Venäjän ja venäläisten päämäärät sodassa ja rauhassa

Onko Venäjällä mielellään olevassa sodassa mitään mahdollisuuksia saavuttaa oikeita päämääriään?  Mitä ne sodan päämäärät Putinille ja hänen kannattajilleen oikeasti ovat?


Onko kyse Ukrainan alistamisesta Venäjän nukkevaltioksi, tai peräti Venäjän maakunnaksi,  vai tyytyvätkö putinistit Krimiin ja muutamiin maakaistaleisiin Ukrainan itärajalta.

Minkä takia venäläiset kannattavat tätä sotaa?  Miksi venäläiset ovat niin  ylpeitä Venäjän sotilaallisesta menestyksestä?  Eihän tämä Venäjän sotilaallinen menestys tuo venäläisille mitään konkreettisia etuja.  Eiväthän Venäjän aluevaltaukset paranna millään tavalla venäläisten ihmisten asemaa, eivätkä ne paranna Venäjän taloutta,  eikä myöskään Venäjän turvallisuutta.  


Venäläiset kyllä tietävät ettei heidän elintasonsa näistä aluelaajennuksista parane.  Miksi ne sitten haluavat näitä laajennuksia?

Ei kyse ole oikeastaan siitä, kyse on kansakunnan henkisestä tilasta, kyse on tunteesta.  Kyse on siitä samasta tunteesta mitä me suomalaiset tunnemme jos jääkiekkojoukkueemme tai Iivo Niskanen voittavat tai häviävät.

Kun Suomi voitti ensimmäistä kertaa Ruotsin, Venäjän, tai maailmanmestaruuden jääkiekossa, se ei meitä millään tavalla helpottanut taloudellisesti, eikä millään muullakaan tavalla, mutta se toi valtavan hyvänolon tunteen.  Tuntui erilaiselta kuin ennen.  Tuli voittajan olo.  Jos Suomen jääkiekkojoukkue häviää, tai jos Iivo Niskanen häviää, tulee paha olo, tulee sellainen tunne että olemme kaikki häviäjiä.


Venäläisille tuli häviäjän olo silloin kun Neuvostoliitto hävisi kylmän sodan ja Neuvostoimperiumi hajosi kappaleiksi.   Venäläiset haluavat nyt että heidän olotilansa muuttuisi, he haluavat itselleen voittajan olon.

Riippumatta siitä mitä Putin väittää sotiensa syiksi, ne eivät ole oikeita syitä.  Oikea syy näille sodille on se että Putin ja venäläiset haluavat voittajan olotilan.  Ennenkaikkea venäläiset haluavat itse tuntea itsensä voittajiksi, mutta toissijaisesti he haluavat että muut “kansat”  tunnustavat heidät voittajiksi.  

Jos Ukrainan sodassa käy niin kuin siinä näyttää käyvän, se vain pahentaa venäläisten pahoinvointia ja uusi, entistä suurempi kriisi uhkaa.  Ehkä Putin haluaa seuraavalla kerralla tavoitella voittajan oloa hyökkäämällä jonkun pienemmän valtion kimppuun.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu