Vihapuheiden vuosi – lomaliennytystä kaikille!

Nyt kun helle häviää ja sää jo onneksi kylmenee niin on hyvä muistella mennyttä talvea. Kerron erään tapahtuman hiihtoladulta, joka toivottavasti valaisee hieman tätä meillä vellonutta vihapuhekeskustelua. Olkoon se myös kaikille hyvän kesäntoivotusblogi. Jokaiselle. 

Siispä: näinpä talvisydämellä läheisellä hiihtoladulla oudon insidentin. Pieni koira oli eksynyt hiihtopolulla ja nähtävästi nuuski hiihtäjiä. Omistaja huuteli sitä takaisin ja useimmat hiihtäjät vain hymähtelivät tilanteelle.

Tulipa sitten eräs hiihtäjä, joka puhkesi kiroamaan koira-parkaa. Ilma oli täynnä viheltäviä perkeleitä ja mies vuodatti  niitä ympärilleen kuin turkkilainen tai tukkijätkä.

Ääni oli kuin oopperalaulajalla ja se vihan tunne oli aitoa ja tärisevää. Koira ilmeisesti häiritsi hiihtäjää mutta se reaktio oli aivan kohtuuton. Ikääkuin joku korkki olisi otettu pois ja tumma vihanpurkaus kiersi mantuja.

Kokemus oli ikävä. Hiihtoladun soisi olevan kaikille leppeän rauhan paikan. Mutta ilmeisesti ei…

Koiran saama vihanpuuska kertoi jotain siitä, että tämän kansan sydämessä on kovasti tunnetta ja ehkäpä myös sitä vihaa. Syynä ollut koira ei varmasti ollut aiheuttanut sitä mutta tunne vaan pääsi esille. Ehkä hänellä oli ahdistusta, työttömyyttä, surua, sisäistä perhehelvettiä tai muuta pahaa mieltä. Hiihtoladulla häiritsevä koira vain toi sen esille.

Vihapuhe on rikollista?

Vihapuhe on tänä keväänä julistettu kielletyksi ja se on kuulema merkkinä siitä, että on joko persu tai terroristi.

Ehkä näin onkin mutta ehkäpä tässä kansan todellisuudessa on nyt jotain sellaista, että ei ole helppoa vaan niellä kaikkea ja hiihdellä omia latujaan.

Pahaan mieleen on syytä: talouslama vie ihmisiltä työpaikat ja nyt ihmisiä grillataan joka puolella huonoilla uutisilla.Se entinen Suomi – tuttu ja turvallinen on nyt muuttumassa.

Miten ihminen voisi tuoda esille oman pahan mielensä jotenkin niin, että se ei purkautuisi vihana tai uhkailuna? Istutaanko keltiäsipesässä pitkään?

Kesäloman rauhaa?

Ehkä tälle huutajalle ja kaikille muille murheen täyttämille voisi toivottaa hyvää ja rauhallista kesälomaa. Saunomista ja lepoa.

Todellisuudessa ihmisten arki ja tuleva lomakin on täynnä huolta. Maksamattomia laskuja ja epätoivoa tulevasta.

Jokatapauksessa: jos minä olisin miljardööri maksaisin kaikkien onnettomien suomalaisten laskut. Mutta kun en ole niin ainoastaan toivottelen kaikille hyvää alkavaa kesää ja loman alkua!

Kaikukoon se vihapuhe vain vähäisesti ja ainoastaan siellä koivikossa, jossa sidotaan saunanvastoja hyttysten syötävinä!

Hyvää kesää Teille kaikille!

ps. olen kuullut mielenkiintoisen jutun eräästä Toukokuun ryhmästä. Kuullostaa hyvältä.

 

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu