Kansallinen katastrofi edessä – uusi hallitus ainoa mahdollisuus?

Kansallinen katastrofi edessä – uusi hallitus ainoa mahdollisuus?

Toimittaja Jani Hurri on kuvannut 1.6. 2012 Kauppalehden artikkelissaan  ”Näin uusi drakma korvaisi Kreikan eurot” toiveikkaasti ne mekanismit, joita Euroopassa on suunniteltu Kreikan uuden drakman käyttöönoton helpottamiseksi (http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/05/20/nain-uusi-drakma-korvaisi-kreikan-eurot/201229688/170).

Kyseinen ajatuskulku perustuu siihen kauniiseen ajatukseen siitä, että Kreikan poliittiset johtajat haluaisivat toimia vastuullisesti ja järkevästi.  Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole.

Ongelmana on yksinkertaistetusti se, että kreikkalaiset eivät halua erota eurosta mutta haluavat kyllä runsaan rahallisen tuen jatkumista. Kuten Syriza-puolue on avoimesti uhannut, se ei aio lähteä eurosta eikä EU:lla ole sellaisia sanktioita, joilla se voisi erottaa jonkin maan keskuudestaan.

Lisää rahaa tai teemme vararikon teidän pihallanne!

Syrizan uhkaus on selvä: joko annatte meille rahaa tai sitten painamme käteisrahaa niin paljon kuin tarvitaan! Painomustettaja paperia sentään vielä riittää.

Kreikan uhkaus euroalueen sisällä tapahtuvasta ”konkurssista” on poliittista kiristystä, joka kannattaa.  Markkinat ovat tehneet asiasta oman tulkintansa: sen mukaan Kreikan uhkaus tepsii ja EU ei voi jättää sitä heitteille.  (http://business.financialpost.com/2012/05/25/euro-rises-as-monti-suggests-greece-will-stay/). Euroalue on nyt Kreikan panttivanki. 

Selvällä suomen kielellä tämä tarkoittaa sitä, että rahan lapiointi etelään jatkuu ja historian suurin pyramidihuijaus odottaa seuraavaa hämärämiehiä virvoittavaa raha-aaltoa etelään.  Putken toisessa päässä kitistään mutta vastaanottajapäässä nuoleskellaan jo nälkäisiä huulia. Seuraava ”pelastuspaketti” on varmasti suuruudeltaan vähintään 600 miljardin arvoinen ja sillä vakautetaan myös Espanjaa ja Portugalia. Rahat otetaan työtätekeviltä pohjoisen asukkailta.

Uusi tuskallinen lama edessä

Viime jouluna puhuttiin siitä, että Suomen valtion takaukset ovat jo 35 miljardia euroa. Sitä pidettiin silloin sietämättömän suurena summana. Nyt tämä taakka on nyt ilmeisesti kaksinkertaistumassa tämän vuoden loppuun mennessä.

Kysymys kuuluu: onko meidän nykyisellä hallituksellamme poliittisia hartioita sen vastuun kantamiseen?

Näyttää siltä, että ei ole. Hallitus on jo nyt tylysti kävellyt eduskunnan tahdon ylitse. Eduskunnan kanta siitä, että kokonaisvastuut eivät saa kasvaa yli 500 miljardin euron on jätetty huomioimatta.

Tuleva taloudellinen lama tulee olemaan syvempi ja tuskallisempi kuin edellinen. Poliittisessa mielessä nykyinen hallitus on kärsinyt tässä asiassa moraalisen konkurssin eikä sillä ole enää poliittista mandaattia jatkaa toimintaansa sellaisenaan.  Muodollisesti tietysti on, asiallisesti ei.

Kataisen hallitus ei tiedä mitä se tekisi, eikä se voi tehdä muuta kuin peesata sitä mitä ”isot pojat ja tytöt” tekevät Euroopassa.  Seuratkaapa johtavien ministerien lausuntoja asiassa! Niistä paistaa avuton tyhjyys yhdessä pelokkaan neuvottomuuden kanssa.

Kaikki selittelyt siitä, että Suomella on takuita Kreikasta, voidaan myös unohtaa. Ajatus on yhtä relevantti kuin se, että jäikö Titanicin keittiöön valot päälle sen upotessa. Kyseessä oli surkuteltava yritys harhauttaa suomalaista veronmaksajaa. 

Johtopäätös: Katainen kaput

Argumentti selvä ja looginen: hallitus on 100% epäonnistunut tässä asiassa.  Se on luottanut harhaiseen toiveajatteluun ja turvannut Saksan vahvoihin hartioihin ilman ajatustakaan siitä miten oma kansallinen tulevaisuus voitaisiin pelastaa.

Tämä johtopäätös ei ole tietenkään mieluisa eikä mukava. On ollut ymmärrettävästi helpompaa vain pyöritellä peukaloita, päivitellä rahan kulumista ja istuskella pikkutekijänä Euroopan pöydissä. 

Hallitus on vain lamaantuneena seurannut euron pitkää kuolinkamppailua myös siksi, että se on poliittisesti ristiinnaulinnut itsensä ”avulias-aatu” politiikkaan. Maksun aikana tätä hallitusta ei tule näkymään vaan se tullee siirtymään menneisyyteen eräänä Suomen historian kirotuimpana ja vastuuttomimpana hallituksena – lähelle Eskon Ahon lamahallitusta ja Otto-Wille Kuusisen ”kansanhallitusta”.

Kansallinen katastrofi

Ainoa keino kohdata nämä vaikeudet olisi katsoa tosiasioita sellaisina kuin ne ovat. Kyseessä on kansallinen katastrofi ja siitä on tehtävä loogiset johtopäätökset.

Tärkeintä olisi myös se, että tämä tunnustettaisiin täydentämällä hallitusta tai muuttamalla sen kokoonpano siten, että sinne tulisi myös ”voittajia”.  Vihreät ja vasemmistoliitto voisivat näin luontevasti irtautua painavasta vastuusta  ennen ja antaa tilaa perussuomalaisille ja keskustalle.  Näin vakavassa tilanteessa pitäisi löytyä kansallista yhteishenkeä ja näkemystä tulevaisuudesta.

Dosentti Arto Luukkanen

Järvenpää

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu