Voiko valtion verotuloja nostaa veroja alentamalla?

Mihin perustuu käsitys siitä että valtion verotulot kasvavat jos valtion verotuloja vähennetään?

Valtion verotulot kyllä pienenevät kun veroja kerätään vähemmän. Se on ilmanmuuta selvä asia.  Käsitys ja uskomus siitä että valtion verotulot senkun nousevat kunhan vain veroja alennetaan elää kuitenkin sitkeästi ja sitä käsitystä ruokitaan puolueiden taholta ja asiantuntijoiden lausuntoja käytetään tukemaan politikkojen puheita.  Se on kuitenkin mahdotonta.  Jokaisen joka on käynyt koulua sen verran että elon laskuopin alkeet ovat tulleet tutuiksi pitäisi se ymmärtää, mutta harvalla riittää ymmärrys.

Jos se pitäisi paikkansa että valtion verotulot kasvavat kun veroja alennetaan, se olisi helppo todistaa alentamalla veroja, mutta aina se on johtanut vain siihen että valtiot vähitellen joutuvat selvitystilaan, kun velkaa ei enää jossain vaiheessa saa lisää, kun entistä on jo liikaa.  Sitten pitää kutsua apuun kansainvälisiä toimijoita kuten IMF,  joka on muodostettu tällaisten tapausten varalle, pelastamaan velkakierteeseen joutuneita valtioita.

Ilmeisesti velkakierteeseen joutuneet valtiot kannattaa kuitenkin mieluimmin pelastaa kuin antaa niiden vain romahtaa.  On olemassa paljon esimerkkejä siitä miten valtioita pelastetaan velkakriiseistä kansainvälisen toiminnan kautta. Toisen maailmansodan jälkeen pelastettiin Eurooppa amerikkalaisen Marshal-avun turvin.  Itäeuroopan maita ja Suomea lukuunottamatta muut sotaan osallistuneet Euroopan maat autettiin jaloilleen amarikkalaisen avun turvin. Tällaista ei Trumpin aikakaudella toki enää voisi tapahtua.

Myöhemmin Euroopassa on autettu ainakin Liettuaa, Islantia, Irlantia, Portugalia ja Kreikkaa niiden talousahdingossa. Itäeuroopan maita on autettu mittavassa määrin niiden irtaannuttua itäblogista ja liityttyä EU:hun.

Tänä päivänä Italia on autettavien listalla, koska siellä valtion talous uhkaa romahtaa siksi että populistit pitävät siellä valtaa, pitävät valtaa siksi että ovat luvanneet italialaisille verohelpotuksia aina vain lisääntyvän valtion velkaantumisen turvin.  Italian auttaminen on toki yritetty piilottaa tekemällä se koronatukitoimien kautta.


On väitetty että Ruotsissa, jossa aiemmin oli maailman korkein veroaste, mutta myös maailman korkein elintaso, oltaisiin verotuloja lisätty toteutettujen veronalennusten avulla.  En usko että tätä voidaan todistaa.

Ruotsin elintaso on toki edelleen kasvanut, mutta Ruotsi ei ole enää yhtä paljon edellä naapureidensa elintasosta kuin mitä se oli silloin kun Ruotsin verotustaso oli maailman korkein.

Ruotsi ei kuitenkaan ole joutunut ottamaan velkaa kustantaakseen entistä alhaisemman verotasonsa, kuten vaikkapa Kreikka tai Italia, mutta se ei varmaankaan johdu siitä että verotulot olisivat nousseet  verotuksen alenemisen seurauksena, vaan se on johtunut taloudellisen toimeliaisuuden ja tehokkuuden kasvusta, eikä sillä ole mitään yhteyttä alhaiseen verotasoon Ruotsissa, kuten ei Italiassa tai Kreikassa, jossa alhainen verotus ei ole nostanut valtion verotuloja, vaan se on kustannettu valtiota velkaannuttamalla.


Jos verotuksen alentamisella voitaisiin todella lisätä taloudellista toimintaa niin että se kattaisi alentuneet verotulot ja jopa lisäisi niitä, miksi Vanhasen, Kataisen, Stubin ja Sipilän hallitukset eivät sitten ole toteuttaneet tätä veronalennuspolitiikkaa?   Miksi ne eivät ole lähteneet Italian ja Kreikan tielle, vaikka vaalilupauksissa kansaan on iskostettu sellainen usko että näin meneteltäisiin?

Ilmeisesti päättäjillä usko ei ole ollut kuitenkaan tarpeeksi luja, ei ole uskallettu riskeerata.  Tai sitten on tiedetty ettei se tule sillä tavalla onnistumaan,  kansan petkuttamista kuitenkin edelleen jatketaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu