Valtion byrokratia

Valtion byrokratiaa arvostellaan jatkuvasti.  Kansalaisten mielestä byrokratiaa  on liikaa, byrokratia on liian kallista ja  turhille virkamiehille maksetaan aivan liikaa.

Lääkkeeksi esitetään vaikkapa sitä että perustetaan komitea miettimään mikä on turhaa byrokratiaa, mistä voitaisiin vapauttaa virkamiehiä johonkin tuottavaan työhön, yksityisten yritysten palvelukseen.  Tämä ratkaisu tietenkin vain kasvattaisi  byrokratian määrää niillä ihmisillä jotka tähän komiteaan nimettäisiin.


Minullakin olisi tähänkin asiaan ratkaisuehdotus.  

Yksityiset yritykset ovat asiantuntijoita siinä miten turhaa byrokratiaa karsitaan.  Niissä tehdään säännöllisesti “puhdistavia”  toimia, niinsanottuja saneerauksia, joissa etsitään tapoja joilla asiat saataisiin sujumaan mahdollisimman pienellä porukalla ja etsitään henkilöitä jotka voitaisiin poistaa organisaatiosta. 

Näistä poistetuista tulee sitten osasta työttömiä, osasta eläkeläisiä ja yhteiskunta vastaa jatkossa heidän toimeentulostaan.  Tämä on tietenkin yrityksen kannalta hyvä asia,  ei tarvitse välittää ihmisistä, koska tiedetään että yhteiskunta heistä kyllä huolehtii.  


Nämä ajoittaiset saneeraukset ovat yksityisissä yrityksissä elinehto, koska se yritys jolla on kevyin organisaatio, mutta silti toimiva organisaatio, pärjää sellaisiin yrityksiin nähden joissa on turhaa byrokratiaa, eivätkä hommat siitä huolimatta suju.

Sellaiset yritykset joissa byrokratiaa ei ole saatu kevyeksi ja toimivaksi eivät pärjää ja ne häviävät luonnollisella tavalla.  Jäljelle jääneet yritykset toimivat keveällä byrokratialla tehokkaasti.  Se on niillä jo yrityskulttuurissa, ne osaavat sen homman. Niissä yrityksissä ei ole siis edes käsitystä sellaisesta toimintatavasta jossa on turhaa ja toimimatonta byrokratiaa.


Valtionhallinnolla ei ole kilpailua, siispä siinä ei tapahdu sellaista luonnollista evoluutiota kuin yritysten hallinnossa. 

Ei ole olemassa kilpailevia byrokratioita, siispä hallinnolla ei ole tarvetta uudistua.  Päinvastoin, kavereiden puolta pidetään, eikä hyvästä työkaverista haluta eroon vaikka sen työt eivät niin kovin tärkeitä olisikaan.

Tästä muodostuu valtionhallintoon pikkuhiljaa aivan toisenlainen kulttuuri kuin mitä on tehokkaissa yrityksissä, joissa hallintoa saneerataan säännöllisesti, muutaman vuoden välein, eikä työkavereita siinä hommassa säästetä, eikä säälitä, olivatpa ne miten mukavia ihmisiä tahansa  ja hyvävelikerhoon kuuluvia.


Ratkaisu valtion byrokratian purkamiseen olisi  sama asia kuin kaikessa muussakin kunnallisessa ja valtiollisessa toiminnassa,  se olisi toimintojen yksityistäminen. Byrokratia on vain yksi toiminto, sekin voitaisiin siis yksityistää.  Valtion byrokratian hoito annettaisiin yksityisille yrityksille, jotka kilpailevat näistä hommista samalla tavoin kuin pörriäiset kilpailevat tällä hetkellä terveyspalveluiden suorittamisesta yhteiskunnan laskuun,


Tällä hetkellä tämä valtion byrokratia ei edes toimi kunnolla, tai se toimii erittäin huonosti. 

Kun passin uusimiseen menee  kuukausikaupalla ja kun uuden passin saa nopeammin naapurikunnan byrokratian kuin oman kunnan byrokratian kautta, niin voi sanoa että jotain on pielessä.  

Asiat voisi järjestää paremmin. Passeja uusitaan saman verran vuosittain ja se homma kuluttaa valtion byrokraattien työaikaa täsmälleen yhtä paljon tai vähän,  vaikka sen passin saisi kuukausien odottelun sijasta samantien.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu