Velkakatto

USA:ssa valtion velkakatto on korkealla, about 29 000 miljardia euroa.  Kun tämän velan jakaa USA:n 340 miljoonalle asukkaalle,  siitä tulee valtion ottamaa velkaa jokaiselle amerikkalaiselle yli 85 tuhatta euroa.


Velkakatto ollaan taas saavuttamassa USA:ssa ja on aivan selvää että sitä tullaan korottamaan,  eli velkamäärä kasvaa,  koska ilman rahaa valtio ei voi hoitaa velvoitteitaan, eikä maksaa virkamiehilleen palkkoja ja koko valtionhallinto ja monet muut asiat pysähtyvät ja jumittuvat.  Tätä ei USA:ssa tule kuitenkaan tapahtumaan, vaan velkakattoa korotetaan,  kunhan republikaanien puolue on saanut kiristettyä sillä tavalla itselleen kaikki mahdolliset poliittiset hyödyt.


Mieleen tulee että kenelle amerikkalaiset mahtavat olla velkaa ja onko niillä velkojilla koskaan mahdollisuutta saada rahojaan takaisin,  kun valtionvelkaa on muillakin kuin amerikkalaisilla.  Japanilaisilla on vielä enemmän valtionvelkaa kuin amerikkalaisilla ja suomalaisillakin aika paljon. 


Jokaisella suomalaisella on valtion ottamaa velkaa yli 25 tuhatta euroa, se on vain alle kolmasosa siitä mitä amerikkalaiset ovat velkaa.  Sitten on vielä kaikki muunmaalaiset, joilla kaikilla on velkaa,  monilla enemmän kuin suomalaisilla,  kuten ranskalaisilla, saksalaisilla, italialaisilla, belgialaisilla, hollantilaisilla     jne…. jne…. 


Mistä ihmeestä se kaikki raha tulee jotka nämä kaikki ihmiset ovat velkaa?  Monilla on vielä valtion velan lisäksi henkilökohtaistakin velkaa.


Sekin  ihmetyttää että mihin ne kaikki amerikkalaisten ottamat velkarahat on käytetty, kun siellä ei ole edes punavihreää hallitusta, joka olisi tuhlannut valtion rahoja vihersiirtymään, yritystukiin, tai soteen.  Mihin ihmeessä USA:n valtio on käyttänyt kaikki ne rahat jotka se on ottanut velkaa?


Suomessa ei mitään velkakattoa ole, on sen sijaan jotain menokehyksiä, joista kukin hallitus itse päättää.  Viime hallituskaudella kehykset paukkuivat syistä jotka me kaikki tiedämme.  Kokoomus pelotteli ihmisiä otetun velan määrällä ja sillä että se uhkaisi hyvinvointivaltion olemassaoloa.   USA:ssa kukaan ei voi pelotella kansalaisia hyvinvointivaltion katoamisella,  kun siellä nyt ei mitään sellaista hyvinvointivaltiota edes olekaan.


Jokatapauksessa,  kyse ei Suomen tapauksessa tietenkään ole mistään hyvinvointivaltion pelastamisesta, kuten on väärin annettu ymmärtää, vaan siinä on kyse vai  hyvinvointivaltion ja sen edellytyksenä olevien tulonsiirtojen purkamisesta.  Rikkaat rikastuvat ja köyhät pannaan kyykkyyn.  Se on nyt sitten se mitä tapahtuu seuraavan neljän vuoden aikana, kansan demokraattisissa vaaleissa osoittaman tahdon mukaisesti.


Mitä niihin eri valtioiden ottamiin velkoihin tulee,  niin ne nyt eivät oikeastaan ole mitään velkaa, vaan finanssipolitiikkaa, jolla valtiot rahoittavat toimintaansa. Toinen vaihtoehto valtion toiminnan rahoittamiseksi olisi tietenkin verotus.


Valtioiden velkojen takaisinmaksu on käytännössä täysin mahdotonta,  koska se tarkoittaisi rahojen vetämistä pois markkinoilta verotuksen kautta,  mikä pysäyttäisi maailmantalouden ja siitä seurauksena olisi valtava lama.  Miksi ihmeessä se tehtäisiin?  Mitä hyötyä valtavasta maailmantalouden  lamakaudesta olisi kenellekään,  edes niille mystisille velkojille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu