Velkakello tikittää

Velkakellosta ei ole ollut juttua aikoihin, mutta se kannattaa aina pitää mielessä.   Velkakellon lukema tällä hetkellä on noin 108 miljardia euroa  ja minun osuuteni siitä on vajaat 20 000 euroa.  

Mutta ei se mitään.  Rahateorian mukaan velka on rahaa, eli mitä enemmän valtio ottaa velkaa, sitä enemmän maailmaan syntyy uutta rahaa.  Suomen valtion ottamaa velkamäärää ja minun osuuttani siitä vastaa siis saman suuruinen määrä euroja  jossain,  mutta missä?

Kääntäen, jos valtio ja minä ja kaikki muutkin lopettaisivat velan ottamisen,  eurot loppuisivat.  Liikkeellä ei olisi siis lantin lanttia.  Ei olisi rahaa tileillä eikä lompakoissa.  Pankit voitaisiin lakkauttaa ja siirtyä vaihdantatalouteen.

Onneksi tämä synkkä skenario ei tällä hetkellä tunnu mahdolliselta. Ainakin valtiot tuntuvat haluavan että rahaa maailmassa riittää ja ovat kiitettävällä tavalla osallistuneet velan määrän, eli rahan määrän kasvattamiseen.


Minulla ei valitettavasti ole velkaa, lukuunottamatta sitä minun osuuttani valtion velasta, sitä 20 000 euroa.  Minulla on vain rahaa, tosin sitäkin vähän ja sekin on rahateorian mukaan jonkin muun tahon ottamaa velkaa, todennäköisesti se on juuri sitä Suomen valtion ottamaa velkaa.

Jos minulla olisi rahaa 20 000 euroa, niin se vastaisi juurikin sitä velkaa mitä valtio on minun puolestani ottanut.  Kun valtio ottaa lisää velkaa, se kilahtaa minun tililleni tavalla tai toisella, mutta jos valtio maksaa velkaansa pois, se luultavasti ottaa sen rahan minun lompakostani, mistäpä muualtakaan.

Koronaepidemia tuottaa siis luultavasti lisää rahaa minunkin lompakkooni, kuten muidenkin Suomen kansalaisten lompakkoihin, kun valtio ottaa taas lisää velkaa.


Mutta mitä valtio sitten tekee jos minä käytänkin ne rahat, eikä valtio voi enää verottaa, niitä minulta?  Miten valtio voi sitten maksaa velkansa pois?

Ei hätää.  Ei se raha nimittäin mihinkään kierrosta katoa.  Jos minä käytän rahani ostaakseni kotimaista,  raha jää kuitenkin Suomeen ja valtio voi sen verottaa siltä jolla se on.


Mutta jos käytän rahani, sen 20 000,  keskihintaisen auton ostamiseen, tai matkusteluun ulkomailla, lentolippuihin, hotellissa elämiseen, ruokaan, viiniin ja muihin huvituksiin ulkomailla,  keneltä valtio sitten sen rahan verottaa ja millä se sen velkansa oikein pystyy maksamaan?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu