Voiko velkapaniikki mennä överiksi?

On hyvä että poliitikot eri puolueissa muistuttavat kansalaisia valtionvelasta ja siitä että se pitää maksaa takaisin ja siitä että jos mitään ei tehdä, velan määrä uhkaa kasvaa kymmenellä miljardilla vuosittain.

On hyvä ettei kansalaisille luvata nyt lisää palveluja ja tukia valtion toimesta,  eikä mitään suuria veronalennuksia. 


Verojen alennuksista ei olekaan nyt puhunut kuin kokoomus, jonka äänestäjiä verot eniten rasittavat.  Jotkut puolueet ovat uskaltaneet puhua erittäin varovasti myös verojen korotuksista sellaisissa kohteissa mitkä eivät heidän äänestäjiensä kannalta ole mitenkään kovin vaikeita.

Leikkauksistakin on puhuttu.  Kokoomus on esittänyt leikkauksia kohteisiin jotka eivät ole heidän äänestäjilleen tärkeitä, kuten työttömyysturvaan ja asumistukeen.  Muista leikkauksista puhutaan nimeämättä niitä mitenkään, etteivät äänestäjät tulisi levottomiksi. Puhutaan vain leikkauksista, mutta hyvin pyörein sanakääntein,  nimeämättä kohteita senkummemmin.


Mutta sekin on hyvä että puhutaan leikkauksista,  kansalaisille tulee sellainen käsitys että kyllä heiltäkin varmaan sitten jotain leikataan, vaikka ei tarkemmin kerrotakaan mistä leikataan.

Olisi toki hyvä kertoa konkreettisemmin myös että veronkorotuksia tulee.  Verojen korotukset olisivat sittenkin se helpoin tapa korjata taloutta ja ne voitaisiin tarkemmin kohdistaa niihin joilla on veronmaksukykyä, valmiin kaavan mukaan.


Mutta pitää tietenkin miettiä myös sitä etteivät leikkaukset mene överiksi

Hätäinen paniikkijarrutus toistaisi vanhan virheen, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.

Kiroittajan mukaan:

“Vaikka VM (ja sitä peesaava melko runsas huutosakki) virittää päättäjiä uuteen velkapaniikkiin, ehkä viime vuosikymmenen virheistä kannattaisi ottaa opiksi ennemmin kuin ryhtyä väen vängällä toistamaan niitä.”

Minä olisin sitä mieltä että kansalaisia on toki hyvä näin vaalien edellä valmistella vyön kiristyksiin,  mutta sitten kun jotkut puolueet voittavat vaaleissa ja jotkut muut puolueet häviävät,  kuten vaaleissa aina käy,  niiden jotka pitävät valtaa pitäisi kuitenkin säilyttää järki päässä leikkausten suhteen, seurata mitä taloudessa tapahtuu,  kuten inflaatiota ja sitä miten EKP hoitaa korkopolitiikkaa ja finanssipolitiikkaa ja toimet pitää tehdä sen mukaan mikä on kussakin tilanteessa parasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu