Venäjältä tuodun sähkön käyttö keskeytyi Suomessa. Entäs minun sähköni?
Olisi mukava tietää olenko minä käyttänyt venäläistä sähköä. Sähkäsopimuksessani lukee että se sähkö mitä minä ostan ja käytän on sekasähköä ja että sitä toimitetaan minulle kaksi vuotta sitten sovitulla, varsin edullisella hinnalla vielä vuoden verran.
Se sähkö mitä minä käytän on tietenkin sitä samaa sähköä mitä kaikki muutkin käyttävät ja siinä on mukana ydinvoimasähköä, vesivoimasähköä, tuulivoimasähköä, puusähköä, turvesähköä, hiilisähköä, öljysähköä, kaasusähköä, norjalaista, ruotsalaista ja venäläistä sähköä samassa suhteessa kuin suomalaiset sähkönjakeluyhtiöt ovat sitä ostaneet sähkön tuottajamarkkinoilta.
Se että sähkösopimuksessani lukee että sekasähköä, tarkoittanee ilmeisesti sitä että ne rahat jotka maksan sähköstä sähköyhtiölleni, menevät ydinvoimasähkön, vesivoimasähkön, puusähkön, tuulivoimasähkön, tai Norjasta, Ruotsista ja Venäjältä ostetun sähkön tuottajille samassa suhteessa kuin mistä sähkönjakeluyhtiöni on sähkönsä ostanut.
En siis voi tietää olenko tähän mennessäkään maksanut sähkösopimukseni puitteissa venäläisestä sähköstä.
Olisin sähkösopimusta tehdessäni voinut valita myös päästöttömistä vaihtoehdoista, joko vihreän sähkön, tai lähisähkön, jolloin sähköyhtiö olisi joutunut ostamaan minulle tarkoitetun sähkön sellaisilta sähkön tuottajilta jotka eivät käytä fossiilisia polttoaineita. Se tulisi tietenkin sähköyhtiölle vähän kalliimmaksi, kun ei voi aina valita markkinoiden edullisinta sähköä, joten olisin joutunut maksamaan enemmän tällaisista ”vihreistä” sopimuksista.
Olisikohan sähköyhtiö noudattanut ”vihreää” sopimusta? Minulle olisi ollut mahdotonta tarkistaa asiaa, joten en suostunut maksamaan lisähintaa.
Sopimukseni mukaan sähköstäni on melkein puolet turvepohjaista, tai muuhun fossiiliseen polttoaineeseen perustuvaa ja yli puolet on uusiutuvaan energiaan tai ydinvoimaan perustuvaa sähköä, mutta mistäs minä sen tiedän noudattaako sähköyhtiöni sopimusta.
Toki sähkönjakeluyhtiökin ostaa sähkönsä sieltä mistä halvimmalla saa ja sillä voi olla myös omaa sähköntuotantoa, jonka laadusta en tiedä yhtään mitään.
Venäläisestä, norjalaisesta, tai ruotsalaisesta sähköstä ei sähkösopimuksessani puhuta mitään, mutta kai sitä sähköä nyt sieltäkin ostetaan, mikäli halvalla saadaan.
Hulluahan on että jotkut tuulisähkösopimuksen tehneet ihan oikeasti luulevat että heidän pistorasiastaan tulee vain tuulivoimalla tuotettua sähköä. Olen parin tällaisen kanssa keskustellut.
Minusta sähköyhtiöiden markkinointi on tuossa todella epärehellistä.
Ilmoita asiaton viesti
”Minusta sähköyhtiöiden markkinointi on tuossa todella epärehellistä.”
Kaikista pistorasioista Suomessa tulee sitä samaa sähköä. Kyse on siitä miten se sama sähkö on tehty.
Tuulivoimaa pukattaneen yhteiseen verkkoon aina niin paljon kuin sitä tulee ja se sama osuus tuulisähköstä tulee niillekin jotka eivät sitä halua. Sama tilanne lienee ydinvoiman suhteen.
Muulla tavoin tuotettua sähköä sen sijaan voidaan säädellä ja sähköyhtiöt voivat valita mistä ostavat sähkönsä, sieltä tietenkin mistä halvimmalla sen saavat.
Jos tuulivoimaa on paljon tarjolla, silloin sähkön hinta on alhainen, kun on tyyntä, pitää sähköä tuottaa kalliimmilla menetelmillä ja sähkön hinta nousee sitä mukaa mitä kalliimmilla tuotantomenetelmillä sitä tuotetaan.
Jos kaikki ostaisivat vain tuulisähköä, tulisi tuulettomina aikoina kova pula sähköstä, niin että en oikein usko etteivätkö sähköyhtiöt silloin tuppaisi verkkoon myös sillä fossiilisella tehtyä sähköä, sillä se on se sama verkko mitä käyttävät kaikki, myös minä, sekasähkön käyttäjä.
Kun sähköyhtiö ei voi tyynellä ilmalla katkaista sähköjä minulta, sekasähkön käyttäjältä, saavat tuulisähkön käyttäjätkin samasta verkosta samaa sähköä kuin minäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla ovat asiat aika hyvin. Koska sinulle on tullut sekasähköä, pistorasiaasi tulee nyt vähemmän virtaa kun venäläistä sähköä ei ole enää mukana, mutta ne jotka ovat saaneet aiemmin venäläistä sähköä ovat nyt kokonaan ilman sähköä.
Ilmoita asiaton viesti
”pistorasiaasi tulee nyt vähemmän virtaa kun venäläistä sähköä ei ole enää mukana.”
Ehkä ne polttaa nyt vähän enemmän turvetta, sitä on vielä varastossa.
Ehkä sitä turvetta saadaan ensi kesänä lisää, jos on hyvät kelit turpeen nostolle ja jos niitä turpeen nostoon tarkoitettuja koneita ei ole keritty lopettamaan.
Ehkä sitä ilmaston muuttumisen torjumisen vauhtia pitää vähän hidastaa, että minä saisin pistorasiastani kaiken tarvitsemani sähkön.
Joo, saisihan sitä kulutustakin toki vähän pienentää ja onhan minulla ilmalämpöpumppu. Mutta ei se tunnu kyllä mukavalta kun viluttaa.
Ilmoita asiaton viesti