Vedet on korkealla, mutta miksi?
Onhan nyt syyskesästä kyllä sadellut, mutta yleensä kuitenkin, silloin kun olen laittanut venettä talviteloilleen, veden pinta on ollut huomattavan matalalla. Nyt, tänä syksynä, vettä sen sijaan näyttää olevan lähes yhtä paljon kuin keväisin. Mistä se mahtaa johtua?
Mieleen tulee yksi selitys, jonka keksin ihan itse, eikä minulla ole sille mitään tukea median kirjoittelusta, eikä muutenkaan.
Kun tuulimyllyt jauhavat sähköä ja sähkön hinta on koko kesän pysytellyt matalalla, niin ehkäpä kaupallisella pohjalla toimivat vesisähkön tuottajat ovat pitäneet patoluukkujansa kiinni, eivätkä ole laskeneet vettä virtaamaan turbiiniensa läpi, toivossa että kunhan ilmat viilenee ja kun tuuli tyyntyy, sähköstä saa sitten parempaa hintaa.
Noin ainakin luulisi niiden ajattelevan ja siitä voisi johtua että vettä nyt on, mutta mistäs sen varmana tietää. Voihan se sähkön kysyntä ja hinta muistakin asioista johtua kuin ilman lämpötilasta ja tuulen voimakkuudesta.
Jätit kertomatta, missä vesistössä se venelaiturisi mahtaa piileksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Syyskuu oli suuressa osassa Lappia poikkeuksellisen sateinen. Myös maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sademäärät olivat monin paikoin harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen suuria. Maan eteläosassa sademäärä oli sen sijaan tavanomainen tai tavanomaista pienempi. STT.
Elokuukin oli poikkeuksellisen sateinen etenkin Pohjanmaalla.
Ei tässä patoluukkuteorioita tarvitse vaan vettä on tullut ns. kuin aisaa tai Esterin silmäkulmasta.
Käänny vaan Luojasi puoleen sillä hän ”säät ja ilmat säätää”.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ainakin meidän mittariimme täällä Kirkkonummella on satanut varsin runsaasti syys/loka-kuussa. Kerran tuli 30 tunnissa yli 100 mm.
Ilmoita asiaton viesti
Sanonta kuuluu ”Vettä tulee kuin Esterin perseestä”. Eipäs raiskaa suomalaista kansanperinnettä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Sademäärät selittävät suurelta osin. Silti osaselitys voi olla, että vesivoimaa tuottavien on tarkoituksenmukaista kerätä vettä altaisiin maksimimäärät talven varalta. Itse ainakin toimisin niin.
Ilmoita asiaton viesti
Et muuten toimisi! Vesioikeuslaki on määrännyt säännöstelystä vuodesta 1902 alkaen.
Kannattaa tutustua valapaton tulvaan ja sen seurauksiin, mistä vesien säännöstely alkoi.
Lisäksi talven aikana kertyvä vesi aiheuttaisi itse säännöstelemällesi vesistölle erittäin korkean tulvariskin.
Viime talvena vettä satoi vetenä 1.10-22 – 1.4-23 välisenä aikana 176mm.
Mainitakseni, täällä on satanut 545mm vettä 1.1 -> tämä päivä välisenä aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Vesi on elämän eliksiiriä. Hyvä se on, että meillä on vettä. Muualla juovat kuravettä.
Ilmoita asiaton viesti
”Muualla juovat kuravettä.”
Tai ei ole vettä ollenkaan, ei ainakaan sellaisessa paikassa, eikä niin paljon, että sillä voisi tehdä sähköä.
Edellisenä kesänä Keski-Euroopassa joetkin kuivuivat, niin ettei Ranskassa ydinvoimaloihin riittänyt jäähdytysvettä, eikä vettä riittänyt edes hiiliproomuille, että ne olisivat kuljettaneet hiiltä hiilivoimaloille.
Onhan se hyvä että on vettä, pääsee kalallekin, verkkoja laskemaan, nyt on vain jo liian kylmät ilmat siihen hommaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakaan Torremolinos saa ei ollut vedestä pulaa. Joka aamu kaikki kävelykadut ja aukiot pestiin vedellä ja jollain pesuaineella.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus otsikon kysymykseen, koska on satanut.
Kaikki vesisähkön tuottajat ovat kaupallisella pohjalla.
Jos kuvittelet, että vesivoimaloiden tehoa säädetään virtaamaa säätämällä, niin olet väärässä.
Nimittäin vedenkorkeus on kotijärvellänikin kevään tasoissa, vaikkei yhtään vesivoimalaa ole järven purkuväylässä ja alapuolisen vesistön padot yms. eivät vaikuta, ellei vesi nouse kymmeniä metrejä.
Virtaamaa säädellään ainoastaan vedenkorkeuden pitämiseksi säädellyissä rajoissa, jossa sähkön tuotannolla ei ole sanasijaa, vaan veden korkeudella.
Helppo ja yksinkertainen konsti tarkastaa miten virtaamat ja veden korkeus on kesän aikana edennyt on mennä osoitteeseen https://www.vesi.fi/
Ja katsoa sieltä mitattua todellisuutta mielikuvien sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Helppo ja yksinkertainen konsti tarkastaa miten virtaamat ja veden korkeus on kesän aikana edennyt on mennä osoitteeseen https://www.vesi.fi/
Ja katsoa sieltä mitattua todellisuutta mielikuvien sijaan.”
Jaa, voihan sielläkin totuuksia löytyä, mutta minä kyllä nyt muistelen vanhoja, kun medioissa kerrottiin miten paikalliset asukkaat rakentelivat ”laittomasti” patoja kotijärviensä laskujokiin, jottei vesivoimaloiden kautta heidän kotijärviään laskettaisi tyhjiksi.
Mm. Lappajärvellä oli joskus tällainen kapina. En nyt muista vuosilukua.
Niin että kyllä näitä vesiä on laskettu ja nostettu voimaloiden tarpeiden mukaan, ainakin menneisyydessä.
Nykytilanteesta en siis tiedä mitään, mutta kuten tuossa blogissani arvelin, nykytilanteessa vesivoiman tuottajille lienee edullista odottaa kunnes sähkön hinta nousee ja vasta sitten avata padot, sillä tavalla saa nimittäin paremmat tuotot ilman että tuotantokustannuksia tarvitsee ollenkaan kasvattaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vesivoimaloiden juoksutuksista ei päätä vesivoimalan omistaja, vaan ELY-keskus, jonka toimialaa on säännellä säänneltyjen vesistöjen pinnankorkeutta. Vesivoimalan omistajat vain toteuttavat määräyksiä.
Vedenpinnankorkeudelle on kaikissa säännöstellyissä vesistöissä hyvin tarkat rajat, joiden sisällä pinnankorkeus tulee pitää.
Ja kuten aikaisemmin sanoin, ei voimaloiden tehoa säädetä veden virtaamaa säätämällä, vaan aivan toisilla tekniikoilla, joten kannattaa tutustua vaikka kaplan-turbiiniin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kaplan-turbiini
Lisäksi on monia voimaloita joissa, veden virtaama määräytyy luonnollisesti voimalasta riippumatta.
Vesilaki on ollut voimassa 1961 asti ja sitä edeltänyt vesioikeuslaki vuodesta 1902.
Nuo ”laittomat” padot ovat todellakin laittomia, sillä jokien rakentaminen on ollut luvanvaraista toimintaa yli vuosisadan ajan.
Samanlaista hölmöläisten hommaa nuo omatekoiset padot, kuin wc-paperin hamstraus koronan aikana.
Vesien säännöstelyn historia suomessa sai potkua aika rajusti valapaton tulvasta.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Valapaton_tulva
Tiedän itse paikan, jossa valapatonviiva on 9 metriä nykyistä säänneltyä vedenkorkeutta korkeammalla. Joten säännöstelylle oli erittäin hyvät perusteet joita eivät vesivoimaloiden omistajat määrää.
Jos viitsit edes katsoa, mitä säätövoiman tuottajat saavat tekemästään sähköstä, niin kyllä he tuottavat tasan sen verran sitä kuin tarvitaan, jos kykenevät. Kiitos tuulivoiman…
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus: ”Ja kuten aikaisemmin sanoin, ei voimaloiden tehoa säädetä veden virtaamaa säätämällä, vaan aivan toisilla tekniikoilla, joten kannattaa tutustua vaikka kaplan-turbiiniin.”
Sittenhän ei hätiä mitiä, jos vesivoimalat voivat säätää tehoaan ottamatta lainkaan huomioon turbiinien läpi menevää vesimäärää. Vesivoimalat ovat keksineet ikiliikkujan.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän se ole ikiliikkuja, jos veden virtauksen tehosta oletaan sähköksi 0-70%.
Veden virtaamaa säädellään patoluukuilla ja sen virtaaman määrittelee ELY-keskus, eikä voimala.
Turbiinin lapakulmat määrittävät sen, mitä virtaamasta voidaan saada sähkötehoa irti.
P=n×p×g×h×Q kaavalla saa laskettua mitä voimalasta saa irti.
n = turbiinin hyötysuhde
p = vedentiheys
g = vetovoimakiihtyvyys
h = putouskorkeus
Q = virtaama
Ja P on tietysti teho.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se vesi myös meressäkin nousee ja laskee paljon, riippuen vuosien vaihteluista. Saaristossa olen nähnyt niitä veden alla piileviä karikkoja paljastuneen esille vaikka onkin ollut puoli metriä syvää.
Koko elämäni aikana on aina ollut vaihteluita veden korkeuden kanssa. Ei se mistään nyt vesivoimaloista tai sellaisista johdu.
Ilmoita asiaton viesti
Merellähän vedenpinnan korkeuden vaihtelut johtuvat juuri sateesta: Kun kesällä on korkeapaine ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, pinta on alhaalla ja rantakivet kuivina. Matalapaine tuo mukanaan sateet. jotka nostavat pintaa helposti puolikin metriä.
Vaimitensenytmeni?
Ilmoita asiaton viesti
Tulin juuri mökiltä Kirkkonummelta , Medvastön saaresta ja siellä ainakin vesi oli lähes tarkalleen samassa korkeudessa kuin yleensä tänään aikaan. Tosin 1,5 viikkoa sitten se oli n.20 cm korkeammalla, mikä johtuu tuulista. Suomenlahti on kuin kiikkulauta. Etelätuulella vedet ovat tällä puolella ja pohjoistuulella Viron rannoilla. Nämä havainnot olen tehnyt sen 30 vuoden aikana, mitä olen mökkiä ja venettä pidellyt ja Piritan satamaan ainakin kerran vuodessa ajellut.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän liittyy sellainenkin tekijä kuin tuulivoiman vuoksi tapahtuva turha ylijuoksutus – energian tuhlaus.
Tuulivoimalla on etuoikeus sähkön tuottoon. Kun tuulee, laitetaan patoluukkuja kiinni ja, kun tuuli tyyntyy, päästetään vesimassat turbiinien läpi tuottamaan vesienergiaa.
Nyt, kun patoaltaat ovat runsaiden sateiden vuoksi ääriään myöten täynnä, niin tuulivoimatuotannon aikana ei altaisiin enää voidakaan enempää vesimassoja varastoida, vaan säännöstelyrajojen vuoksi joudutaan runsaisiin ylijuoksutuksiin. Miljoonia kuutioita vettä juoksutetaan turbiinien ohi eli valtavia määriä vesienergiaa tuhlataan. Kiitos tuulivoiman.
Ilmoita asiaton viesti
”Miljoonia kuutioita vettä juoksutetaan turbiinien ohi eli valtavia määriä vesienergiaa tuhlataan. Kiitos tuulivoiman.”
Eli tilanne on vähän niinkuin maatalouden ylituotanto aikanaan. Onneksi voidaan ylijäämäsähkö dumpata halvalla ulkomaille, vähän niinkuin voivuoret aikoinaan Neuvostoliittoon.
Joskus kyllä voi olla niinkin ettei kaikkea sitä vettä varten ole vain rakennettu turbiineja tarpeeksi, aivan kuten kaikkea tuultakaan ei voida hyödyntää sähköksi. Luulenpa melkein että tästä jälkimmäisestä onkin kyse enemmän kuin siitä että tuulella sähköllä ei olisi menekkiä. Luulisi että se lähes ilmainen sähkö kelpaisi vientiin, jos ei kotimaassa ole kulutusta tarpeeksi.
Jossain on tietenkin olemassa kaupallinen raja sille kuinka paljon vesiturbiineita tai sähkönsiirtolinjoja kannattaa rakentaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on blogistilla taas se täydellisen väärä käsitys siitä, miten sähköä tehdään.
Sähköä ei voi tehdä varastoon, eikä sitä voi yli- tai alituottaa mitenkään.
Suomen kulutuksen tai tuotannon täytyy vastata joka sekunti todellista kulutusta. Jos tuotantomme ylittää kulutuksen, voimme yrittää myydä sitä ruotsiin, norjaan tai viroon, jos meidän kauppaamaamme hinta kelpaa heille. Jos ei, joudumme rajoittamaan tuotantoamme.
Jos emme kykene tuottamaan niin paljon kuin kulutamme, joudumme ostamaan sähköä em. naapureilta, jos heillä riittää tuotantoa ja heidän tarjoamansa hinta kelpaa meille, jos ei, niin joudumme rajoittamaan kulutustamme.
Kaikissa muissa tapauksissa sähköverkkomme romahtaa.
Tästä syystä suomi on joutunut hyväksymään vastatakseen kulutukseen jopa €1,-/kWh ostohinnan, koska oma tuotantomme ei ole riittänyt kulutukseen. Samasta syystä tuulivoiman takia olemme joutuneet maksamaan tuottamastamme sähköstä jopa €30c/kWh, jotta joku huolisi tuottamamme sähkön kun tuulivoima tuottaa paljon.
Tuulivoimalla on valitettavasti etuajo-oikeus sähkön tuotannossa poliittisten päätösten vuoksi ja siksi sähkömarkkina on minusta pahasti vinoutunut. Jokainen ymmärtää, ettei tilanne ole järkevä, jos sähköntuottaja maksaa tuotannostaan rahaa, jotta joku kuluttaisi tuotetta, sillä kulut eivät katoa mihinkään tuotetulle kilowattitunnille.
Ja blogistin viittaamalle maataloustuotteiden ylituotannolla, ei ole mitään tekemistä sähköntuotannon kanssa, jonka täytyy seurata kulutusta jokaisena sekuntina.
Vesivoimaa tuotetaan aina niin paljon, kuin se pystyy tuottamaan kulutuksen huomioiden, mutta se säätyy myös helposti alaspäin ilman kustannuksia ja vesimyllyjen omistajat tienaavat myös sillä, toisin kuin tuettujen tuulimyllyjen omistajat.
Ilmoita asiaton viesti
”olemme joutuneet maksamaan tuottamastamme sähköstä jopa €30c/kWh, jotta joku huolisi tuottamamme sähkön kun tuulivoima tuottaa paljon.”
En ymmmärrä tätä lausetta. Kun tuuliee ja on paljon tuulisähköä, silloin sähkön hinta on edullista, se kelpaa minulle.
Kun ei tuule, silloin sähköä tuotetaan jollain muulla konstilla, en välittäisi maksaa niin paljon sähköstä, mutta ei voi mitään, kuntuulisähköä ei ole, niin ei sitten ole.
En usko että siitä olisi vaaraa että kovalla tuulella sähkön ylituotanto saisi sähköverkon kaatumaan, ellei ylijäämäsähköä saada kaupaksi ulkomaille. Kuten liika vesi voidaan juoksuttaa padon ohi, myös ylijäämäsähköä voidaan kuluttaa johonkin, hyödylliseen tai hyödyttömään.
En nyt viitsi ryhtyä keksimään mihin sitä ylijäämäsähköä voisi ”ohijuoksuttaa”, kun sitä varten on olemassa viisaita insinöörejä, joiden tehtävänä on sellaisten asioiden keksiminen, mutta en usko että sellaisten sähkön ”ylijuoksutusten” keksiminen olisi sähkövoimainsinöörille mahdoton juttu, ei se ole varmaan edes vaikeata, vaihtoehtoja olisi vaikka miten paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti ei edelleenkään ymmärrä sähkön tekemisestä (tekninen puoli) yhtään mitään, mikä on 7-luokan fysiikan tasolla.
Ensimmäinen lauseesi kertoo tylysti, että olet pihalla sähkön tekemisestä enemmän kuin lumi-ukko elokuussa!
Jos sähköä tuotetaan enemmän kuin kulutus, niin verkon taajuus nousee ja jos sitä tuotetaan vähemmän, verkon taajuus laskee.
Jos verkon taajuus muuttuu 1 Hz verran, tilanne on käytännössä katastrofaalinen koko nord-pool verkon osalta, sillä siitä palautuminen ei ole minuutin tai parin asia, vaan pahimmillaan päiviä.
Jos ajat kotonasi aggregaatilla, niin moinen taajuus-heitto ei aiheuta mitään, mutta skandinavian kokoisessa verkossa se tarkoittaa järjettömiä siirtohäviöitä ja loistehon räjähdysmäistä nousua yms. epästabiliteettia verkolle.
” Kuten liika vesi voidaan juoksuttaa padon ohi, myös ylijäämäsähköä voidaan kuluttaa johonkin, hyödylliseen tai hyödyttömään. ”
Sähköntuotantoa tehdään pirusti muullakin tavalla kuin vesivoimaloilla, joten sitä ei voida ”juoksuttaa padon ohi”.
Myöskään kulutusta ei voida kehittää tuosta noin jonkin sosialistisen hallinnon käskystä, tai sitten jokaisen sähkösaunan omistajalla pitäisi olla valtion ”rele” jolla sauna voitaisiin kytkeä koska tahansa päälle, jotta ”ylijäämäsähkö” voitaisiin kuluttaa johonkin hyödyttömään.
Kuulostaa niin neuvostoliitolta, ettei paremmasta väliä…
Pakotetaanko sinut syömään, jos vatsasi on täynnä?
Ilmoita asiaton viesti
”Myöskään kulutusta ei voida kehittää tuosta noin jonkin sosialistisen hallinnon käskystä.”
Ei minunkaan mielestäni politikkojen pitäisi sekaantua näihin asioihin, olivatpa ne sitten vasemmistolaisia, tai oikeistolaisia, tai äärioikeistolaisia politikkoja.
Sitä varten että sähköt toimisivat, ettei olisi ylituotantoa, eikä alituotantoa ja verkko pystyy hoitamaan kaikki tilanteet, on olemassa oma instituuttinsa ja sen nimi on Fingrid.
Siellä Fingridissä ne on tietoisia kaikista esittämistäsi ongelmista ja monista muista ongelmista, joista sinä et tiedä mitään ja jotka ovat paljon kinkkisempiä kuin nuo mitä sinä olet esittänyt. Siellä ne pojat huolehtivat siitä että sähköä piisaa ja että se kaikki sähkö mitä tehdään, kulutetaan johonkin.
Niin että ole vain aivan huoletta.
Minä en yritäkkään väittää että olisin perillä niistä teknisistä ongelmista joita siellä Fingridissä ratkotaan, enkä edes yritä olla, mutta olen aivan varma siitä että siellä tiedetään asiat parhaiten ja meidän ajatuksemme ovat vain sellaisia jonkinlaisia harhoja, sellaisten ihmisten ajatuksia jotka eivät asioista oikeasti mitään tiedä, mutta saahan sitä puhua, vaikka ei tiedäkään. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Aika arroganttia Vihavaiselta, muttei yllätä.
Ei selvästi tajua sitä, että saatan ymmärtää puhuttua asiaa paljon blogistia paremmin.
Mutta aiheesta kommentointi ja yritys selittää blogistille selvästi liian monimutkaista asiaa on yhtä hyödyllistä kuin laihialaien pellon lannoittaminen, joten jääköön sillensä ja blogisti pitäkööt luulonsa ja jatkakoot pellon lannoittamista.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei selvästi tajua sitä, että saatan ymmärtää puhuttua asiaa paljon blogistia paremmin. ”
Olet oikeassa, minä en tosiaan voi ymmärtää että ymmärtäisit, sen sijaan minä olen saanut sen vaikutelman että yrität esittää ymmärrystä asiassa mistä et oikeasti ymmärrä. Sinulla on tiedon siruja, mutta et osaa asettaa niitä oikeaan kontekstiin kokonaisuudessa mitä et oikeasti pysty hahmottamaan.
Mutta ei se mitään. Eivät kaikki voi olla Fingridin insinöörejä, eikä tarvitsekaan.
Ilmoita asiaton viesti