Yleismaallinen velkaantuminen,  globaali velkaantuminen. Onko se edes mahdollista?

No, eihän se mitenkään edes olisi mahdollista.

Jokaista   velallista vastaan löytyy velkoja ja velkojien saatavat ovat yhteensä vähintään yhtä isot kuin velallisten velat.

Jos velkoja on kerran lainannut jonkun summan rahaa, se tarkoittaa sitä että hän ei itse sitä rahaa tarvitse, joten ei se niin kovasti velkojaa kuitenkaan kirpaise vaikka velka jäisi perimättä.

Jos kaikki maailman velat maksettaisiin pois nyt heti, ei se raha suinkaan maailmasta katoaisi,  vaan se menisi niille velkojille, joilla alunpitäenkään ollut sille rahalle mitään käyttöä ja juuri siksi ne rahat oli lainattu muualle.


Mitä tapahtuu sille rahalle joka velan maksun yhteydessä siirtyy sen rahan oikeille omistajille, niille joilla ei ole sille rahalle mitään omaa käyttöä?  Tietenkin se sijoitetaan eteenpäin, joko suoraan, tai sitten lainaamalla se edelleen joillekin jotka haluavat sijoittaa sen edelleen tuottavasti ja sillä rakennetaan tai tehdään jotain mitä ihmiset haluaa ostaa, jos niillä vain on rahaa.

Mikä on kaikkein tärkeintä tässä koko systeemissä on se että ihmisillä on rahaa ja että ne käyttävät sitä.  Se mahdollistaa investoinnit tuotantolaitoksiin joissa tehdään niitä tavaroita joita ihmiset haluavat ostaa.  Näin pääomille (kapitaalille),  kapitalistien rahoille,  rahoille joita niiden omistajat eivät itse pysty tai halua käyttää,  tulee jotain käyttöä.


Rahan määrää kasvatetaan tänä päivänä hurjasti ja sitä lainataan (tai annetaan) valtioille niiden menojen kattamiseen,  koska valtioilla on pakollisia tärkeitä menoja, joita niiden maiden omat kansalaiset eivät kuitenkaan halua verorahoillaan kustantaa.  Sitäpaitsi, jotkut ovat sitä mieltä että jos ihmisten rahat kerättäisiin valtion menojen kattamiseen, ihmisille ei jäisi enää varaa kuluttaa tarpeeksi ja kulutus on tärkeää jotta kulutustarvikkeiden valmistus olisi vahvaa, ihmisillä töitä ja investoijille (kapitalisteille) olisi tuottavia investointikohteita.


Yksi seikka tässä nyt tapahtuvassa rahan painamisessa huolestuttaa monia.  Historiallinen totuus on nimittäin se että rahan painaminen,  mikä ei ole mikään uusi asia,  lisää kysyntää, mikä johtaa siihen että markkinat ylikuumentuvat,  eli kulutustavaroista tulee pulaa ja niiden hinnat kallistuvat,  mikä johtaa inflaation kiihtymiseen.

Inflaatio ei kuitenkaan ole kiihtynyt tämän päivän rahan painannasta samalla tavalla kuin aina ennen on tapahtunut.  Se kummastuttaa monia ihmisiä ja myös asiantuntijoita. Minulla on kuitenkin  tähän asiaan oma ja vedenpitävä selitys.

Nykyajan teknokoginen kehitys, automaatio ja muu tuotekehitys,  ovat mahdollistaneet sen että tuotantoa voidaan kysynnän mukaan lähes rajattomasti lisätä.  Tavaraa riittää kuluttajille rajattomasti ja kilpailu pitää hinnat kurissa. 

Siinä se on.  Niin yksinkertaista se on,  Se on niin yksinkertaista ja selvää etteivät monimutkaisesti ajattelemaan tottuneet sitä havaitse ja vaikka havaitsisivatkin, eivät suostu siihen ajatukseen että ratkaisu olisi niin yksinkertainen.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu