Valtion talouden tasapainottaminen.  Onko se vaikeaa? Onko siihen varaa?

Valtiovarainministeriön virkamiesten mukaan Suomella olisi varaa lopettaa velaksi eläminen.  Konstit on monet.  Voidaan leikata menoja, voidaan myös verottaa enemmän. 

Miljardiluokan tasapainotuksia voitaisiin saada pienillä veronkorotuksilla, esimerkiksi prosentin korotuksella arvonlisäveroon.   Lisäksi esimerkiksi pienellä eläkkeiden indeksikorotuksen alentamisella, maltillistamisella, saataisiin paljon tasapainoa lisää valtiontalouteen.


Vastaavanlaisia mahdollisia säästökohteita on vaikka miten paljon, eikä niitä tarvitsisi kaikkia toteuttaa. Poliitikoilla olisi valinnanvaraa. 

Vaikeaa on vain se että poliitikkojen ei oikein sovi puhua leikkauksista eikä verojen korotuksista ennen vaaleja.  Joka niistä asioista puhuu, ei tule valituksi niitä toteuttamaan.


Kokoomus puhuu reippaammin leikkauksista, koska ne ei kosketa heidän äänestäjäkuntaansa yhtä paljon kuin muiden puolueiden äänestäjäkuntaa, mutta ei kokoomuskaan uskalla nimetä tehokkaimpia leikkaskeinoja, eli vaikkapa eläkkeiden indeksikorotusten leikkauksia, koska se koskee myös äveriäitä eläkeläisiä, jotka ovat kokoomuksen äänestäjiä. 


Kokoomus, kuten muutkin puolueet, puhuvat vain leikkauksista sellaisiin kohteisiin jotka eivät vaikuta suoraan heidän äänestäjiinsä.  Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi yritystuet.  Yritystukien leikkaukset uskalletaan mainita, vaikka sieltä ei ole paljonkaan hyötyä saatavissa, eikä ole kiistatonta sekään että ne olisivat millään tavalla edes kiistattomasti tarpeettomia tukia joista ei olisi mitään haittoja, jota vaikuttavat negatiivisesti myös valtiontalouteen.

Muissa puolueissa kuin kokoomuksessa uskalletaan puhua myös veronkorotuksista, mutta ei toki mitenkään reippaasti,  ei niistä veronkorotuksista jotka tehokkaasti tasapainottaisivat valtiontaloutta, kuten arvonlisäverosta tai tuloverosta,  van puhutaan epämääräisesti verotuksen porsaanreikien tukkimisesta.


Yhteenveto.  

Valtiontalouden tasapainottamiseen löytyy kyllä keinoja vaikka kuinka paljon ja kansalaisilla olisi kyllä ihan helposti myös varaa toteuttaa niitä konsteja, leikkauksia ja veronkorotuksia, tarpeellinen määrä ja enemmänkin.  Ongelma on siinä että kansalaiset  eivät tietenkään näitä leikkauksia, eikä verojen korotuksia halua, eivätkä poliitikot halua niitä esittää, eikä toteuttaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu