Vihreää terästä Inkoosta
Olen seurannut somekeskustelua Inkooseen suunnitellusta vihreän teräksen valmistukseen tarkoitetusta tuotantolaitoksesta ja havainnut että keskustelu on niin ideologista että siihen on turhaa osallistua ilman omaa ideologista vakaumusta.
Ne jotka näkevät kaiken “vihreän” punaisena Inkoon vihreä teräs on kuin matadorin punainen viitta taisteluhärälle. Se suututtaa ja raivostuttaa ja he ryntäävät sitä kohti vihaisna kuin taisteluhärkä, kun matadori heilauttaa viittaansa. Toivon vain ettei matadorin miekka tee heille kovin kipeää.
Ne joilla on vihreä ideologia suhtautuvat asaan yhtä tunteellisesti, heille riittää sana vihreä takaamaan hankkeen hyödyllisyyden.
Yritän nyt lähestyä tätä hanketta omasta viileästä ja idealogiattomasta näkökulmastani, ottamatta kantaa mihinkään asiaan liittyviin ideologioihin, mutta kaikki ideologisetkin kommentit olisivat silti tervetulleita. 🙂
Teräs on tärkeä ainesosa tämän meidän nyky- elintasomme säilyttämisessä. Valitettavasti vain teräksen tuotantoprosessi vaatii paljon hiiltä ja se siis aiheuttaa mahtavan hiilijalanjäljen, aivan kuten autoilu, tai asuntojen lämmittäminen talvella fossiilisilla polttoaineilla.
Hiilijalanjälki uhkaa maapallomme tulevaisuutta ja tulevien sukupolvien elämää, mistä syystä hiilijalanjälkeä nyt syystä pyritään pienentämään kaikilla sektoreilla. Toki myös terästeollisuudessa pitää pyrkiä pienempään hiilijalanjälkeen.
Voidaanko terästä tuottaa pienemmällä hiilijalanjäljellä? Tähän uskotaan nyt Suomen hallituksessa, kun norjalainen yritys haluaa ilmeisesti perustaa vihreää terästeollisuutta Suomeen. Onko hallituksen usko perusteltu ja miten hyvin?
Onko tämä uskottava hanke, vai onko se taas joku temppu, joku ansa, johon Suomalaisia veronmaksajia houkutellaan mukaan, kuten Uniper-kauppoihin?
Varoittavia esimerkkejä riittää. Valco- kuvaputkitehtaaseen, tai Saksan ilmatilan ostamiseen käytettiin veronmaksajien rahoja aikoinaan valtion omistamien yritysten kautta. Valco- kuvaputkitehtaan osalta ja Saksan ilmatilakauppohen osalta tekniikka ennätti vanhentua ennen kuin hyötyjä ennätti tulla ja yhteiskunnan panostukset osoittautuivat hukkaan heitetyiksi rahoiksi.
Uniper- kaupat menivät mönkään muusta syystä.
Myös valtion investoinnit Fortumin kautta viimeiseen ydinvoimalahankkeeseen, Hanhikiveen, ovat menneet pieleen, siksi että muut sijoittajat vetivät rahansa pois ja jouduttiin turvautumaan venäläiseen rakentajaan ja venäläiseen pääomaan ja siinä kävi sitten niin kuin kävi.
Tästä asiassa ei voida syyttää yksin Fortumia, Suomen valtio varmaan omistajaohjasi Fortumia osallistumaan, kun muita investoijia ei oikein löytynyt. Toki valtiovallalla oli silloin syytäkin olla huolissaan energian tuotannosta Suomessa, eikä silloin voitu tietenkään ottaa vielä huomioon tulevaa Putinin erikoisoperaatiota.
On syytä tarkkaan harkita ennen rahan sijoittamista tämän kaltaisiin hankkeisiin, Harkinta pitää tehdä viileästi, ilman tunteita, faktoihin perustuen. Ideologiat pitää heittää syrjään ja asiaa pitää ajatella bisnes edellä.
Toki tulevaisuuttakin pitää ajatella ja sitä hiilijalanjälkeä, sekä omavaraisuutta myös teräksen tuotannossa, mutta epäonnistunut hanke ei paranna hiilijalanjälkeä, päinvastoin, se pahentaa sitä. Toki pitää ymmärtää että riskejä on aina olemassa ja riskejä pitää ottaa, mutta otetut riskit pitää puntaroida hyvin tarkkaan.
Riskinä ei tässä nyt ole niinkään se että onko siirtyminen vihreään teknologiaan edullista tai järkevää. Vihreään teknologiaan siirtyminen on välttämätöntä, riippumatta siitä onko se kalliimpaa kuin perinteinen ja saastuttava teknologia. Vihreälle teknologialle riittänee kaupallista kysyntää vaikka sen tuotteet olisivat kalliimpia kuin perinteisellä tekniikalla tuotetut tuotteet.
Vihreä teknologia on siis tulevaisuuden teknologiaa, siitä ei ole epäselvyyttä. Riski piilee siinä onko esimerkiksi Inkoossa mahdollisesti käyttöön otettava vihreä teknologia sitä oikeaa ja parasta vihreää teknologiaa vihreän teräksen tuotannossa.
Tuleeko Inkoon teräs pärjäämään kilpailussa jollain toisella tekniikalla toteutetulle vihreälle teräkselle? Siihen pitäisi nyt kiinnittää huomiota kun hanketta kehitetään eteenpäin.
Vaan onko se sittenkään meidän suomalaisten murhe miten se Inkoon vihreä teräs pärjää maailmanmarkkinoilla, paitsi tietenkin niiden suomalaisten jotka päättivät lähteä omistamaan tehdasta.
Toki niille jotka kategorisesti vastustavat kaikkea vihreää, niille joille vihreys merkitsee kommunismia ja kaiken pyhän ja arvokkaan tuhoutumista, niille Inkoon vihreä teräs on tietenkin pahempi asia kuin Pelsepub, riippumatta kuka siitä hyötyy ja kuka häviää ja mikä on kokonaishyöty tai kokonaistappio.
Ensiksi tulisi selvittää ovatko teräksen ostajat valmiita maksamaan siitä enemmän jos siinä on vihreä leima?
Oma vastaukseni on: eivät. Mutta saahan tuota yrittää kunhan sitä ei tehdä veronmaksajien kustannuksella.
Toisekseen hiilijalanjälki ei uhkaa meitä mitenkään. Saastuttaminen, roskaaminen ja luonnontuhonta kylläkin globaalisti mutta Suomessa ja länsimaissa yleensäkin nämä ovat kohtuu hyvällä tolalla.
Ilmoita asiaton viesti
”Ensiksi tulisi selvittää ovatko teräksen ostajat valmiita maksamaan siitä enemmän jos siinä on vihreä leima?”
Esimerkiksi Eurooppalainen autoteollisuus käyttää valtavasti terästä ja autoilijat ovat hyvin ympäristötietoisia ja haluavat ajaa päästöttömillä autoilla, kuten sähköautojenkin suosio osoittaa. Ne joilla on rahaa ostavat sähköautoja.
Toki motiivi voidaan kyseenalaistaakin. Voi olla että sähköauton omistajat haluavat enemmän näyttää miten paljon heillä on varaa, kuin varsinaisesti pelastaa maapalloa.
Mutta motiivi on yksi lysti. Kaupallisessa mielessä merkittävää on vain se miten paljon ”vihreys” myy.
Jos tietyt automerkit keskittyvät käyttämään vihreää terästä ja käyttävät tätä autojensa mainostamiseen, se voi hyvinkin olla myyntivaltti.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Ensimmäinen SSAB:n fossiilivapaan teräksen erä toimitettiin Volvolle.
Toinen esimerkki:
”Mercedes-Benz ostaa osuuden ruotsalaisesta H2 Green Steel -teräsyhtiöstä ja valmistautuu niin sanotun vihreän teräksen käyttöön useiden mallien sarjatuotannossa jo vuodesta 2025 alkaen. Yhteistyö on osa Mercedes-Benzin Ambition 2039 -strategiaa, joka tähtää täysin CO2-neutraaliin ajoneuvotuotantoon vuonna 2039 eli 11 vuotta aiemmin kuin EU-määräykset edellyttävät.”
Ilmoita asiaton viesti
Kannattavuuslaskelmien tekeminen on luonnollisesti investoijan vastuulla. Niihin tutustuminen tulee suomalaisviranmaisille ajankohtaiseksi sitten jos hanke etenee. Ja jos sijoittajat todellakin sitoutuvat 4 miljardin investointiin, on aika monta suomalaisviranomaista pätevämpää investointipankkiiria käynyt laskelmat läpi.
Eilen haastateltiin Business Finlandin edustajaa, joka oli luottavainen hankkeen toteutumiseen. Tämä luottavaisuus ei ratkaise mitään, mutta ei tässä vaiheessa ole syytä vähätelläkään alkuvaiheessa olevaa hanketta. Sillä asenteella ei koskaan rakenneta mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän tämä näyttää menevän ihan ”oppikirjan mukaan”. Yhteiskuntien dekarbonisointi edellyttää sitä, että edullista sähköä on tarjoilla. Sitä taas saadaan meillä erityisesti tuulesta, etelämpänä erityisesti auringosta. Sitten kun edullisen sähkön saatavuus on olemassa, tai vähintäänkin uskottava lupaus siitä, on mahdollista synnyttää puhtaan teknologian investointeja.
Inkoon hanke toki on suuren mittakaavan start-up. Mutta rahaa Norjassa kyllä on. Norjan valtiolla on öljynmyyntituloilla synnytetty valtava vihreän teknologian investointirahasto.
Vihreälle teräkselle varmasti löytyy myös kysyntää. Nimittäin vaihtoehto, että sitä ei löytyisi, olisi jälkeläistemme kannata perin onneton.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro miksi kyseinen hanke sitten torpattiin Norjassa.Eikö Norjalla ole mahdollisuuksia tuottaa halpaa sähköä.Ota huomioon ,että jos myyntivaltti ja on vihreä teräs niin sitä ennen vihreää terästä tuottaa SSAB.Ota huomioon SSAB kilpailukyky on ollut aikaisemminkin nimenomaan laadussa.Uusien teräslaatujen kehittämisessä.Tätä tietämystä ei löydy ainakaan näillä tiedoin ko.yrityksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tässä samojen lehtitietojen varassa kuin muutkin. Mutta yrittäjän mukaan Norjassa puuttui halukkuutta investoida tuulivoimaan. Norjahan tuottaa nykyään sähkönsä pääosin vesivoimalla, mutta tämän kokoluokan investointi edellyttäisi sielläkin uusinvestointeja.
SSAB ei yksin pysty tyydyttämään tarvetta vihreälle teräkselle.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.salzgitter-ag.com/en/
Tässä yksi pieni esimerkki.Maailman suurin terästuottaja ArcelorMittal kehittelee tuotantoaa vähempipäästöiseksi.
Tottakain on erittäin hyvä, että suuret saastuttajat kehittävät vähemmän saastuttavia keinoja.Kuten tiedät Kiinalaista terästä vastaan Eurooppa on taistellut pitkään, eikä siinä hirveän hyvin ole onnistunut.
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008672814.html
Mielestäni juuri teräksen hinnan voimakas nousu ja pula luo uusia markkinanäkymiä.Ymmärtääkseni Inkooseen ajateltua terästehtaan markkina rako on luonnollisesti hyvin pieni.En epäile etteikö rako löydy. Ihmetyttää vaan,mikä se kehitys on (muu kuin ”vihreetä” terästä hokemalla) ja laadun ja käyttötarkoituksen erilaisuus kuin kilpailijoilla.Kyllähän Suomessakin teräsala on tottakai kokennut muutoksia.Terästukku toimijoita on vähentynyt.Teräspalvelu yksiköt on keskittynyt harvempien käsiin. Toimitetaan laajemmin sorttimenttien avulla toimittaen suoraan Euroopan terästukkujen varastosta asiakkaalle kerättyjä tuotteita.
Professori Peter Lund arvioi, että Suomessa sähkö riittää kunhan tuulivoimarakentaminen etenee.
Lund arvioi ,että Suomen sähköntuotannosta riittää tehdassuunnitelman sähköntarpeisiin, jos tuulivoiman rakentaminen etenee.Eli tarkoittaako tämä sitä, että Suomi rakentaa tuulivoimat ko. tehdasta varten.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskinpa tuulivoimaa ”Suomi” rakentaa, vaan ne rakennetaan Suomeen. Arvatenkin terästehdas tekee hankintasopimuksia tuulivoimaoperaattorien kanssa vastaavalla tavalla kuin ovat jo tehneet monet muut suuret sähkönkäyttäjät, mm. Google. Nyt puhutaan 6 TWh energiantarpeesta. Saksa tuotti tuulella viime vuonna 128 TWh. Suomen kokoinen maa. Potentiaalia kyllä on.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö. Norjassa etsitään aktiivisesti uusia ”tulevaisuuden energialähteitä ja -teknologiaa” ja niihin, sekä tutkimukseen ollaan valmiita satsaamaan isosti. Norjalaiset eivät ole lyhytnäköisiä tässä asiassa.
Tämä hanke haisee todella vahvasti.
Ilmoita asiaton viesti
On erinomaista, jos joku aktiivisesti etsii uusia tulevaisuuden energianlähteitä.
Tämän päivän energianlähteistä tuuli tuottaa sähköä edullisimmin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuulemma porotalous ja luonnonsuojelu torppasi.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/inkoolle-kaavailtu-valtava-terastehdas-oli-tarkoitus-aiemmin-rakentaa-norjaan-paikalliset-tyrmasivat-hankkeen-luonnonsuojeluun-ja-poronhoitoon-vedoten/8605466
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi Inkoossa ei ole poroja 🙂
Ilmoita asiaton viesti
´Jotain sieltä Inkoostakin varmaan löytyy, peuroja, tai liito-oravia.
Ilmoita asiaton viesti
Se on entinen Fortumin hiilivoimala alue, satamakin valmiina. Ei pitäisi sen osalta ongelmia tulla, siksi kohde onkin niin houkutteleva.
Ilmoita asiaton viesti
Virolaisten mukaan on. Vieläpä erityisen lapsellisia poroja.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi siis ko. ”yhtiö” aikoo lainata pankista ja jotkut ”sijoittajat” ovat ilmaisseet kiinnsotuksensa?
Yhtiöön jolla ei ole ollut mitään liiketoimintaa eikä muutakaan toimintaa.
Syöksyy tuosta vain vaativaan ja monimutkaiseen teräksen valmistamiseen. Hommaan jota muut ovat opetelleet satoja vuosia.
Eikö tämä yhtään haise?
Ilmoita asiaton viesti
Koska velkavivulla oma pääoma riittää suurempiin investointeihin. Harva ostaa ensiasuntoakaan käteisellä.
Ilmoita asiaton viesti
Velkavipu vaatii ymmärtääkseni jotain omaisuutta jota vastaan velkaa otetaan, hankitaan sitten lisää omaisuutta ja otetaan lisää velkaa.
Ongelma tulee sitten kun korkoihinkin täytyy ottaa lisää velkaa.
Mitä ensiasunnon ostamiseen tulee niin siihen tarvitaan tietty osuus riihikuivaa ja sen jälkeen kämppä jää velan pantiksi.
Kuka ottaa rakentamattoman terästehtaan 4,5 miljardin pantiksi?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä omaakin pääomaa tarvitaan, yleisesti kaiketi jotain 30%. Onko sinulla tiedossa, että norjalaisilta ei tuota löytyisi?
Ilmoita asiaton viesti
Lehtitietojen mukaan taitaa olla pääomaa NKR 4,5 miljoonaa.
Totta sinäkin lehtiä luet etkä visko ihan vain mutulla?
Siis yritys on perustettu 2021, sillä ei ole liikevaihtoa eikä toimintaa.
Tj:kin aloitti vasta toimintansa.
Huomaa että en suinkaan sanonut että norjalaisilta ei rahaa löytyisi. Kerroin jopa mikä rahoituspohja tulisi olemaan.
Norjalaisilla kun ON rahaa ja miksi?
Olisiko siksi että he eivät heitä sitä mm. saksalaisille. Heille on oman maan etu ensisn ja sitten vasta saksalaisten, jos sittenkään. Heillä saattaa oola pitka muisti. Olisiko se muuten syynä että eivät suostuneet EU:N kosintaan?
Ihan vain muistin virkistämiseksi:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000009305553.html
Ilmoita asiaton viesti
Peukutus. Wittumaista öljy-, tanskalaisilta kupattua sähkö- ja kaasurahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Siis oli NKR 4,5 M vuonna 2021. Viinikka tuossa toisessa blogissa spekuloi oman pääoman lähteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Vallan kannatettava hanke, jos se tehdään yksityisellä rahalla. Meillä näitä julkisia, ikäviä esimerkkejä riittää: Fennovoina, Rosatom, Uniper, Fortum aivan viimeaikaisina ja liuta vanhempia. Suunnitelmat ovat täynnä ilmaa ja vielä ihmeellisempää, että norjalaisia ei kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Herkkäuskoisten huijaukselta tämä vaikuttaa. Toissa vuonna perustetulla yhtiöllä ei ole ollut olennaista toimintaa, taustavoimilla ei ole mitään osaamista sen paremmin teräksen valmistuksesta, vetyteknologiasta kuin energian tuotannosta.
Norjassa jos missään olisi riittävästi Pohjanmeren tuulta, halpaa vesivoimaa säätövoimaksi ja rahaa. Suomeen ollaan tulossa vain rahastamaan herkkäuskoisia. Ja kun Suomessa poliitikot vahvasti uskovat hiilidioksidista olevan jotakin haittaa, vaikka tieteen kannalta kaikki näyttö puuttuu.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa poliitikot vahvasti uskovat hiilidioksidista olevan jotakin haittaa, vaikka tieteen kannalta kaikki näyttö puuttuu.”
Paitsi Suomessa, siihen hiilidioksidin haittaan uskotaan maailmalla laajasti.
Jos vihreä teräs käy kaupaksi, vain sillä on kaupallista merkitystä.
Sillä ei ole kaupallisesti mitään merkitystä onko hiilidioksidista ilmakehässä oikeasti haittaa, vai onko siitä kenties vaikka hyötyä.
Vain vihreän teräksen menekillä on merkitystä investoinnin kannattavuuden kannalta ja investoijien tehtävä on laskea kannattavuutta, eikä pelastaa maailmaa, eikä miettiä sitä miten hiilidioksiidin määrä ilmakehässä vaikuttaa ilmastoon,
Ilmoita asiaton viesti
”…uskovat hiilidioksidista olevan jotakin haittaa, vaikka tieteen kannalta kaikki näyttö puuttuu.”
TUO on sitä herkkäuskoisten huijausta, tai osoitus herkkäuskoisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Norjassa jos missään olisi riittävästi Pohjanmeren tuulta, halpaa vesivoimaa säätövoimaksi ja rahaa. Suomeen ollaan tulossa vain rahastamaan herkkäuskoisia. Ja kun Suomessa poliitikot vahvasti uskovat hiilidioksidista olevan jotakin haittaa, vaikka tieteen kannalta kaikki näyttö puuttuu.”
Norjassa tuulivoimaa yleisesti vastustetaan, koska sen katsotaan olevan haitaksi Norjan kauniille luonnolle. Suomeen sijoitetut tuulella käyvät voimalat eivät toki norjalaisia haittaa. Suomessa poliitikot kannattavat tuulivoimaa, koska etenkään Suomessa luonto ei tuulivoimaloista kärsi ?
https://www.nyteknik.se/energi/norska-kommuner-nobbar-vindkraft-6971726
Tehtaan ’ vihreä ’ tuotanto edellyttääkin ymmärtääkseni satoja uusia tuulivoimaloita. Mihin osaan Suomea ne on tarkoitus pystyttää ?
Luonnollisesti myös sattumanvaraisen tuulivoiman kannattava varastointi on edelleen ihan oma juttunsa.
En ihan tällä syömällä jaksa luottaa ao yrittäjän liiketoiminnan kannattavuuteen ilman yhteiskunnan jakamia subventioita. Ei jatkoon, kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän muu tässä voisi olla mielessä kuin veronmaksajien rahapussi tai pikemminkin lisää velkaa valtiolle, jotta voidaan antaa köyhille norjalaisille.
On tietysti ”pieni” riski, että näistä kavereista ei sen jälkeen kuulla, kun valtio on ensimmäiset avustuksensa antaneet tälle norjalaisryhmälle.
Ilmoita asiaton viesti
Vanha ostajan ’hankintasääntö’ 🙂
Jos tarjous on liian ’halpa’. Kannattaa aina miettiä, missä kusetetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kait ne sinne Helsingin seutuville nousee?
Ilmoita asiaton viesti
Joo. Vapaata rantaviivaa Laurinlahdesta Sipooseen löytyy kymmeniä kilometrejä. Pois turhat uimarannat, kävelytiet ja osa liikenneväylistä ( tarpeettomina ) Sähkön siirtolinjoja on niitäkin alueella jo paljon valmiina.
Jk. Kirkkonummella, Upinniemessä on valtion maata satoja hehtaareja. Varuskunnan voisi sieltä vaikka lakkauttaa ja sulloa koko tontti täyteen tuulimyllyjä.
Ilmoita asiaton viesti
”Vihreää terästä Inkoosta.”
Sitä saadaan sitten kun koko Suomenlahti mukaan luettuna Helsingin edusta
on rakennettu täyteen tuulimyllyjä.
300m korkeat myllyt näkyvät hyvin jopa Kallioon ja Tallinnaan saakka.
Ilmoita asiaton viesti
”Sitä saadaan sitten kun koko Suomenlahti mukaan luettuna Helsingin edusta on rakennettu täyteen tuulimyllyjä.”
Sitä tuulivoimaa rakennetaan nyt ympäri Suomea, samoin siirtolinjojen rakentaminen on vauhdissa jokatapauksessa.
Sähkön siirtolinjat ulottuvat kyllä ihan sinne Norjaan asti, joten sieltä saadaan sitten tarvittaessa lisää voimaa, mikäli Suomenlahdelle rakennetut myllyt ei riitä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ystävämme norjalaiset haluavat tukea meikäläistä työllisyyttä, niin OK.
Voisivat samalla pistää pystyyn pienen y-voimalaitoksen, jottei meidän tarvitsisi
pakko hakata metsiämme tuulimyllyjen vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Norjalaiset bisnesmiehet tuskin ajattelevat norjalaisia, suomalaisia tai Suomen valtion, tai Norjan valtion etuja millään tavalla, vaikka retoriikassa nämä otettaisiinkin esiin propagandamielessä.
Ei yritys voi ajatella muuta kuin omaa etuaan ja niin sen pitää olla.
Ilmoita asiaton viesti
Vihavaisen horinat olivat aivan yhtä ideologiattomia kuin aina ennenkin. Mitään muuta en löytänyt kuin ideologiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä oli sitten varmaan sitä parempaa horinaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreästä teräksestä puhuttaessa keskitytään vain itse teräksen valmistamiseen ja unohdetaan malmin louhinnan ja rikastuksen ympäristövaikutusten hiilijalanjälki. Tässä Inkoonkin hankkeessa on jäänyt täysin epäselväksi, mistä laitoksen tarvitsema rikaste saadaan ja miten se kuljetetaan Inkooseen. Näillä seikoilla on huomattava vaikutus laitoksen ”vihreyteen”.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjältä rikaste tulee, kuten nikkelin osalla.
Ja eiköhän se vetykin erotella venäläisestä maakaasusta valmistetusta metanolista, jota virolainen Operrail näyttää dieselvetureillaan rahtaavan Suomeen VR:n lopetettua vuoden vaihteessa venäjän liikenteensä. Vai meneekö venäläinen metanoli Nesteen biotuotelinjan tarpeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Yritysvalmentajat neuvovat, ettei kerralla saa tehdä kahta uutta asiaa. Esimerkiksi opetella uutta teknologiaa vieraissa oloissa. Tästä on esimerkkinä Talvivaara.
Kyseessä on kolme uutta asiaa, firma, teknogia ja paikkakunta. Täytyy olla melkoinen ihme, jos joku sijoittaisi tuohon omaa rahaansa.
Sitten henkilökunta. Alan avainhenkilöillä on taatusti sellaiset karenssit ettei esimerkiksi SSAB:sta saa rahallakaan ammattitaitoa. Pitäisi pestata vaikka kaupan tai metsäteollisuuden puolelta. Kukaan ykkösketjusta tuskin lähtisi. Ehkä jostain vilttiketjusta saisi isolla rahalla.
Täysin epäuskottava hanke.
Ilmoita asiaton viesti
”Täysin epäuskottava hanke.”
Voi olla. Hankkeen uskottavuus ei kuitenkaan riipu siitä mitä me jotka emme tiedä mitään teräksen tekemisestä ajattelemme.
Kaikki riippuu siis siitä mitä ne teräsmiehet ja teräsnaiset, teräksen ammattilaiset ajattelevat, ne joita tarvitaan toteuttamaan hanke. Jos he uskovat hankkeeseen ja lähtevät siihen mukaan, hanke on uskottava.
Mutta toki tällaiseen projektiin liittyy aina omat riskinsä, niitä kun aina piisaa kaikessa tuotannossa ja yrittämisessä.
Ilmoita asiaton viesti
Puuttuu vaan ne ”teräsmiehet ja- naiset” ja raha.
Ilmoita asiaton viesti
”Puuttuu vaan ne ”teräsmiehet ja- naiset” ja raha.”
Toki rahaa on niin paljon kuin mitä keskuspankki kerkeää sitä painamaan ja niitä ”teräs-henkilöitä” löytyy sieltä katoavasta savupiipputeollisuuden maailmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Kumma kun kukaan ei ole huolestunut luonnosta. Muuttolintusilppureita ei kyllä kannattaisi valjastaa teräksen tekoon.
Eikö sitä luontoa voisi pilata jossain muualla kuin Suomessa? Ehkä sinne mennään missä ei osata vastustaa vahingollisia ideoita.
Pitkätukkaisia jymäytetään ja ajetaan kuin lampaita karsinaan.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa olen ihmetellyt täkäläisessä tulevassa silppuriprojektissa. On maanomistajia, jotka suojelevat tuottamattomat suonsa korvausta vastaan hehkuttaen asiaa paikallisessa mediassa ja samaan aikaan vuokraavat ainakin kymmenkertaisella tuotolla metsänkasvuun verattuna tuulisilppureiden maapohjat. Tai eihän tuo mikään ihme ole, raha saa arvot taipuisiksi kuin Kouvolan lakritsin.
Ilmoita asiaton viesti
Olikohan hesarissa kirjoitus että tuollainen laitos kuluttaa vuodessa 6 TWh. Tuon kun jakaa OL3:n 1600 MW nimelllisteholla päätyy ~156 vuorokauteen. Ei olekaan mikään vähäinen laitos jos hesarin luku pitää paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Vedyn tuotanto tapahtuu silloin, kun tuulivoimaa on tarjolla, eli kun tuulee. Hyvä keino tasata tuulivoiman vaihtelua vaikkei vedyllä terästä tuotettaisikaan vaan lämpöä ja sähköä kulutushuippujen aikaan, kivihiilen sijaan vedyllä.
Ilmoita asiaton viesti
Norjalla on siis raakaöljyn myynnillä saatua vihreää rahaa 😆 .
Jos vihreästä teräksestä tehty nippeli maksaa 1€ enemmän kuin perinteisestä teräksestä tehty ja autoteollisuus tarvii niitä 50 miljardia kpl vuodessa niin aikamoinen lisäkustannut ja jos se nippeli maksaa 2 tai 3 € enemmän niin ihanan halpaa sille artistille joka se tuotteen ostaa. Ja lisälasku kaikelle teollisuudelle joka terästä käyttää on kertaa tuhansia kertoja suurempi.
Tää saadaan toimimaan vain niin että vihreälle teräkselle määrätään joku pakkokiintiö, hirveä verohelpotus tai lisävero ei vihreälle teräkselle. Markkinaehtoisesti tämäkään ei onnistu ikinä ja hinnat nousee joka tapauksessa aika merkittävästi.
Ilmoita asiaton viesti
Onko kenelläkään tietoa tai laskelmia siitä, mistä SSAB Raahen terästehdas saa vetynsä raudan pelkistämiseen? Oliko aikataulu jotain 30-luku? Joka tapauksessa ei niin haastava kuin tämä norjalaisten hanke. Vai hautaako se kokonaan Raahen kaavailut?
Ilmoita asiaton viesti
Vihreä siirtymä on hallitseva trendi maailmalla, suuryritykset sopivat pysäyttävänsä luontokadon, monet jätti-yritykset kuten Neste, Coca-Cola ovat ilmoittaneet siirtyvänsä kierrettäviin materiaalien käyttöön pakkauksissaan, se mitä Vihreä-puolue ajaa Suomessa on poliittista näpertelyä, teollisuus on se joka vihreää siirtymää vie eteenpäin vauhdilla, ei poliitikot. Mikäi suomalainen teollisuus, varsinkin vientiteollisuus tähän trendiin reagoi hukka perii.
Ilmoita asiaton viesti
Luontokatohan pysähtyy kun laitetaan pystyyn 100 tuulivipperää ja niiden takia ”sepelöidään” 2000-3000 hehtaaria metsää lopullisesti. Paljonko luulet että tuolta katoaa niitä luonnossa asustavia elollisia? Teillä punasilla on melko pervo käsitys luontokadosta.
Ilmoita asiaton viesti
”se mitä Vihreä-puolue ajaa Suomessa on poliittista näpertelyä, teollisuus on se joka vihreää siirtymää vie eteenpäin vauhdilla, ei poliitikot.”
Tältähän se nimenomaan näyttää. Siinä on se hyvä puoli että vaikka vihreät puolueena, tai vigreä ideologia ylipäätänsä, ei juuri asioiden etenemiseen vaikuta, niin eipä siihen vaikuta myöskään näiden erilaisten denialistipuolueidenkaan, eikä niiden äänestäjien mielipiteet.
Se on pääasia että karavaani kulkee, koirat haukkuu ja räksyttää.
Yrityksissä on varmaankin asioista paras tieto, mikä tieto ei perustu ideologioille eikä idealismille ja osaavat siellä myös reagoida asioihin jo ennenkuin se on jo liian myöhäistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä hanke ei tule toteutumaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin, mutta veronmaksajien rahaa siihen saadaan silti palamaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä hanke ei tule toteutumaan.”
Minä en pysty mitään asiantuntijalausuntoa tähän asiaan esittämään, mutta tietenkin toivon että tämä olisi realistinen hanke, joka tullaan toteuttamaan.
Aika näyttää miten siinä tulee käymään. Jos pitäisi summassa veikata, veikkaisin että mahdollisuudet on fifty-sixty,
Sixty olisi se hankkeen toteutumisen mahdollisuus ja siinä on varmasti kymmenen prossaa pelkkää toivetta. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Voisitko listata mihin perustuu loput 50%, jonka perusteella uskot hankkeeseen?
Minä en ole nähnyt vielä yhtään asiantuntevaa arvioita, jossa teknologia ja sen toimivuus olisi todistettu tai laskelmaa, jolla hanke saadaan taloudellisesti kannattavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Voisitko listata mihin perustuu loput 50%, jonka perusteella uskot hankkeeseen?”
En voi listata mitään. Kuten saoin, arvioni ei perustu mihinkään, se on vain veikkaus.
”Minä en ole nähnyt vielä yhtään asiantuntevaa arvioita, jossa teknologia ja sen toimivuus olisi todistettu tai laskelmaa, jolla hanke saadaan taloudellisesti kannattavaksi.”
Minulle on samantekevää olisinko nähnyt sellaista. En pystyisi sellaisen arvion asiantuntemusta arvioimaan.
Voisin toki ehkä yrittää arvioida arvion esittäjän luotettavuutta, mutta usein niidenkin arviot jotka ovat asiantuntijoita menevät mönkään.
Silti arvioni tässä vaiheessa on ettei tämä nyt ihan puhdas huijauskaan ole.
Ilmoita asiaton viesti
Sokea usko siirtää vaikka faktat sivuun.. kunhan agenda on oikea.
Ilmoita asiaton viesti
”Sokea usko siirtää vaikka faktat sivuun.. kunhan agenda on oikea.”
Minusta tuntuu siltä että sinun uskosi hankkeen mahdottomuudesta on sokeampi kuin minun näkemykseni, joka ei sulje pois kumpaakaan mahdollisuutta.
Tämän voisi sanoa toisin sillä tavalla että sinä uskot sokeasti omaan tietämykseesi, jonka mukaan hanke on mahdoton. Minä puolestani näen selvästi oman kyvyttömyyteni arvioida tilannetta näillä tiedoilla ja olisin sitä vaikka saisin kaikki tiedot.
Ilmoita asiaton viesti
Olen valmis heti muuttamaan oman mielipiteeni, kun näen faktaa hankkeen puolesta. En vastusta hanketta per se, mutta jos puhutaan miljardien investoinneista, niin voisi kuvitella, että julkisuuteen tultaisiin vähän valmiimman materiaalin kanssa.
Ateistina olen muuten tehnyt saman lupauksen jumalan suhteen. Heti, kun on jotain konkretiaa tueksi, olen valmis kantani uudelleen arvioon.
Ilmoita asiaton viesti
”Ateistina olen muuten tehnyt saman lupauksen jumalan suhteen. Heti, kun on jotain konkretiaa tueksi, olen valmis kantani uudelleen arvioon.”
Joo, sama täällä.
Se että ei ole faktoja jumalan olemassaolosta, eivätkä nämä kaikki ihmeteot, kuten veden viiniksi muuttamiset ja pietarin kalansaaliit, tai jutut nistä, ole minusta riittäviä ja aukottomia todisteita, niin ei sitäkään kuitenkaan pystytä aukottomasti todistamaan ettei mitään jumalaa olisi.
Tämä sinunkaan näkemyksesi siitä että tämä vihreän teräksen hanke ei ole mahdollinen, ei siis ole mitenkään vedenpitävä.
Ilmoita asiaton viesti
En kiistä etteikö hankkeessa olisi joitain epäilyttäviä piirteitä, mutta myös positiivisia piirteitä kuten sana ”Norja”. Jos yritys olisi jostain epäilyttävästä veroparatiisista niin homma olisi epäilyttävää. Näen myös myönteisenä sen, että hanketta oli pyritty saamaan Norjan maaperälle, mutta oli torjuttu. Mikäli aikataulu tulee olemaan nopea, on selvää, että veronmaksajan rahoja hankkeeseen tulee palamaan.
Mihin sitten tätä vihreää terästä tarvitaan on oma lukunsa. Ehkä sillä pystytetään Dubaihin maailman ensimmäinen täysin vihreä, eettinen ja ekologinen pilvenpiirtäjä hotelli.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan ilmatilakauppohen osalta tekniikka ennätti vanhentua ennen kuin hyötyjä ennätti tulla
Jos tarkoitat Soneran UMTS-lisenssejä, niin ongelma ei ollut tekniikan vanhentuminen. Soneralta puuttui Saksassa olemassa oleva 3G-verkko ja muutaman miljoonan asiakkaan pohja. Tätä ei Soneran johto huomioinut huutaessaan luvat.
.. ja yhteiskunnan panostukset osoittautuivat hukkaan heitetyiksi rahoiksi.
Sonera Oyj oli pörssiyhtiö, joka operoi omilla ja velkarahoilla, ei suoraan ”yhteiskunnan panostuksilla”.
Ilmoita asiaton viesti
”Jos tarkoitat Soneran UMTS-lisenssejä, niin ongelma ei ollut tekniikan vanhentuminen. Soneralta puuttui Saksassa olemassa oleva 3G-verkko ja muutaman miljoonan asiakkaan pohja. Tätä ei Soneran johto huomioinut huutaessaan luvat.”
Sinä muistat ja tiedät nämä asiat varmasti paremmin kuin minä. Minulla ei ole mitään sellaista tietoa jolla voisin asiasta väitellä, minulla on vain omat muistikuvani, joista voin kertoa.
Mainitsit puhelinverkon ja asiakkaat. Minun käsittääkseni sellaisetkin oli tarkoitus hankkia, se ilmatila piti vain hankkia etukäteen, siinä yleisessä huutokaupassa, jotta sitä tekniikkaa siten oltaisiin voitu kehittää, ikäänkuin varmalta pohjalta. Mutta sitä tekniikkaa jolla sitä ilmatilaa, verkkoa ja asiakkaita oli tarkoitus hyödyntää, ei sitten hyödynnetty, kun keksittiin parempia tekniikoita.
Ilmoita asiaton viesti