Venäjältä tuodun sähkön  käyttö keskeytyi Suomessa.  Entäs minun sähköni?

Olisi mukava tietää olenko minä käyttänyt venäläistä sähköä.  Sähkäsopimuksessani lukee että se sähkö mitä minä ostan ja käytän on sekasähköä ja että sitä toimitetaan minulle kaksi vuotta sitten sovitulla, varsin edullisella  hinnalla vielä vuoden verran.


Se sähkö mitä minä käytän on tietenkin sitä samaa sähköä mitä kaikki muutkin käyttävät ja siinä on  mukana ydinvoimasähköä, vesivoimasähköä, tuulivoimasähköä, puusähköä, turvesähköä, hiilisähköä, öljysähköä, kaasusähköä, norjalaista, ruotsalaista ja venäläistä sähköä samassa suhteessa kuin suomalaiset sähkönjakeluyhtiöt ovat sitä ostaneet sähkön tuottajamarkkinoilta.


Se että sähkösopimuksessani lukee että sekasähköä, tarkoittanee ilmeisesti sitä että ne rahat jotka maksan sähköstä sähköyhtiölleni, menevät ydinvoimasähkön, vesivoimasähkön,  puusähkön, tuulivoimasähkön, tai Norjasta, Ruotsista ja Venäjältä ostetun sähkön tuottajille  samassa suhteessa kuin mistä sähkönjakeluyhtiöni on sähkönsä ostanut.

En siis voi tietää olenko tähän mennessäkään maksanut sähkösopimukseni puitteissa venäläisestä sähköstä.


Olisin sähkösopimusta tehdessäni  voinut valita myös päästöttömistä vaihtoehdoista, joko vihreän sähkön, tai lähisähkön,  jolloin sähköyhtiö olisi joutunut ostamaan minulle tarkoitetun sähkön sellaisilta sähkön tuottajilta jotka eivät käytä fossiilisia polttoaineita.  Se tulisi tietenkin sähköyhtiölle vähän kalliimmaksi, kun ei voi aina valita markkinoiden edullisinta sähköä, joten olisin joutunut maksamaan enemmän tällaisista ”vihreistä” sopimuksista.  

Olisikohan sähköyhtiö noudattanut ”vihreää” sopimusta?  Minulle olisi ollut mahdotonta tarkistaa asiaa, joten en suostunut maksamaan lisähintaa.


Sopimukseni mukaan sähköstäni on melkein puolet turvepohjaista, tai muuhun fossiiliseen polttoaineeseen perustuvaa ja yli puolet on uusiutuvaan energiaan tai ydinvoimaan perustuvaa sähköä,  mutta mistäs minä sen tiedän noudattaako sähköyhtiöni sopimusta. 

Toki sähkönjakeluyhtiökin ostaa sähkönsä sieltä mistä halvimmalla saa ja sillä voi olla myös omaa sähköntuotantoa, jonka laadusta en tiedä yhtään mitään.

Venäläisestä, norjalaisesta, tai ruotsalaisesta sähköstä ei sähkösopimuksessani puhuta mitään, mutta kai sitä sähköä nyt sieltäkin ostetaan, mikäli halvalla saadaan.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu