Velkaantuminen on valtavaa,  mutta kenelle me oikein ollaan velkaa?

Jos ajatellaan vähän tätä vltioiden velkaongelmaa, niin se on lopulta vähän absurdi asia, eikä niin vähänkään.

Ei pidä ajatella vain sitä velkaa, vaan myös sitä saamista.


Jos on olemassa kaksi kaverusta,jotka muodostavat yhteisen talouden, eikä siteitä muihin ympäristön talouksiin ole.  Kaveruksista  toinen menestyy, toinen ei.  Toinen sitten lainaa toisella omistaan,  kun ei itse tee mitään kaikella mitä hänellä on.   

Tämä asia on tietenkin varsin yksinkertainen.  Se rikkaampi kaveri luottaa siihen köyhempään, joka maksaa velkansa joskus,  jos jaksaa,  jos ei jaksa,  velka jää maksamatta,  mutta ei siinä sen kummempaa,  se mitä se rikas antoi sille köyhälle, on tietenkin sille rikkaalle ylimääräistä, sellaista mitä hän ei itse asiassa edes tarvitse.


Tilanne muuttuu kummalliseksi jos molemmat lainaavat asioita toinen toisiltaan. Molemmat ovat velkaa toisilleen ja samalla myös toinen toistensa velkojia.  Näinhän siinä käy tässä teoreettisessa tapauksessa kun ei voi lainata keneltäkään muulta kuin siltä kaverilta, eikä myöskään voi lainata kenellekään muulle.

Henkilö A.  voi olla velkaa Henkilölle B sokerista vaikkapa 3€  ja henkilö B voi olla velkaa henkilölle A  kahvista  4€.  Kaverusten yhteisvelka voidaan helposti laskea  se on yhteensä  3€+4€=7€.

Mitä enemmän kaverukset lainaavat toinen toisilleen asioita, sitä suuremmaksi kaverusten yhteisvelka kehittyy. 


Sama tilanne on nykyisessä globaalissa maailmassa.  Kaikki näyttävät olevan valtavasti velkaa.  Kaikki ovat kuitenkin velkaa toinen toisilleen,  koska avaruusoliot eivät tiettävästi ole tarjonneet vielä velkaa maan asukkaille, eivätkä maan asukkaat ole lainanneet mitään maan ulkopuolisille olioille.


Maapallon asukkaiden yhteinen velka on suunnaton,  se on käsittämätön,  se on aivan mahdoton.  Mutta onni tässä asiassa on siinä että olemme velkaa toinen toisillemme, emme avaruusoloille.  Jos velat ja saatavat tasattaisiin,  mitään varallisuutta ei karkaisi pois maapallolta.  Maapallo ei siitä sen kummemmin köyhtyisi kuin rikastuisikaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu