Valtion velkaantuminen, verotus, menojen leikkaukset ja vaalit

Suomen valtio on kovasti velkaantunut.  

Velkaantuminen on luonnollinen asia.  Velkaantumisella tasataan suhdannevaihteluista johtuvia vaihteluita valtion tulonmuodostuksessa. 


Kun valtio on määritellyt menonsa pitkälti lakisääteisesti, hallitukset eivät pysty, vaikka haluaisivat, kovin helposti leikata menojaan niinä aikoina kun valtion verotulot ovat pienemmät kuin valtion menot.  Joskus valtiolle tulee lisäksi ennakoimattomia menoja, kuten tarve tukea sairausepidemian takia pulaan joutuneita yrityksiä ja yksilöitä kunnes elinkeinon harjoittamisesta tulee kannattavaa, tai jos naapurimaa uhkaa sodalla ja se pakottaa investoimaan aseelliseen puolustukseen ennakoimattomalla tavalla.  


Tällaisiin tilapäishäiriöihin, verotulojen tilapäisiin heikentymisiin, tai menojen ennakoimattomaan kasvuun, voisi toki varautua muutenkin, voisi koota rahastoja pahan päivän varalle, eläkerahastojen tapaan.  Suomen eläkevakuutusyhtiöiden eläkkeiden maksun varmistamiseksi kokoamat summat olisi jo melko hyvä vararahasto, jolla valtio voisi paikata budjettiaan ilman velanottoa. 


Nämä kertyneet eläkerahastothan ovatkin melkein tuplasti suurempia kuin valtion velka, mutta valtio ei tietenkään voi käyttää niitä rahoja velkojen maksuun, ei edes tilapäisesti, koska ne on tarkoitettu eläkeläisille. Jos eläkerahastot itse haluavat rahoittaa valtiota lainaamalla sille, se on sitten eri asia, mutta se on eläkerahastojen itsensä päätettävissä minne ne rahansa sijoittelevat.Paras tapa tasata valtion budjettia olisi mielestäni se että hyvinä aikoina kerättäisiin rahastoja jotka sitten käytettäisiin huonoina aikoina ja jos se ei riitä, sitten vasta turvauduttaisiin velan ottoon.  Siinä on vain se ongelma että äänestäjien ja politikkojen mielestä niin hyviä aikoja ei olekaan jolloin verorahoja olisi varaa varastoida.  Niinpä tasausta tehdään vain pääassa velkaa ottamalla. 


Velan määrän kasvua  verrataan yleensä bkt:hen jolloin velan määrän annetaan kasvaa sitä mukaa kun valtion bkt kasvaa.  Sen takia velan määrä on tänä päivänä,  kaikkien viimeaikaisten  katastrofien jälkeen, ennätyksellisen suuri.


Velka suhteessa BKT:hen ei kuitenkaan ole ennätyksellinen.  Velan suhde BKT:hen oli Ahon hallituskauden jälkeen,  Lipposen hallituskauden alkuaikana, vielä suurempi kuin nyt, tai ainakin  vähintään samaa luokkaa. Se oli vuonna 1996,  siis 28 vuotta sitten.

Alimmillaan Suomen valtion velka on ollut sen jälkeen v. 2008, eli 15 vuotta sitten. Se oli Vanhasen toisen hallituskauden alkuaikoja.  Silloin velkaa oli BKT:hen verrattuna puolta vähemmän.

Sen jälkeen, viidessätoista vuodessa siis,  Suomen valtio on ottanut velkaa erilaisien kriisien seurauksena, niin että sitä on nyt puolta enemmän kuin silloin kun velka oli pienimmillään.


Valtion budjettia voitaisiin toki  tasapainottaa muullakin tavalla kuin velkaa ottamalla. Varsinkin kun velan korot ovat nyt nousussa olisi syytä harkita muita menetelmiä.

Ne muut menetelmät ovat menojen leikkaaminen ja verojen nosto.  Kansalaiset ovat huolissaan valtion velasta ja sen kasvusta, mutta eivät halua että nostetaan veroja, eivätkä sitä että valtio leikkaa menojaan, koska kansalaisille se menojen leikkaus on samaa kuin omien tulojen menetys.

Kaikki puolueet yrittävät vaalien lähestyessä nyt jollakin tavalla keplotella ja selvitä kansalaisten ristiriitaisten odotusten ristipaineessa.  Puolueet myöntävät että velan ottoa pitää supistaa, mutta eivät halua ottaa käyttöön niitä keinoja jotka ovat olemassa, eli veronkorotuksia ja menojen leikkauksia. Vaikka niitä salaa suunniteltaisiin, niistä ei puhuta.


Oikeistossa tosin puhutaan paljon verojen alennuksista, koska se olisi ennen kaikkea oikeistopuolueiden rikkaiden äänestäjien etu.  Englannissa tosin on tästä asiasta tuore varoittava esimerkki.  Kun puoluejohtajaksi valittiin henkilö veronalennuspuheiden perusteella ja kun lupauksia ryhdyttiin toteuttamaan, markkinat reagoivat negatiivisesti ja veronalennukset piti peruuttaa ja puoluejohtajakin piti pikaisesti vaihtaa.


Itse kannattaisin verojen korotuksia ratkaisuna, se olisi pikainen ja hyvä ratkaisu, mutta se on poliittisesti mahdoton, koska äänet vaaleissa menevät niille jotka mieluimmin kallistuvat verojen alentamisen kannalle.


Sitten on olemassa vielä yksi vaihtoehto,  ne leikkaukset.  Jos veroja ei voi nostaa, pitää mennä menoleikkausten tielle.  Se merkitsee kansalaisille sitä että valtio ei enää voi tarjota niitä ilmaispalveluita joihin on totuttu ja ne pitää sitten kustantaa omasta lompakosta.

Poliitikot ovat kuitenkin kovin kieli keskellä suuta näiden leikkausten suhteen. Leikkauksista puhutaan, mutta niitä ei nimetä.  Puoluetoimistoissa kuulemma laaditaan leikkauslistoja jotka luvataan julkaista myöhemmin.  Minun veikkaukseni on kuitenkin ettei mitään leikkauslistoja saada koskaan valmiiksi, ei ennen vaaleja ainakaan, koska jokainen puolueen esittämä leikkaus merkitsee menetettyjä ääniä tulevissa vaaleissa.


Toki rikkaiden puolueen on helpompi esittää sellaisia leikkauksia jotka kohdistuvat köyhään väestönosaan ja köyhien puolueiden on helpompi esittää rikkaisiin kohdistuvia veroja, mutta siihen se sitten jää.


En ainakaan uskoisi sitä jos entinen valtiovarainministeri väittää että hän kokemuksensa perusteella tietää mistä voi menoja leikata, kuitenkaan nimeämättä leikkauskohteita. 

Jos hän kerran tietää mistä voi helposti leikata, miksei hän tehnyt niitä leikkauksia ollessaan valtiovarainministerinä?  Ei hän tiedä, oppositiossa on helppoa pullistella.


Toki minäkin olen leikkausten kannalla, siksi että veroja ei voi nostaa, eikä ole mitään vararahastoja, mutta en usko niitä jotka väittävät etteivät leikkaukset muka vaikuta negatiivisesti  meidän kaikkien elintasoon aivan samalla tavalla kuin miten verot vaikuttaisivat. 

Riippumatta siitä mitä politikot ennen vaaleja puhuvat ja lupaavat, edessä on siis kansalaisille vyön kiristyksiä vaalien jälkeen, riippumatta siitä keitä eduskuntaan valitaan.

Jos eduskuntaan valitaan enemmän oikeistolaisia, vyön kiristys koskee enemmän köyhiä ja vähemmän rikkaita ja siltä se nyt näyttää että näin tulee käymään.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu