Syyrian sota, yksipuolinen mediakuva ja arviointivirheet

Suora kuva

On ollut mielenkiintoista seurata suoria paikanpäältä kuvattuja videoita Alepposta ja Damaskoksesta, samoin kuin riippumattomien toimittajien raportteja. Al Assadin hallituksen alueilta kuvatuissa videoissa elämä näyttää tavanomaiselta, ihmiset vaikuttavat iloisilta ja eikä katkerilta sota-ajasta huolimatta. Talot ja kadut ovat ehjän näköisiä. Autoliikennekin näyttää normaalilta. Sieltä sun täältä haastatteluun otetut vastaantulijat ovat tyytyväisiä ja ilahtuneita venäläisestä haastattelijasta. On syytä ajatella, että Al Assad lienee suosittu henkilö ja elämä normaalinoloista hallituksen alueilla. Ensimmäinen Joulukirkkokin pidettiin ilmeisesti 4 vuoden tauon jälkeen ja sodan loppumista Aleppon osalta iloittiin.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ob3IpXgrmcg

https://www.youtube.com/watch?v=1JEYO2T_XDA

 

http://time.com/4617957/aleppo-christians-christmas-syria/

http://newobserveronline.com/merry-christmas-liberated-aleppo/

 

Aiemmin näkemissäni riippumattomien toimittajien raporteissa todetaan, sodan osapuolet ovat Syyrian kansa presidentti Al Assadin johdolla vastaan jossain määrin AlQaida-mieliset kapinalliset, kuten al-Nusra taistelijat. Heidän mukaan kapinalliset eivät päästäneet alueensa asukkaita lähtemään hallituksen puolelle vaan ampuivat lähtöä yrittäneitä.

 

https://www.youtube.com/watch?v=I8mA0h7dCKI

 

Independent kirjoitti näin:

http://www.independent.co.uk/voices/syria-aleppo-iraq-mosul-isis-middle-east-conflict-assad-war-everything-youve-read-could-be-wrong-a7451656.html

 

Tiedotusvälineidemme antama kuva

Tiedotusvälineissämme on luotu tyypillisesti kuvaa, että Al Assad murhaa omaa kansaansa yhdessä venäläisten avustuksella. Uutisoidaan, että ”Al Assadin pitää erota tai sota ei voi loppua”, ”Al Assadin hallitus on syyllinen siviilien kärsimykseen”, ym. Al Assadin vastaista tekstiä. Siitäkin oltiin tyytymättömiä, kun luotiin käytävä poistua kapinallisalueilta hallituksen puolelle Aleppossa ennen rankemman hyökkäyksen tuloa. Näistä voi helposti lukea vaikka YLEn sivuilta. Al Assadin arvostelijana ja tuomitsijana näyttää kunnostautuvan uutisissa esimerkiksi Obama, joka nimitteli Al Assadia ”teurastajaksi”:

 

http://yle.fi/uutiset/3-9358963

 

Al Assadin erottava:

http://yle.fi/uutiset/3-8667779

 

Kapinallisen puolen julmuuksista ei kerrota mitään, uutisointi keskittyy hallitusta edustavan osapuolen voimakkaaseen arvosteluun ja vaatimuksiin hallitusta edustavan osapuolen nujertamiseksi.

 

Pientä arviointia

Paikanpäältä nähty kuva ja tiedotusvälineiden meille antama kuva on sangen erilainen. Omissa tiedotusvälineissämme Al Assad hallinto on leimattu täysin ja kapinallisten negatiivisesta osuudesta on vaiettu.

Al Assad on presidentti ja kansansa tukema johtaja, joka kamppailee kapinallisia vastaan, jotka hallituksen ilmauksen mukaan ovat AlQaida-mielisiä, esimerkkinä al-Nusra taistelijat. Venäjä ja nyt myös Iran ovat tukeneet hallitusta. Näiden puututtua peliin aktiivisemmin loppui kapinallisten taistelutahto Aleppossa ja kapinalliset saivat poistua luodun käytävän kautta evakuoinnissa.

USA ja myös osittain EU olivat menneet ilmeisen väärälle puolelle asiassa eli suosivat kapinallisia. Asiasta on sittemmin herännyt keskustelua presidentin vaalin jälkeen USAssa, että linja täytyy korjata.

Suomen suhtautuminen osapuoliin on nykyisen tiedon valossa suorastaan noloa ja häpeällistä. Tarja Halonen arvosteli Venäjää, joka konfliktissa puolustaa Syyrian hallitusta. Haluaisikohan Halonen puolustaa Al Nusra -taistelijoita ja muuta porukkaa kapinallisella puolella laajemminkin ? Ainakin Venäjän haukkumisella hän teki niin ja sai Putinin ärsyyntymään. Saavutus sekin, teon viisauden jätän muiden arvioitavaksi.

Sekä Venäjä että Iran ovat saaneet huomattavaa arvovallan kasvua alueella. Kapinallisten luopuminen taistelusta Aleppossa tapahtui hyvin nopeasti kun Venäjä ja Iran ryhtyivät tosi toimiin Al Assadin joukkojen tukena.

 

Tilannekuvan puutteet

Sota on aina julmaa. Itseäni häiritsee ajatus siitä, että emme saa tiedotusvälineistä luotettavaa kuvaa asioiden tilasta laajemmin ja että tiedotusvälineitä käytetään mielipidemuokkaukseen ilmeisen yksipuolisesti.

Syyrian sodassa tiedotusvälineet ovat kiinnittäneet huomiota vain hallitusta edustavan osapuolen laajaan mustamaalaamiseen ja tuomitsemiseen. Jossain määrin se on käsitettävää kun turvallista on ollut vain hallituksen hallinnassa olevilla alueilla ja toimittajilla ei ole ollut juurikaan asiaa mennä henkensä uhalla katselemaan tapahtumia kapinallisten puolella.

Jos Al Assad todella olisi sellainen kansansa murhaaja, kuin tiedotusvälineet kuvaavat hänet, niin luulenpa että hän ei pysyisi vallassa ja kansan suosiossa pitkään. Näyttää kuitenkin siltä, että hänellä on kansansa suosio ja tuki. Tilanne näyttää normaalinoloiselta hallituksen hallitsemilla alueilla. Aika käsittämätön vaatimus on järjestäytynyttä hallitusta edustavan Al Assadin erovaatimukset, joihin eurooppalaisetkin ovat menneet mukaan.

Luuletko, että olen taustaltani Venäjä-mielinen ? Ei sinne päinkään. Haluan silti tuoda rehellisesti esiin, miten voimallisesti Venäjää vastaan on toimittu tiedotusvälineissä ja samalla oltu ilmeisen väärällä puolella Syyrian tilannekuvan kanssa. Poliitikkomme ovat myös tehneet vääriä arviointeja tiedotusvälineiden luoman biasoituneen kuvan perusteella.

Nuorempana kuvittelin sinisilmäisesti ja asiaa sen kummemmin tutkimatta, että tiedotusvälineidemme luomaan kuvaan voi luottaa. Nykyään tuo kuva on romahtanut pahasti. Yksittäisistä tapahtumista voi saada tietoa, mutta luotu kokonaiskuva asioiden tilasta laajemmin voi olla täysin väärä. Mitään suuria päätöksiä ei pitäisi perustaa kuvaan, jonka tiedotusvälineet luovat meille. Asioiden yksipuolinen rummuttaminen tiedotusvälineissä johtaa harhaan.

 

Hyvin mielenkiintoinen asia on, jos USA menee nyt osittain yhteistoimintaan Venäjän kanssa tuolla seudulla. Yhteistoiminta voisi nimittäin tietää hyvin ongelmallisia päiviä organisaatiolle nimeltään ISIS. Obama ei varmaan taipuisi yhteistoimiin edes järkisyistä, etenkin kun aivan äskettäin arvosteli ankarasti Al Assadin hallintoa. Trump-hallinto näkee oletettavasti asian uudessa valossa ja se voi tietää Syyrian sodan nopeampaa loppua.

 

 

artojaaskelainen

Atk-järjestelmäasiantuntija. Seuraan eduskunnan ja kansanedustajien toimintaa, puolueiden linjauksia ja poikkeamia sekä myös median käytöstä rehellisen tiedotuksen kannalta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu