Yle ja sen rahoitus

Yle:n rahoitusta voidaan mielestäni leikata, en ole laskenut miten paljon, mutta paljon.  Yle-verolla rahoitetut YLE:n ohjelmat ovat liian suuri osa mediakenttää.  On syytä antaa tilaa muille toimijoille,  kaikenlaisille yrittäjille,  niille jotka pärjäävät vapaassa kilpailussa.


YLE ei toimi kilpailutilanteessa muita vastaan taloutensa osalta kuten kaupalliset toimijat,  se  kyllä kilpailee  katsojista, kuten muutkin alalla toimijat, mutta  käyttämällä tähän kilpailuun veroina kerättyjä tuloja, kun taas muut joutuvat tyytymään mainostajien tukeen, tai median käyttäjien maksamin tilausmaksuihin.


Tämähän ei ole markkinatalouden periaatteiden mukainen tilanne. Muut  valtion osittain tai kokonaan omistavat yritykset joutuvat toimimaan markkinoilla samoin ehdoin kuin kilpailevat yritykset, siis ne joissa valtio ei toimi omistajan roolissa, mutta ei YLE,  vaikka se ei olekaan mikään  monopoli, kuten Alko

YLE ei saa rahoitustaan pelkästään niiltä jotka käyttävät YLE:n tuotteita, kuten ALKO saa käyttörahoituksensa vain tuotteidensa käyttäjiltä.


Tilanne on siis YLE:n kohdalla erikoinen, eli poikkeava, ja kyllä sitä pitäisi korjata.

Ensinnäkin YLE on tällä hetkellä liian vahva tekijä ja se syö asiakkaita alan muilta toimijoilta, niiltä jotka toimivat normaalien kilpailuyhteiskunnan sääntöjen, eli markkinatalouden periaatteiden mukaan.   

Toisekseen, YLE;n rahoitus pitäisi muuttaa sellaiseksi että YLE:n toiminnan kustannukset kerätään YLE:n omilta asiakkailta kanavamaksuina, eikä veroina kaikelta kansalta, kuten nyt tapahtuu.


Sinänsä minulla ei ole mitään sitä vastaan että YLE on valtion omistama ja että YLE:n hallintoneuvostossa on poliitikkoja, mutta omistajakuntaan voisi kuulua myös muita sijoittajia, sellaisia “ammattimaisesti”  media-alaa omistavia tahoja.

En myöskään näe siinä mitään erikoisen pahaa että mediakentässä on yksi toimija, jonka ohjelmatoiminnalla on poliittista ohjausta, mutta tämän tällaisen toimijan ei pitäisi olla niin keskeisessä asemassa kuin mitä YLE nyt on.


Ymmärrän sen katkeruuden mikä poliittisilla toisinajattelijoilla, kuten persuilla, on YLE;n toimintaa kohtaan  ja ymmärrän persujen halua muokata YLE:n ohjelmatoimintaa sillä tavalla että se julistaisi meille Suomalaisille pelkkää persuideologiaa.

Tätä haluaan ja unelmaansa persuja ei tietenkään pidä päästää toteuttamaan,  eivätkä he pääse sitä  toteuttamaan, kun siellä hallintoneuvostossa olisi tietenkin demokratian periaatteiden mukaisesti muidenkin puolueiden kuin persujen edustajat.

Tällainen  kansalaisten poliittisten kantojen mukaisesti toimiva kanava,  YLE, voisi tietenkin olla olemassa, kun muut kanavat toimisivat sitten toisella periaatteilla, eli tarjoaisivat omille asiakkailleen juuri sellaista informaatiota ja sellaista ohjelmaa mitä he, heidän maksavat asiakkaansa, haluavat kuulla.


Luulisin että tällä tavalla,  pienemmällä, valtion omistamalla, mutta omien asiakkaidensa rahoituksella toimivalla YLE:llä, täydennettynä yhtä vahvoilla, tai lähes yhtä vahvoilla, kaupallisesti toimivilla mediayrityksillä, me suomalaiset saisimme riittävän tasapuolista informaatioita ja sellaista ohjelmaa ja viihdettä jota me kukin itse haluamme.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu