Yllättävä noususuhdanne

Noususuhdanne pääsi taas yllättämään.  Aivan kuten edelliselläkin vaalikaudella,  yllättävä ja odottamaton noususuhdanne lyö ällikällä, niin hallituksessa kuin oppositiossakin.


Yllättävä koronanoususuhdanne on pannut politiikan sekaisin.  Hallitus, joka on varautunut vaikeisiin aikoihin,  joutuu laittamaan suunnitelmansa uusiksi.  Oppositio,  joka on valmistautunut syyttämään hallitusta kaikesta siitä pahasta, joka on tulossa, joutuu miettimään konseptinsa uudestaan.

Noususuhdanne johtuu maailmalla tehdystä massiivisesta elvytyksestä, eli rahan painamisesta. USA:ssa rahaa on jopa jaettu suoraan kuluttajille,  kysynnän piristämiseksi ja työpaikkojen säilyttämiseksi.

Juuri tuo kansainvälinen elvytys suosii erityisesti Suomen teollisuutta, joka on vientivetoista.  Kulutuskysynnän kasvu maailmalla laittaa investoinnit siellä liikkeelle ja suomalaisille investointi-vientituotteille riittää kysyntää.


Kaikki näyttäisi todella hyvältä, mutta on olemassa seikka joka estää toiminnan laajentamisen suomalaisessa vientiteollisuudessa. Tietotaitoa olisi ja markkinat vetävät,  mutta osaavaa työvoimaa ei Suomesta tahdo löytyä. 

Vaikka hallitus poisti eläkeputken,  se ei auta vielä tässä vaiheessa, koska siirtymäajat uuteen systeemiin ovat pitkät.  Seuraavaksi hallitus,  tai ainakin valtiovarainministeri, on luvannut piristää suomalaisten työttömien työhalukkuutta puuttumalla työttömyyskorvauksiin tavalla tai toisella.  Senkin uudistuksen toteuttaminen on hankalaa vasemmistopuolueiden vastustuksen vuoksi ja toteutuessaankaan se ei varmasti ennätä tämän noususuhdanteen työvoimapulaa helpottamaan.


Todellista apua työvoimapulan helpottamiseksi saataisiin tietenkin heti ulkomaisesta työvoimasta, jota edelleen olisi runsaasti tarjolla, jopa EU:n alueelta.  Ongelma tässä on suomalaisen työväenliikkeen perinteinen nihkeä suhtautuminen ulkomaiseen työvoimaan,  sen koetaan vievän työpaikkoja suomalaisilta duunareilta.    Perussuomalaiset taas vastustavat työperäistä maahanmuuttoa oman  “etnonationalistisen” ideologiansa  pohjalta.

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikahyvrinen1/perussuomalaiset-ja-fasismi-ja-etnonationalismi/

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu