Vranjo,  taktinen totuus

Jyväskylän yliopiston opettaja Martti J. Kari  sanoo, ettei Suomessa ymmärretä, että ”venäläisillä on totuuden ja valheen välissä alue, niin kutsuttu taktisen totuuden alue, vranjo”, jossa he operoivat taitavasti.

https://www.verkkouutiset.fi/a/il-venalaisilla-on-totuuden-ja-valheen-valissa-taktisen-totuuden-alue/#9da1487b

 


Ei tämä ilmiö ole ollenkaan tuntematon myöskään länsimaissa, eikä Suomessa.  Varsinkin eduskunnasta tulevissa lähetyksissä törmää jatkuvasti erityisesti oppositiopuolueiden esittämiin näkemyksiin,  jotka ovat käytännössä “taktisia totuuksia”, eli toisin sanoen valheita. 


Trumpin esittämä väite, jonka mukaan presidentinvaalit on varastettu, on selkeä taktinen totuus.   Englannissa brexitistit esittivät ennen brexit- äänestystä valtavan määrän taktisia totuuksia.  Jos ne olisivat olleet oikeita totuuksia,  Englannin tilanne ei olisi nyt nykyisen kaltainen, kurja,  vaan niiden  lupausten mukaisesti joihin englantilaiset saatiin uskomaan, Englannin tilanne olisi nyt loistava.


Taktisia valheita toki esitetään erityisesti somessa paljon, eikä vain  poliitikkojen toimesta. 


Yksi esimerkki taktisesta valheesta on kokoomuksen edellisten vaalien teema, ”sydän on rinnassa oikealla puolella”. Toki oppositiossa taktisten valheiden esittäminen on paljon helpompaa kuin hallitusvastuussa ollessa, mutta kokoomus esitti tämän taktisen valheen ollessaan hallitusvastuussa.


Oppositiossa on todella helppoa esittää taktisia valheita,  voi esimerkiksi samalla kannattaa hallituksen menojen lisäyksiä, kuten korona-ajan yritystukia, sotilaallista varustautumista, poliisien määrärahojen lisäystä, hoitajamitoituksen kasvattamista, mutta samalla voi kannattaa veronvähennyksiä ja vastustaa velkaantumista, vaikka vain velkaantuminen mahdollistaa kaikki menolisäykset, varsinkin jos veroja vielä alennetaan.


Perussuomalaiset jatkavat jankutustaan haittamaahanmuutosta ja sen kustannuksista, samalla kun hyväksyvät ukrainalaiset pakolaiset ja kieltävät puolueen maahanmuuttopolitiikkaan liittyvän rasismin.

Huomaan että erityisen hyvin perussuomalaisten keskuudessa ovat tässä  taktisten totuuksien levittämisessä kunnostautuneet henkilöt jotka ovat olleet venäläisen kulttuurin kanssa enemmän tekemisissä,  kuten edellinen puolueen puheenjohtaja ja nykyinen puoluesihteeri.  En kuitenkaan missään tapauksessa halua aliarvioida tässä asiassa myöskään Riikka Purraa ja muita perussuomalaisia.


Toki muidenkin oppositiopuolueiden edustajat osaavat ainakin eduskunnasta tulleiden TV- lähetysten perusteella arvioituna hyvin kaikki taktisten totuuksien esittämisen kikat.


Nykyiset hallituspuolueet eivät varmaankaan ole yhtään huonompia tässä  taktisten totuuksien esittämisessä,  sitten kun taas pääsevät oppositioon.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu