkien pitäisi siis pärjätä. Ei se ole yhtään sen kummallisempaa.
Kaikki eivät siihen pysty, jotkut pystyvät helposti ja joitkut pystyisivät säästämään sen summan moninkertaisena ilman että se vaikuttaisi mitenkään hänen elämäänsä.
Nekin pärjää jotka saa tonnin kuussa.
Se merkitsee että kolmisen kymppiä riittää elantoon. Toki neljä euroa tekisi siihen kolmen kympin toimeentuloon ison loven. Kenties pitäisi ostaa vähän halvempaa ruokaa ja kenties ei voi käyttää ihan niin muodinmukaisia vaatteita.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se menee, se on elämän laki mitä mikään hallitus ei voi muuttaa. Aina joku on rikkaampi kuin toinen, riippun omasta toiminnasta tai olosuhteista ja sattumista, onnesta tai sun muusta. Vaikka rahat tasattaisiin, ei kestäisi kuin hetken, niin toisilla olisi taas enemmän kuin toisilla.
Verotus on keino jakaa hyvinvointia. Siinäkin tulee raja vastaan, pitää ratkaista ketkä ovat niin rikkaita, että verotusta voi kiristää. Jos ”rikkaan” raja laitetaan kovin korkealle, rikkaiden määrä jää kovin pieneksi ja veropotti vastaavasti on jää pieneksi.
Jos taas keskituloisten verotusta nostetaan se koskettaa juuri ”meidän puolueen” äänestäjiä ja se ei käy. Hankala yhtälö, johon kukaan ei osaa antaa pätevää ohjetta.
Ilmoita asiaton viesti
”Hankala yhtälö, johon kukaan ei osaa antaa pätevää ohjetta. ”
Ei niin. Siinähän rimpuilevat.
Toki ulkopuolisen silmin koko homma on ihan absurdi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä matematiikka on ihmeellistä.
Olen joskus kuullut väitteen, ettei rahat laskemalla lisäänny, mutta tottakai ne saadaan lisääntymään kun laskee hiukan eri tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna ehdottaa eduskunnan kyselytunnilla, että työllisyyttä nostamalla saadaan budjetti vaje kuriin ja keneltäkään ei tarvitse leikata.
Hieno ajatus.
Kaikki köyhät ja vaivaiset pannaan töihin julkaisemalla taitavasti rakennettuja mainoksia lehdissä ja TV:ssä.
Samoin rohkaistaan yrittäjiä yritysten hallituksia rohkeampaan yrittäjyyteen sopivalla vaikuttamisella ja rohkaisulla.
Positiivisella kannustamisella saamme ahkeran kansamme innostumaan ja saavuttamaan Sannan asettamat tavoitteet.
Ilmoita asiaton viesti
”Positiivisella kannustamisella saamme ahkeran kansamme innostumaan ja saavuttamaan Sannan asettamat tavoitteet.”
Kyllähän ennen suomalaisilla olikin jonkinlainen moraalinen vastuu, tai häpeä, joka pakotti ottamaan työtä. Mutta se oli sitä aikaa kun naisen paikka oli kotona, eikä työttömyyskortistossa. Ei sillä kortistossa muutenkaan oltu mielellään.
Toisin on nyt. Ajat on toiset ja ansiosidonnainen vapaa-aika kiinnostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikesta vapaa-ajan vietosta huolimatta kannatan Sannaa ja hänen keinoaan pienentää budjettivajetta työtä tekemällä.
Ilmoita asiaton viesti
Lisääntyy.
Siinä ei ole kahta sanaa!.
Ilmoita asiaton viesti
Ollos Arto huoleti. Velanotto jatkuu vähintään yhtä suurena kuin ennenkin. Lisäksi kokoomus työntää joka ainoan ja vähän ylikin, suomalaisten hyvinvoinnista leikatun euron eu:n molokin kitaan. Hyvinkin pian kuulemme että Italialle on annettava tukipaketti, koska muuten lähtevät eu:sta tai vähintään eurosta. EVM lainapaketti heille ei käy, koska sen vaatimuksena on julkisen talouden kuntoon laittaminen. Veikkaisin tuohon Suomen osuudeksi n. 15 mrd.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan tässä käydä niinkin kun annetaan tämän menon jatkua, että osat vaihtuvat. Italiassa ja Kreikassa oppositio nousee barrikaadeille kun EU:n molokin kitaan joutuu syytämään jatkuvalla sytöllä euroja Suomiraukan pelastuspakettiin. Joskus tulee mieleen ilkeä ajatus, että liekö se talouspolitiikkamme tarkoituskin.
Ilmoita asiaton viesti
”Velathan on maksettava eikös juu”. Kukapa ne maksaa kuin …..
Ilmoita asiaton viesti
””Velathan on maksettava eikös juu”. Kukapa ne maksaa kuin …..”
Velkavero, viisi euroa päivässä, per nuppi. Se tekee vuodessa 5€*366päivää = 1830€ vuodessa/lärvi.
5,5 miljoonaa * 1830€ = 10, 065 miljardia.
Sehän on enemmän kuin mitä Suomi tekee velkaa tänä vuonna. Ei tulisi lisää velkaa ja vanha velka lyhenisikin vähän, vaikka velan lyhentäminen ei toki olisi tarpeellista.
Ongelma on siinä että kaikki eivät pystyisi sitä viiden euron velkaveroa maksamaan päivittäin, eikä niitä taida löytyä jotka haluaisivat maksaa sen veron niitten puolesta jotka eivät pysty maksamaan, kuten vauvat ja opiskelijat.
Työttömät ja eläkeläiset selviäisivät viiden euron velkaverosta. Pitäisi vain jättää joka päivä yksi hampurilainen väliin ja ostaa kaupasta jotain halvempaa sapuskaa, kuten riisiä, perunoita, makaronia, tonnikalaa jne. LIDL:stä saa valmiita aterioita, nakit ja muusi, tai lihapullat ja muusi, alta kahdella eurolla. Varmaan pitäisi myös lopua viinistä ruokajuomana ja tyytyä halvempaan keppanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Arto, maksajia ovat sinä ja minä ja Hentun Liisa ja Juorkunan Jussi.
Tulevat vuodet on vain syötävä näkkileipää ja jos vielä jostain saa halvalla silakkaa, niin hyvä on.
Ilmoita asiaton viesti
”jos vielä jostain saa halvalla silakkaa, niin hyvä on.”
Silakka ei ole halpaa, mutta riisiä, makaronia, perunaa ja makkaraa saa aika pienellä rahalla edelleen. Appelsiinit on halpoja, päärynät on halpoja ja vaatteita on saatavissa tosi edullisesti.
En kuitenkaan usko että tässä tulee mitään sen kummempaa pulaa mistään meille tavallisille keskitien kulkijoille. Elämä jatkuu ennallaan ja rahaa riittää siihen mihin sitä on ennenkin riittänyt.
Köyhille elämä tulee olemaan kovaa, entistä kovempaa, kun ne kokoomuksen leikkaukset osuvat juuri heihin. Jostain ne rahat pitää nyhtää ja kokoomuksen ratkaisu on että köyhiltä.
Toki köyhät on siihen köyhyyteen ennestään niin tottuneita että sopeutuvat hyvin siihen jos sitä köyhyyttä vähän kasvatetaan. Toista olisi jos keskituloisesta tulisikin köyhä, tai rikkaasta keskituloinen, se olisi heille katastrofi, mutta niin ei tule käymään.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni ratkaisu olisi se että vähän vähemmälläkin liksalla voisi tehdä töitä ja vaihtaa vaikka autoa harvemmin ja todeta ettei tänä vuonna ole rahaa matkustaa Kanarialle.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tosi paljosta olisi varaa pihistellä. Itseasiassa sitä varaa olisi niin runsaasti että sillä voitaisiin hoidella tällaiset syömävelat mitä valtio nyt tekee moninkertaisesti.
Toki niiden vanhojen velkojen takaisin maksamisessa olisi kovempi homma, mutta ainakaan ne vanhat velat jotka on Olli Rehnin valvonnassa siellä Suomen pankissa, eivät ole Suomen valtiolle minkäänlainen menoerä eikä kulu eikä uhka. Ne vain on siellä, eikä niistä tarvitse välittää.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksesta.
Minulle elämä on kantapään kautta opettanut että velkoja olkoon sitten pankki tai verottaja tms. instanssi aina hoitaa perimisen viimeiseen saakka.
Kyllä me ne maksamme vaikka Italiaanot ja kreikkalaiset nyttemin kuvittelevat jonkun ihmeellisen EU:
n maksavan heidän laskunsa. Suomalaisten varojensa ”yli” elämistä ei tule kukaan maksamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä me ne maksamme vaikka Italiaanot ja kreikkalaiset nyttemin kuvittelevat jonkun ihmeellisen EU:n maksavan heidän laskunsa.
Eiköhän siihen vedätykseen joku konsti keksitä. Voi olla että kypsyttely kestää aikansa, mutta kun tosi paikka tulee, niin italialaiset taipuvat samantapaisiin järjestelyihin kuin Kreikka.
Toki mekin maksamme niitä Italialaistenkin velkoja inflaation kautta, mutta kyllä ne italialaiset maksaa itsekin samalla kaavalla kuin mekin ja meidän omat velat on siinä samassa paketissa mukana.
Tärkeintä tietenkin on että kauppa käy ja homma pelaa, että oliivit ja appelsiinit tulee sieltä Italiasta tänne kauppaan ja että italialaiset pystyy ostamaan vaikkapa sahatavaraa. sellua ja paperia.
Ilmoita asiaton viesti
Olen parhaillaan matkailuautolla Kreikassa ja kyllä appelsiinit ovat hyviä, ilmeisesti paras aika.
Kauppa se on mikä kannattaa. Meidän pitää löytää hintataso jolla myös joku on halukas ostamaan tuotteitamme.
Ilmoita asiaton viesti
”Meidän pitää löytää hintataso jolla myös joku on halukas ostamaan tuotteitamme.”
Työlle pitää myös löytää sopiva hintataso, jotta kansainväliset yritykset,
joko suomalaisperäiset tai uulkomaalaisperäiset ja kansainväliset investoijat, joko suomalaisperäiset tai uulkomaalaisperäiset, ovat kiinnostuneita Suomesta.
Lisäksi Suomella tulee olla hyvät kauppayhteydet kaikkialle maailmaan, ei pelkästään EU:n alueelle, vaan kaikkialle maailmaan ka se homma toimii nyt parhaiten EU:n kautta.
Jos EU:ta ei jossain vaiheessa ole, pitää keksiä niissä uusissa oloissa se paras tapa, joka turvaa Suomessa toimivien yritysten kaupalliset yhteydet maailmanmarkkinoille.
Ilmoita asiaton viesti
Vaihtotase on se mystinen tekijä, jolla köyhdytään tai vaurastutaan.
Pls, tutustu termiin vaihtotase jossain.
Ilmoita asiaton viesti
Vaihtotase on vähän vanhahtavalta kuulostava termi globaalissa maailmassa. Kauppaa kun ei käydä maiden välillä, vaan yritysten välillä ja yritysten ja kuluttajien välillä.
Siellä maassa missä globaalit yritykset pärjää ja missä ne päättävät teettää tavaroita on parempi työllisyys ja todennäköisesti parempi palkka ja siellä valtiovalta saa koottua enemmän verotuloja kuin niissä maissa mistä yritykset siirtävät tuotantoaan muualle.
Mikä se on se vaihtotase?
Valtiot eivät tee kauppaa, eivät ainakaan myy, mutta ostavat kyllä.
Viennin ja tuonnin määrää voidaan tilastoida, mutta se ei kerro yritysten voitoista tai tappioista, siitä minne ne voitot ohjataan, tai työläisten saamasta palkasta tai valtion keräämistä verotuloista kovinkaan tarkasti.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus on simppeli: julkista taloutta ei enää koskaan saada kuntoon (ei Suomessa eikä muualla). Sen sijaan kuva todellisuudesta voidaan muuttaa ainakin tilapäisesti. Ehkä jokin maailmanlaajuinen uusi versio talouspelistä voi tulla, jokin Bretton-Woods II voisi tapahtua (ei enää käteistä, itsestään ”tuhoutuva” raha, kansalaismainemekanismi, ei kansallista talouspolitiikkaa enää missään, talouden sijaan sotatalous, jossa ”sota” on ikuinen ja nimeämätön).
Ilmoita asiaton viesti